loader
Foto

Memorialul Durerii: Ultimii luptători din grupul Gavrilă

Sâmbătă, 3 octombrie, de la ora 16:00, ați putut urmări episodul 15 din seria dedicată luptătorilor anticomunişti. Aflaţi povestea ultimilor 8 partizani din munţii Făgăraşului, pe TVR 2 şi online pe TVR+.

 

Memorialul Durerii

Ediția este disponibilă online pe TVR+

În iarna lui 1952, 12 partizani mai existau în munţii Făgăraşului. Majoritatea studenţi şi elevi, aceştia erau grupaţi în jurul lui Ion Gavrilă Ogoranu, şeful organizaţiei, iar luptele lor se dădeau atunci mai degrabă pentru puţina hrană pe care o primeau de la ţărani. Cu Securitatea care a înconjurat munţii, şi săteni tranformaţi, de frică, în informatori, partizanii au căzut în capcanele acestora.

La începutul anului 1955, opt luptători mai rămaseră in Munţii Făgăraş neprinşi : Ion Chiusdea, Ion Gavrilă, Gheorghe Hasu, Laurenţiu Hasu, Victor Metea, Ion Novac, Ion Pop zis Fileru, Remus Sofronea. Remus Sofonea şi Laurenţiu Hasiu mor în casa unui susţinător de al lor pe 11 iunie 1955.  „Zădărnicia luptei o vedeam de atunci, chiar dacă nu o recunoşteam, însă altă soluţie decât lupta nu zăream”, mărturiseşte liderul partizanilor, Ogoranu, despre vremurile anilor 50.

În limbajul criptic al Ministerului de Interne  „combinatia informativ operativă” prin care au fost lichidaţi capii rezistenţei armate din munţi, pătrundem inţelesurile ascunse ale unei vânzări, cum o numea Ion Gavrilă Ogoranu. Mărturii ale unor martori şi supravieţuitori ale acelor tragedii din anii 1955-1956.

***

În noua serie de filme documentare „O istorie a bravilor”, echipa „Memorialul durerii” îşi propune să prezinte istoria acelor luptători care în munţi, în condiţiile în care opoziţia anticomunistă era în închisori, au continuat să pună libertatea şi rezistenţa deasupra vieţii. Au murit în înfruntări, în temniţe, în faţa plutoanelor de execuţie. Actele lor de mare curaj s-au petrecut în Carpaţii României, care au fost ultima tranşee împotriva colonizării sovietice.

Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.

***
Emisiunea poate fi urmărită și pe
TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 

18:00 Ora de ştiri

(+ Sport )

Transmisiune directă

18:50 E vremea ta!

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache

Producători: Raluca Brumariu

 
Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care cântăm, ne distrăm și ne ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

Ecranizarea din 2019 a romanului „Numele trandafirului

Miniseria „Numele trandafirului" este difuzată în premieră, în patru părți, pe TVR2. Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 22.00, este programată a ...

 

#tvr2