loader
Foto

Galerie foto

Maeştrii Pappano şi Savall, la Interviurile Festivalului Enescu

Jurnalistul Marius Constantinescu ne aduce o nouă serie de interviuri realizate cu invitaţii de marcă ai celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Enescu. Interviurile se difuzează la TVR 2 şi TVR+,  de luni până vineri, de la ora 13:00.

 

Marius Constantinescu
Interviurile Festivalului Enescu

Au urcat pe scena Festivalului „George Enescu” şi au încântat şi bucurat zeci de mii de spectatori. Prezenţa lor la ediţia din 2013 a fost o dovadă în plus că Bucureştiul a devenit – vreme de-o lună – centrul de greutate al muzicii clasice şi al culturii. În fiecare săptămână, pe site-ul TVR2 jurnalistul Marius Constantinescu vă împărtăşeşte câteva din detaliile de culise ale Interviurilor Festivalului Enescu, pentru a-i cunoaşte mai bine pe artiştii pe care i-a intervievat.

Luni, 15 septembrie

Cu violonistul-superstar Vadim Repin am filmat în 2011 un interviu chinuit, pe grabă, un fel de absolut al personalităţii sale artistice. Ne datorăm unul altuia o conversaţie mai aşezată, mai reflexivă şi mai relaxată, pe care ediţia din 2013 a Festivalului ne-a oferit-o. Am putut, astfel, vorbi despre ce înseamnă împărtăşirea emoţiei în familie (soţia lui este balerina-etoile la Balşoi Teatr), despre mentori şi complimente (Menuhin il considera cel mai bun violonist al timpului) şi despre... basme ascunse în mijlocul partiturilor. Din aceasta perspectivă, Repin e unul dintre cei mai talentaţi povestitori pe care îi cunosc.

UPDATE: Interviul cu Vadim Repin este disponibil pe TVR+.

Marţi, 16 septembrie

Desi poate parea pretios si extravagant, contratenorul Max Emanuel Cencic impune respect în primul rând pentru lipsa oricărui compromis faţă de excelenţa artistică şi plusează cu o seriozitate fără falie vizavi de muzică. Iată un artist de 38 de ani care şi-a câştigat preţuirea unanimă a breslei într-un sertar preţios al muzicii clasice: Barocul. Cântă mereu ca pe disc, îţi livrează perfecţiune sonoră şi, în plus, este şi un antreprenor de succes, care dovedeşte că, pentru a vinde o operă de secol XVII şi a o face hit, ai nevoie doar de ştiinţa de o prezenta. Publicul este acolo şi o va primi.

UPDATE: Interviul cu Max Emanuel Cencic este disponibil pe TVR+.

Miercuri, 17 septembrie

Zilele de miercuri şi joi vin cu două dintre cele mai mari nume din istoria de acum şi dintotdeauna a Festivalului Enescu: dirijorul Antonio Pappano şi violistul-dirijorul-compozitorul-filozoful Jordi Savall. Reîntâlnirile cu aceşti uriaşi ai industriei muzicale contemporane sunt dătătoare de rearanjări interioare şi de sentimente (din ce în ce mai rare şi mai sărăcăcioase) de mândrie şi bucurie pentru meseria de jurnalist cultural.

Pappano a revenit la Bucureşti pentru două programe din care a răzbătut, din nou, bucuria fără margini de a face muzică, de a face pe placul publicului, de a face pielea de găină oricui îl ascultă la pupitrul Academiei Santa Cecilia nu ca un artificiu de show, ci pentru că partiturile pe care le atacă nu pot duce decât aici. În tălmăcirea lui, Bucureştiul nu a auzit niciodată un Requiem de Verdi care să suporte comparaţie.

UPDATE: Interviul cu Antonio Pappano este disponibil pe TVR+.

Joi, 18 septembrie

Savall este, aşa cum spuneam pe vremuri, un hidalgo al muzicii. Un cavaler decupat din alte epoci, care îşi poartă semeţia seniorială cumpătat, senin, mocnit. Am avut lacrimi în ochi la sfârşitul concertului cu Dinastia Borgia pe care l-a susţinut la Ateneu, alături de Hesperion XXI şi Capella Reial de Catalunya. Mi-am amintit de prima lor apariţie la Bucureşti, în 2007, când şi eu, ca atâţia alţii, am pătruns iremediabil în fascinanta epopee Savall. Anii au trecut, dar vraja a rămas intactă.

UPDATE: Interviul cu Jordi Savall este disponibil pe TVR+.

Vineri, 19 septembrie

Tot o epopee, dar wagneriană, l-a adus la Bucureşti pe basul Eric Halfvarson. Vă invit vineri să cunoaşteţi un personaj de-a dreptul hâtru, cu o rostire muscătoare şi o modestie care ne dovedeşte (oare a câta oară?) că una dintre condiţiile esenţiale pentru a fi un mare artist (iar el este unul dintre cei mai mari) este frumuseţea interioară.

UPDATE: Interviul cu Eric Halfvarson este disponibil pe TVR+.

***

Interviurile pot fi urmărite și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 

21:47 Drag de România mea! (R)

Drag de România mea!

​Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu

(Reluare)

23:50 Hudson şi Rex (R)

Serial * Hudson şi Rex (Hudson & Rex-Canada, 2019-2023)

*Episodul 69

Regia: Felipe Rodriguez, Alison Reid

Cu: John Reardon, Mayko Nguyen, Kevin Hanchard, Justin Kelly

*Serial poliţist, aventuri.

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Anca Radu, Gabriela Onea

(Reluare)
 
Festivalul „Teatru sub lună” debutează cu... lună plină, în 20 iulie, în București

La acest sfârşit de săptămână, festivalul de artă „Teatru sub lună” îi aşteaptă cu surprize plăcute pe cei dornici să aleagă alternativa ...

De la Paris, cu dragoste... de sport

De la Paris, cu dragoste... de sport

publicat: vineri, 19 iulie 2024

De vineri, 19 iulie, o echipă de profesionişti ai Televiziunii Române se află la Paris, pentru a relata de la Jocurile Olimpice. În această vară, ...

Altina Voinea și obiceiul de a face bine

Altina Voinea și obiceiul de a face bine

publicat: luni, 15 iulie 2024

Marți, 16 iulie, ora 20.00, vă invităm să revedeți ediția emisiunii "Destine ca-n filme" dedicată unui om iubitor de bine, Altina Voinea, cea ...

 

#tvr2