loader
Foto

Alături de „Luminiţa de la miezul nopţii”

În fiecare noapte, de luni până joi, de la ora 0.00, Luminiţa Velciu propune subiecte interesante pe care să le dezbată împreună cu telespectatorii, în direct.

 

Luminița Velciu
Luminiţa de la miezul nopţii

Fiecare ediţie este un dialog cu un invitat care vine să împărtăşească poveşti, experienţe personale puternice, lecţii de succes, trăiri deosebite, iar în partea a doua cei dornici să comunice cu protagonistul, trebuie doar să sune la un număr de telefon și vaintra în direct.

„E tare bine să simţi cum creşti frumos. Acest nou născut al Televiziunii Române lipit de inima TVR2 învaţă să asculte, să audă şi să înţeleagă, în felul acela de jurnalism fundamental pe care aproape l-am uitat: să emitem încredere fără presiunea fricii, ci cu duhul blândeţii.

Am început în forţă: Cornelius Roşiianu, o legendă a ştirilor care a împărtăşit cu noi 32 de ani din cei 65 ai TVR. Un jurnalist format în amfiteatrele Facultăţii de Drept, ucenicit în cabinele de montaj şi în spatele microfonului şi călit în tranşeele zilelor şi nopţilor astrale ale României care schimba macazul în 1989 deodată cu Televiziunea Română.

Mihaela Serea, un redactor de carte care este mult mai mult decât atât, a venit marţi noaptea să ne arate că simplitatea nu e nici pe departe atât de simplă, dar că ea a ales să fie un om obişnuit într-o lume care îşi dă coate să iasă în faţă. Atâta căldură şi sinceritate câtă a împrăştiat Mihaela prin ochii larg deschişi de sinceritate sunt exact acel balsam pe care l-am visat atunci când trăiam „gestaţia” Luminiţei de la miezul nopţii.

Miercuri s-a ținut de cuvânt Maria Ţoghină. A promis în prima seară că va fi în studio la noi şi ne va dezvălui povestea vieţii ei de noapte cu „Serviciul de noapte” de la Radio România Actualităţi, dar şi lucruri neştiute din perspectiva unui ziarist care s-a bucurat de experienţele fiecărui nivel de competenţă în Radio România.

Iar joi… ei, joi, vine un alt om frumos şi foarte vesel. O năsăudeancă pe care eu am îndrăgit-o de la televizor şi abia aştept să o „descos” un pic cu voi de faţă despre viaţa ei care pare ruptă dintr-un roman de aventuri. Sigur că nu vă spun cine e!

Suntem atât de aproape de voi! Câteva cifre apăsate pe tastatura telefonului şi puteţi fi în direct cu întrebări deştepte şi cu multă empatie. Vă aşteptăm cu drag!”, spune Luminiţa Velciu.

20:00 Clara -România, 2023

Film* Clara -România, 2023

Regia: Sabin Dorohoi

Cu: Olga Török, Ovidiu Crișan, Elina Leitl, Luca Puia

*Premiul Publicului la Cottbus International Film Festival 2023 (Germania)

*Şase nominalizări la premiile Gopo-inclusiv pentru rol principal feminin (Olga Török)

*Dramă. Clara e o mamă singură care lucrează în străinătate, asemeni milioanelor de românce care muncesc departe de familie. Are grijă de o fetiță de 6 ani, de care s-a atașat foarte mult, lucrând la o familie din Ulm, un oraș german de pe malurile Dunării. În contextul migrației economice, a fost nevoită să-și părăsească băiatul de 12 ani, care e acum în grija bunicului. Cei doi locuiesc într-un sat românesc, aflat tot pe malurile Dunării. Dezamăgit și simţindu-se abandonat de mama sa, băiatul fuge de acasă, într-o încercare copilărească de a ajunge la Clara: pleacă cu o barcă pe Dunăre. Clara trebuie să se întoarcă acasă şi să-şi conștientizeze răspunderea pentru acțiunile fiului ei. Când se întoarce în România, băiatul este deja în siguranță, la spital, dar sentimentele lui față de ea s-au schimbat mult.

Într-o lume sumbră, cu bătrâni și copii lăsați în urmă, fără șanse reale de a-și asigura un trai decent, Clara se luptă să repare relația cu fiul ei. E sfâșiată între dragostea pentru propriul copil și sentimentele materne pentru fetița pe care o îngrijește în Germania.

21:25 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016) PREMIERA

Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

* Ep.27: Taman Ujung-Indonezia

Construite între 1912 şi 1921, grădinile plutitoare de la Taman Ujung sunt opera regelui Anak Agung, ultimul care a guvernat regiunea din estul insulei Bali.

La acea vreme, Indonezia era posesorat olandez, dar regii din provincii exercitau un control local. Locul a fost ales cu multă atenţie pentru a beneficia de prezenţa apelor sacre. Regele avea datoria de a transmite poporului său valori spirituale, şi concepţia acestei grădini ilustrează din plin acest proces.

 
Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

publicat: vineri, 25 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Declin periculos în sistemul educațional românesc | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 16:00,  la TVR 2 și TVR+, Monica Ghiurco vă propune un interviu cu Marian Staş despre declinul educațional românesc.

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...

 

#tvr2