loader
Foto

Galerie foto

London Philharmonic Orchestra se aude la TVR 2

În această săptămână, în cadrul seriei „Concertele Festivalului George Enescu” , TVR 2 difuzează reprezentaţiile ansamblului britanic şi ale Filarmonicii din Munchen.

 

Marius Constantinescu

Luni, 6 ianuarie, pe TVR 2, London Philharmonic Orchestra interpretează Simfonia I în Do Minor de Anton Bruckner.  Orchestra a fost înfiinţată în 1932 de Sir Thomas Beecham, fiind condusă de atunci de cele mai mari nume de dirijori, începând cu Sir Adrian Boult, Bernard Haitink şi KlausTennstedt, până la Kurt Masur şi Vladimir Jurowski- actualul dirijor al LPO.

Din 1951, LPO a concertat la Royal Festival Hall din Southbank Centre, devenind, în 1992, orchestră rezidentă. De asemenea, LPO a avut rezidenţe prolifice la Brighton şi Eastbourne, iar în fiecare vară LPO a fost orchestră rezidentă pentru Glydebourne Festival Opera din 1964. În 1970, LPO ajungea pentru prima dată în SUA, iar trei ani mai târziu era prima orchestră din Occident care concerta în China.

Miercuri, 8 ianuarie, de la ora 13:00, acelaşi ansamblu interpretează Concertul op. 77, de Johannes Brahms. Jurowsky va fi acompaniat de solistul Leonidas Kavakos la vioară.

Joi, 9 ianuarie,  London Philharmonic Orchestra va fi acompaniată de Corul Academic Radio – dirijat de Dan Mihai Goia. De la ora 13.00, vom asculta Simfonia a III-a Op. 21, în Do Major, a lui George Enescu

Din 1997, Vladimir Jurowski a fost invitatul câtorva dintre cele mai apreciate instituţii muzicale din lume. El a colaborat cu Royal Opera House din Covent Garden, Teatrul La Fenice di Venezia, Opera Bastille din Paris, Théâtre de la Monnaie din Bruxelles sau Semperoper din Dresda.  În 1999, şi-a făcut debutul şi pe scena Operei Metropolitane din New York, interpretând Rigoletto.

În 2003, Vladimir a fost numit dirijor-prim invitat al London Philharmonic Orchestra, iar patru ani mai târziu, devenea dirijorul-principal al ansamblului.

Încheiem săptămâna cu Filarmonica din Munchen. Alături de dirijorul Semyon Bychkov, pe scena din Sala Palatului vor fi prezente şi surorile Katia şi Marielle Labèque, unul dintre cele mai cunoscute duo la pian de pe scena muzicală internaţională.

Vineri, 10 ianuarie, de la ora 13:00, vom auzi Suita pentru pian a lui Maurice Ravel – Mormântul lui Couperin – şi Concertul în Re minor pentru două piane şi orchestră de Francis Poulenc.

Muzicianul român Sergiu Celibidache a dirijat prima lui serie de concerte cu orchestra Filarmonicii din Munchen în februarie 1979, iar câteva luni mai târziu, în iunie, a fost numit directorul muzical. Celibidache a purtat ansamblul în turnee de succes în Europa, America de Sud şi Asia, iar susţinerea legendarelor concerte Bruckner i-au adus o faimă internaţională, menţinută până în zilele noastre. Recunoscut pentru exigenţa din timpul repetiţiilor, Celibidache a creat un sunet unic, specific orchestrei Filarmonicii.

În timpul mandatului dirijorului român, Orchestra Filarmonicii din Munchen a fost invitată să acompanieze Guvernul Federal sau Preşedintele Germaniei în calitate de ambasadori muzicali.

19:05 Comisarul Rex

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 69

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist. O anchetă îl poartă pe comisarul italian Lorenzo Fabbri la Viena, unde întâmplarea i-l scoate în cale pe câinele poliţist Rex, care urmează să fie retras din activitate. Dar perseverentul patruped nu se lasă „scos la pensie”, ci îl ajută pe Fabbri să rezolve un caz complicat de crimă, dovedindu-se un partener de încredere. Ataşându-se de inteligentul animal, comisarul îl ia cu el la Roma, unde cariera lui Rex va continua cu succes timp de mulţi ani. Intuitiv, curajos şi loial, Rex va fi sprijinul de nădejde şi prietenul cel mai bun al comisarului Fabbri şi, apoi, al altor poliţişti cu care va lucra la cazuri palpitante şi periculoase.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun, Bogdan Stănescu

20:00 Puternici, impreuna

* Redifuzare

*Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA este un program care aduce fata in fata o familie din randul oamenilor simpli (sau un reprezentant al familiei, de la caz la caz ) si o vedeta, o personalitate din lumea artistica, sportiva sau politica. Acestia isi expun in fata telespectatorilor problemele lor, probleme cu care se confrunta orice om indiferent de clasa sociala, pregatire profesionala sau sex. Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA poate deveni una dintre optiunile preferate ale telespectatorilor TVR2, care se regăsesc in tematica sa, dar si un bun prilej de a întâlni vedetele lor preferate cu problemele lor ascunse.Emisiunea, zilnica, de luni pana joi, va pune in discutie si va cauta solutii pentru aspecte ale vietii de familie ale românilor de rând, începand cu relatia in cuplu, cresterea șsi educarea copiilor, alegerea partenerului de viată, gestionarea situatiilor delicate in cuplu, etc.

Tema: Cât de greu adoptam copiii?

Invitati:Ana Maria Gombos

Sofia Gombos, Paula Seling, Liana Stanciu, Gelu Duminica, Catalina Hetel , Stefan Ruxanda

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne invită joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2