loader

London Philharmonic Orchestra se aude la TVR 2

În această săptămână, în cadrul seriei „Concertele Festivalului George Enescu” , TVR 2 difuzează reprezentaţiile ansamblului britanic şi ale Filarmonicii din Munchen.

 

Marius Constantinescu

Luni, 6 ianuarie, pe TVR 2, London Philharmonic Orchestra interpretează Simfonia I în Do Minor de Anton Bruckner.  Orchestra a fost înfiinţată în 1932 de Sir Thomas Beecham, fiind condusă de atunci de cele mai mari nume de dirijori, începând cu Sir Adrian Boult, Bernard Haitink şi KlausTennstedt, până la Kurt Masur şi Vladimir Jurowski- actualul dirijor al LPO.

Din 1951, LPO a concertat la Royal Festival Hall din Southbank Centre, devenind, în 1992, orchestră rezidentă. De asemenea, LPO a avut rezidenţe prolifice la Brighton şi Eastbourne, iar în fiecare vară LPO a fost orchestră rezidentă pentru Glydebourne Festival Opera din 1964. În 1970, LPO ajungea pentru prima dată în SUA, iar trei ani mai târziu era prima orchestră din Occident care concerta în China.

Miercuri, 8 ianuarie, de la ora 13:00, acelaşi ansamblu interpretează Concertul op. 77, de Johannes Brahms. Jurowsky va fi acompaniat de solistul Leonidas Kavakos la vioară.

Joi, 9 ianuarie,  London Philharmonic Orchestra va fi acompaniată de Corul Academic Radio – dirijat de Dan Mihai Goia. De la ora 13.00, vom asculta Simfonia a III-a Op. 21, în Do Major, a lui George Enescu

Din 1997, Vladimir Jurowski a fost invitatul câtorva dintre cele mai apreciate instituţii muzicale din lume. El a colaborat cu Royal Opera House din Covent Garden, Teatrul La Fenice di Venezia, Opera Bastille din Paris, Théâtre de la Monnaie din Bruxelles sau Semperoper din Dresda.  În 1999, şi-a făcut debutul şi pe scena Operei Metropolitane din New York, interpretând Rigoletto.

În 2003, Vladimir a fost numit dirijor-prim invitat al London Philharmonic Orchestra, iar patru ani mai târziu, devenea dirijorul-principal al ansamblului.

Încheiem săptămâna cu Filarmonica din Munchen. Alături de dirijorul Semyon Bychkov, pe scena din Sala Palatului vor fi prezente şi surorile Katia şi Marielle Labèque, unul dintre cele mai cunoscute duo la pian de pe scena muzicală internaţională.

Vineri, 10 ianuarie, de la ora 13:00, vom auzi Suita pentru pian a lui Maurice Ravel – Mormântul lui Couperin – şi Concertul în Re minor pentru două piane şi orchestră de Francis Poulenc.

Muzicianul român Sergiu Celibidache a dirijat prima lui serie de concerte cu orchestra Filarmonicii din Munchen în februarie 1979, iar câteva luni mai târziu, în iunie, a fost numit directorul muzical. Celibidache a purtat ansamblul în turnee de succes în Europa, America de Sud şi Asia, iar susţinerea legendarelor concerte Bruckner i-au adus o faimă internaţională, menţinută până în zilele noastre. Recunoscut pentru exigenţa din timpul repetiţiilor, Celibidache a creat un sunet unic, specific orchestrei Filarmonicii.

În timpul mandatului dirijorului român, Orchestra Filarmonicii din Munchen a fost invitată să acompanieze Guvernul Federal sau Preşedintele Germaniei în calitate de ambasadori muzicali.

23:35 Duelul pianelor

““Duelul Pianelor” revine cu un sezon nou pe TVR 2, în fiecare duminică, de la ora 20, într-o nouă formulă dar cu acelaşi scop: divertisment de calitate. Carismaticul Adrian Enache va arbitra un duel muzical presărat cu provocări inedite, arhive TVR, poveşti amuzante, muzică live şi improvizaţii cu trupa Popfolklorica, alături de talentaţii Ovi si Ilinca

Producator: Iuliana Marciuc

(Reluare)

1:35 Istorii de bun gust

*Arsenie Boca

*Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX, dar si una dintre personalitătile cele mai interesante si complexe ale României. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Tara Hategului, se perindă zilnic sute de pelerini. În timpul vietii a fost urmărit, supravegheat, cercetat, iar cuvintele şi atitudinile sale au devenit subiect de interpretări, răstălmăciri şi, cateodata, rea-voinţă. Dar, mai mult decât oricine în România contemporană, a dat sens şi nădejde celor deznădăjduiti. Din dosarul informativ al Părintelui Arsenie Boca aflăm că, începând din anul 1946, Părintele era „cunoscut de Gheorghiu-Dej şi de Teohari Georgescu, cei care voiau să-l promoveze într-un post de episcop”. Conform mărturiei Mitropolitului Bartolomeu Anania, după anul 1948, însuşi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Justinian Marina, plănuia să-l ridice pe Părintele Arsenie la rangul de arhiereu: Acesta a marturisit: „Ştiu cu siguranţă că Patriarhul se gândea să-l cheme la treapta arhieriei, dar, precum se cunoaşte, Arsenie a fost arestat, dus în lagăre de muncă forţată şi apoi, practic, obligat să rămână inactiv” Se mai consemneaza, de asemenea, că în acea vreme Părintele Arsenie Boca se afla în bune relaţii cu Petru Groza. Prin urmare, nu i-ar fi fost deloc greu să profite de pe urma acestor „simpatii”! De ce a preferat în locul puterii-arestările, în locul confortului-urmăririle, în locul recunoaşterii-marginalizarea, este la îndemâna oricui să răspundă!​

Realizator: Camelia Moise

(Reluare)
 
Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

EMOȚIE, UMOR ȘI TALENT LA ”DRAG DE ROMÂNIA MEA!”

O nouă gală de senzație a emisiunii ”Drag de România mea!” vă așteaptă la TVR 2, sâmbătă, 12 iulie, ora 20:00 şi duminică, 13 iulie, ora 15:00.

 

#tvr2