loader
Foto

Galerie foto

London Philharmonic Orchestra se aude la TVR 2

În această săptămână, în cadrul seriei „Concertele Festivalului George Enescu” , TVR 2 difuzează reprezentaţiile ansamblului britanic şi ale Filarmonicii din Munchen.

 

Marius Constantinescu

Luni, 6 ianuarie, pe TVR 2, London Philharmonic Orchestra interpretează Simfonia I în Do Minor de Anton Bruckner.  Orchestra a fost înfiinţată în 1932 de Sir Thomas Beecham, fiind condusă de atunci de cele mai mari nume de dirijori, începând cu Sir Adrian Boult, Bernard Haitink şi KlausTennstedt, până la Kurt Masur şi Vladimir Jurowski- actualul dirijor al LPO.

Din 1951, LPO a concertat la Royal Festival Hall din Southbank Centre, devenind, în 1992, orchestră rezidentă. De asemenea, LPO a avut rezidenţe prolifice la Brighton şi Eastbourne, iar în fiecare vară LPO a fost orchestră rezidentă pentru Glydebourne Festival Opera din 1964. În 1970, LPO ajungea pentru prima dată în SUA, iar trei ani mai târziu era prima orchestră din Occident care concerta în China.

Miercuri, 8 ianuarie, de la ora 13:00, acelaşi ansamblu interpretează Concertul op. 77, de Johannes Brahms. Jurowsky va fi acompaniat de solistul Leonidas Kavakos la vioară.

Joi, 9 ianuarie,  London Philharmonic Orchestra va fi acompaniată de Corul Academic Radio – dirijat de Dan Mihai Goia. De la ora 13.00, vom asculta Simfonia a III-a Op. 21, în Do Major, a lui George Enescu

Din 1997, Vladimir Jurowski a fost invitatul câtorva dintre cele mai apreciate instituţii muzicale din lume. El a colaborat cu Royal Opera House din Covent Garden, Teatrul La Fenice di Venezia, Opera Bastille din Paris, Théâtre de la Monnaie din Bruxelles sau Semperoper din Dresda.  În 1999, şi-a făcut debutul şi pe scena Operei Metropolitane din New York, interpretând Rigoletto.

În 2003, Vladimir a fost numit dirijor-prim invitat al London Philharmonic Orchestra, iar patru ani mai târziu, devenea dirijorul-principal al ansamblului.

Încheiem săptămâna cu Filarmonica din Munchen. Alături de dirijorul Semyon Bychkov, pe scena din Sala Palatului vor fi prezente şi surorile Katia şi Marielle Labèque, unul dintre cele mai cunoscute duo la pian de pe scena muzicală internaţională.

Vineri, 10 ianuarie, de la ora 13:00, vom auzi Suita pentru pian a lui Maurice Ravel – Mormântul lui Couperin – şi Concertul în Re minor pentru două piane şi orchestră de Francis Poulenc.

Muzicianul român Sergiu Celibidache a dirijat prima lui serie de concerte cu orchestra Filarmonicii din Munchen în februarie 1979, iar câteva luni mai târziu, în iunie, a fost numit directorul muzical. Celibidache a purtat ansamblul în turnee de succes în Europa, America de Sud şi Asia, iar susţinerea legendarelor concerte Bruckner i-au adus o faimă internaţională, menţinută până în zilele noastre. Recunoscut pentru exigenţa din timpul repetiţiilor, Celibidache a creat un sunet unic, specific orchestrei Filarmonicii.

În timpul mandatului dirijorului român, Orchestra Filarmonicii din Munchen a fost invitată să acompanieze Guvernul Federal sau Preşedintele Germaniei în calitate de ambasadori muzicali.

21:47 Drag de România mea! (R)

Drag de România mea!

​Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu

(Reluare)

23:50 Hudson şi Rex (R)

Serial * Hudson şi Rex (Hudson & Rex-Canada, 2019-2023)

*Episodul 69

Regia: Felipe Rodriguez, Alison Reid

Cu: John Reardon, Mayko Nguyen, Kevin Hanchard, Justin Kelly

*Serial poliţist, aventuri.

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Anca Radu, Gabriela Onea

(Reluare)
 
Festivalul „Teatru sub lună” debutează cu... lună plină, în 20 iulie, în București

La acest sfârşit de săptămână, festivalul de artă „Teatru sub lună” îi aşteaptă cu surprize plăcute pe cei dornici să aleagă alternativa ...

De la Paris, cu dragoste... de sport

De la Paris, cu dragoste... de sport

publicat: vineri, 19 iulie 2024

De vineri, 19 iulie, o echipă de profesionişti ai Televiziunii Române se află la Paris, pentru a relata de la Jocurile Olimpice. În această vară, ...

Altina Voinea și obiceiul de a face bine

Altina Voinea și obiceiul de a face bine

publicat: luni, 15 iulie 2024

Marți, 16 iulie, ora 20.00, vă invităm să revedeți ediția emisiunii "Destine ca-n filme" dedicată unui om iubitor de bine, Altina Voinea, cea ...

 

#tvr2