loader

Jeremy Irons pleacă „În căutarea timpului pierdut”

În cadrul seriei „Filmul de artă”, TVR 2 a difuzat „O iubire a lui Swann”, ecranizarea din 1984 a primului roman  din „În căutarea timpului pierdut”, de Marcel Proust. Filmul a început sâmbătă, la 22:10, cu o introducere din partea criticului Laurenţiu Damian.

 

Laurențiu Damian
Filmul de artă

Drama „O iubire a lui Swann" (Un amour de Swann) este ecranizarea primului roman din ciclul „În căutarea timpului pierdut” de Marcel Proust. Charles Swann (Jeremy Irons), burlac elegant şi cult, personaj de vază al înaltei societăţi din Franţa începutului de secol XX, se îndrăgosteşte fără leac de curtezana Odette de Crecy (Ornella Muti). Însă patima sa va deveni în curând distrugătoare, căci o gelozie cumplită îi macină gândurile şi existenţa.

Lungmetrajul „Un amour de Swann" este regizat de Volker Schlöndorff, cineast german, descris ca reprezentant al Noului Val German, alături de Werner Herzog, Wim Wenders, Margarethe von Trotta şi Rainer Werner Fassbinder. El a câştigat un Oscar şi un Palme d’Or pentru ecranizarea Tobei de tinichea a lui Günter Grass.

Personajele principale, Swann şi Odette, sunt interpretate de Jeremy Irons şi Ornella Mutti. Actorul britanic este cunoscut pentru rolurile sale din „The French Lieutenant's Woman” (1981), „Betrayal” (1983), „The Mission” (1986), „Dead Ringers” (1988) sau „Reversal of Fortune”. El a câştigat numeroase premii la cele mai importante festivaluri de profil din lumea cinematografiei, printre care un Oscar pentru Cel mai bun Actor (Reversal of Fortune), 2 Globuri de Aur, 3 Emmy şi două nominalizări la BAFTA.

Ornella Muti este o cunoscută actriţă italiană, care a debutat în 1970 în „La moglie più bella”. Zece ani mai târziu a jucat şi în primul ei film străin – „Flash Gordon”. Ulterior, au urmat roluri în: „Love and Money” (1982), „Casanova” (1987), „Wait Until Spring, Bandini” (1989), „A Season of Giants” (1990), „Once Upon a Crime” (1992) sau „Somewhere in the City” (1998).

„Un amour de Swann” a câştigat două premii  César pentru cele mai bune costume şi cel mai bun decor; şi două nominalizări la premiile BAFTA- pentru cel mai bun film străin şi cele mai bune costume.

***

În fiecare săptămână, TVR 2 aduce Filmul de artă: un adevărat regal cinematografic, unde vom putea urmări filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori. În plus, regizorul Laurenţiu Damian vine, la fiecare ediţie, cu câte o scurtă prezentare a fiecărei producţii.

De altfel, filmul de sâmbătă, 13 februarie, este precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier, Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.

 

 

20:00 Duelul pianelor

* SEZON NOU

“Duelul Pianelor” revine cu un sezon nou pe TVR 2, în fiecare duminică, de la ora 20, într-o nouă formulă dar cu acelaşi scop: divertisment de calitate. Carismaticul Adrian Enache va arbitra un duel muzical presărat cu provocări inedite, arhive TVR, poveşti amuzante, muzică live şi improvizaţii cu trupa Popfolklorica, alături de talentaţii Ovi si Ilinca, avându-i ca invitaţi pe Dan Helciug, Bianca Ionescu, Ştefan Korch, Eugenia Nicolae

Producator: Iuliana Marciuc

22:00 Duminica filmului românesc

Furtună în Pacific -România, 1985

Regia: Nicu Stan

Cu: Dan Condurache, Şerban Ionescu, Dorel Vişan

*Aventuri. Nava românească Saturn, prinsă în mijlocul unei furtuni puternice în Oceanul Pacific, este grav avariată. Membrii echipajului fac eforturi supraomeneşti pentru a remedia situaţia şi a ajunge teferi acasă.

 
Palatul Brukenthal din Avrig: O reverie transilvăneană | VIDEO

Ascensiunea lui Samuel von Brukenthal, de la grefier modest la guvernator al Transilvaniei, reprezintă un exemplu remarcabil de ascensiune ...

Valențele educaționale ale teatrului. Interviu cu Monica Davidescu | VIDEO

Interviul cu Monica Davidescu, actor al Teatrului Național din București și fondator al companiei Concordia, subliniază importanța fundamentală a ...

Ediția "Forța Ideilor" din 8 mai, difuzată pe TVR 2 și TVR+, la ora 22:05, își propune familiarizarea elevilor cu matematica și oferirea unui ...

 

#tvr2