loader

Jeremy Irons pleacă „În căutarea timpului pierdut”

În cadrul seriei „Filmul de artă”, TVR 2 a difuzat „O iubire a lui Swann”, ecranizarea din 1984 a primului roman  din „În căutarea timpului pierdut”, de Marcel Proust. Filmul a început sâmbătă, la 22:10, cu o introducere din partea criticului Laurenţiu Damian.

 

Laurențiu Damian
Filmul de artă

Drama „O iubire a lui Swann" (Un amour de Swann) este ecranizarea primului roman din ciclul „În căutarea timpului pierdut” de Marcel Proust. Charles Swann (Jeremy Irons), burlac elegant şi cult, personaj de vază al înaltei societăţi din Franţa începutului de secol XX, se îndrăgosteşte fără leac de curtezana Odette de Crecy (Ornella Muti). Însă patima sa va deveni în curând distrugătoare, căci o gelozie cumplită îi macină gândurile şi existenţa.

Lungmetrajul „Un amour de Swann" este regizat de Volker Schlöndorff, cineast german, descris ca reprezentant al Noului Val German, alături de Werner Herzog, Wim Wenders, Margarethe von Trotta şi Rainer Werner Fassbinder. El a câştigat un Oscar şi un Palme d’Or pentru ecranizarea Tobei de tinichea a lui Günter Grass.

Personajele principale, Swann şi Odette, sunt interpretate de Jeremy Irons şi Ornella Mutti. Actorul britanic este cunoscut pentru rolurile sale din „The French Lieutenant's Woman” (1981), „Betrayal” (1983), „The Mission” (1986), „Dead Ringers” (1988) sau „Reversal of Fortune”. El a câştigat numeroase premii la cele mai importante festivaluri de profil din lumea cinematografiei, printre care un Oscar pentru Cel mai bun Actor (Reversal of Fortune), 2 Globuri de Aur, 3 Emmy şi două nominalizări la BAFTA.

Ornella Muti este o cunoscută actriţă italiană, care a debutat în 1970 în „La moglie più bella”. Zece ani mai târziu a jucat şi în primul ei film străin – „Flash Gordon”. Ulterior, au urmat roluri în: „Love and Money” (1982), „Casanova” (1987), „Wait Until Spring, Bandini” (1989), „A Season of Giants” (1990), „Once Upon a Crime” (1992) sau „Somewhere in the City” (1998).

„Un amour de Swann” a câştigat două premii  César pentru cele mai bune costume şi cel mai bun decor; şi două nominalizări la premiile BAFTA- pentru cel mai bun film străin şi cele mai bune costume.

***

În fiecare săptămână, TVR 2 aduce Filmul de artă: un adevărat regal cinematografic, unde vom putea urmări filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori. În plus, regizorul Laurenţiu Damian vine, la fiecare ediţie, cu câte o scurtă prezentare a fiecărei producţii.

De altfel, filmul de sâmbătă, 13 februarie, este precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier, Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.

 

 

23:35 Duelul pianelor

““Duelul Pianelor” revine cu un sezon nou pe TVR 2, în fiecare duminică, de la ora 20, într-o nouă formulă dar cu acelaşi scop: divertisment de calitate. Carismaticul Adrian Enache va arbitra un duel muzical presărat cu provocări inedite, arhive TVR, poveşti amuzante, muzică live şi improvizaţii cu trupa Popfolklorica, alături de talentaţii Ovi si Ilinca

Producator: Iuliana Marciuc

(Reluare)

1:35 Istorii de bun gust

*Arsenie Boca

*Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX, dar si una dintre personalitătile cele mai interesante si complexe ale României. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Tara Hategului, se perindă zilnic sute de pelerini. În timpul vietii a fost urmărit, supravegheat, cercetat, iar cuvintele şi atitudinile sale au devenit subiect de interpretări, răstălmăciri şi, cateodata, rea-voinţă. Dar, mai mult decât oricine în România contemporană, a dat sens şi nădejde celor deznădăjduiti. Din dosarul informativ al Părintelui Arsenie Boca aflăm că, începând din anul 1946, Părintele era „cunoscut de Gheorghiu-Dej şi de Teohari Georgescu, cei care voiau să-l promoveze într-un post de episcop”. Conform mărturiei Mitropolitului Bartolomeu Anania, după anul 1948, însuşi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Justinian Marina, plănuia să-l ridice pe Părintele Arsenie la rangul de arhiereu: Acesta a marturisit: „Ştiu cu siguranţă că Patriarhul se gândea să-l cheme la treapta arhieriei, dar, precum se cunoaşte, Arsenie a fost arestat, dus în lagăre de muncă forţată şi apoi, practic, obligat să rămână inactiv” Se mai consemneaza, de asemenea, că în acea vreme Părintele Arsenie Boca se afla în bune relaţii cu Petru Groza. Prin urmare, nu i-ar fi fost deloc greu să profite de pe urma acestor „simpatii”! De ce a preferat în locul puterii-arestările, în locul confortului-urmăririle, în locul recunoaşterii-marginalizarea, este la îndemâna oricui să răspundă!​

Realizator: Camelia Moise

(Reluare)
 
Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

EMOȚIE, UMOR ȘI TALENT LA ”DRAG DE ROMÂNIA MEA!”

O nouă gală de senzație a emisiunii ”Drag de România mea!” vă așteaptă la TVR 2, sâmbătă, 12 iulie, ora 20:00 şi duminică, 13 iulie, ora 15:00.

 

#tvr2