loader
Foto

Galerie foto

Începem sâmbăta la un „Mic dejun cu un campion”, cu cercetătoarea van Staden

În ediţia Best of a Mic dejunului din această sâmbătă, 10 septembrie, vă întâlniţi cu Raluca van Staden, cercetătoarea care a inventat aparatul care ar putea depista cancerul în 6 minute. De la 9:30, la TVR 2 şi 13:00, la TVR HD.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Raluca Van Staden - povestea unui român de succes ce a pornit din Câmpulungul natal, spre Pretoria şi Bucureşti. „Sub aparenţa rezervată a Ralucăi van Staden, se ascunde un cercetător de calibru iar omologarea pe scară largă a descoperirii sale va aduce schimbări radicale în prevenţia cancerului şi în tratamentele chimio-terapeutice’’, spune Daniela Zeca Buzura, amfitrionul nostru din fiecare sâmbătă dimineaţa.

Un savant care a revoluţionat practica medicală mondială, biochimistul Raluca van Staden, este inventatoarea dispozitivului capabil să identifice cancerul în numai şase minute – un senzor electrochimic bazat pe principiile cele mai moderne şi care este de fapt, singurul tip de senzor care poate fi utilizat în analiza medicală.

A fost invenţia uluitoare cu care, în 2010, Raluca van Staden câştiga premiul Salonului de la Geneva, trofeul de aur pentru cercetare în chimie. Trei medalii de aur şi mai multe premii excepţionale, diplome şi invitaţii la cele mai importante universităţi şi centre de cercetare din lume sunt răsplata muncii, inventivităţii, seriozităţii, performanţei autentice ale unui cercetător care nu a avut niciun complex românesc printre străini. Adică, acea stare de jenă sau frustrare că vine dintr-o ţară estică, a cărei capitală este mereu confundată cu o alta, din vecini, dintr-o ţară cu multiple probleme, privită adeseori cu o uşoară condescendenţă.

„De cum am cunoscut-o pe Raluca van Staden am simţit că este o persoană de o sensibilitate aparte. Aşa mi-am explicat că, poate, dincolo de ştiinţă, ea operează şi cu altceva, mult mai profund. Cu o vedere din interior şi cu un rafinament al spiritului atât de greu de înţeles de contemporanii pragmatici şi materialişti. Pentru a vindeca şi a-i ajuta pe oameni se pare că este nevoie şi de altceva. De iubire, de devoţiune, de credinţă, de frumos, de armonie, de spirit de sacrificiu şi de comuniune. Toate acestea, pe lângă modestie şi bună măsură, le-am intuit în prezenţa Ralucăi van Staden de la prima strângere de mână şi din cel dintâi salut”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii Mic dejun cu un campion.


A plecat din România în 1997 ca doctor în chimie analitică, pentru o bursă postdoctorală. Era o cercetătoare ambiţioasă care a refuzat universităţi de prestigiu din America şi Europa. A ales Africa de Sud, Universitatea din Pretoria, pentru că acolo a găsit cele mai bune condiţii de studiu. O instituţie bine administrată, cu fonduri şi resurse importante dedicate burselor de cercetare şi aparaturii de ultimă generaţie, foarte costisitoare, totul, pentru a produce performanţă şi calitate.

A obţinut President Award acordat de Fundaţia Naţională de Cercetare pentru tinerii sub 35 de ani. Devenise profesor asociat, şef de catedră, coordonator de doctorate, cercetător. În 2000 începe povestea descoperirii senzorului, de fapt, debutul unei noi clase de senzori bazată pe pastă de diamant, aşa numitul „diamant poros” care înseamnă pur şi simplu, o şansă la viaţă.

A stat 10 ani la Pretoria, timp în care a învăţat la perfecţie afrikaans – limba localnicilor, s-a măritat cu un sud african, Prof. Univ. Dr. Frederick Jacobus Van Staden - şi el o somitate în zona sa de competenţă – are doi copii, Frederick Ion şi Maria Louisa, ambii îndrăgostiţi de pian, ca şi mama lor.

S-a întors în ţară, este profesor şi coordonator de doctorate, şefa Laboratorului de Cercetare de la Institutul de Electrochimie şi Materie Condensată. Este membru fondator al filialei din România a prestigioasei Societăţi Americane de Chimie. Filiala românească este singura din lume a cărei înfiinţare a fost votată cu 500 de voturi din 500 posibile. Modestă, Raluca van Staden trece sub tăcere propriul aport, subliniind în primul rând aprecierea de care se bucură încă chimia românească în lume.

Mai mult informaţii despre invitata emisiunii din 10 septembrie găsiţi aici.

***

Ediția a fost difuzată în premieră în martie 2016 şi este disponibilă online pe TVR+

***

„Dorim să mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul TVR al emisiunii.

 

 

0:15 Destine ca-n filme (R)

Prezintă Iuliana Marciuc

Producător Iuliana Marciuc

Realizator Silvia Ionescu

Redactor Dana Ilie

din 26 martie //

(Reluare)

1:10 Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală (R)

*O istorie care nu se învată la scoală

Caractere

Într-o lume deformată, mutilată moral de un regim politic criminal, au existat oameni care au reușit să-și păstreze demnitatea, refuzând orice formă de compromis. De cele mai multe ori această verticalitate morală a fost pedepsită cu ani grei de închisoare. Această serie reunește figuri emblematice ale rezistentei anticomuniste românesti

Redactor: Doina Teodoru

Producător: Alexandru Munteanu

Un film de Lucia Hossu Longin

O coproducţie TVR-APTR

(Reluare)
 
Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3 | VIDEO

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

 

#tvr2