loader

Ian McKellen îl interpretează pe Richard al III-lea la „Filmul de artă”

Filmul „Richard al III-lea” – realizat în 1995 – este văzut ca una dintre cele mai bune ecranizări ale unei opere de Shakespeare. În rolul principal este Sir Ian McKellen, vârful de lance al cinematografiei britanice. De la ora 23:10, la TVR 2 şi  TVR+.

 

Laurențiu Damian
Filmul de artă

În Anglia anilor 1930, un cumplit război civil dintre două familii regale tocmai s-a încheiat. Edward este noul rege înscăunat, însă fratele său mai mic, Richard, pune la cale un plan diabolic pentru a urca el însuşi pe tron. Cu ajutorul aliaţilor săi de la curte, Richard începe o adevărată campanie de cucerire, în care se foloseşte de orice mijloace, inclusiv crima cu sânge rece, pentru a-şi atinge scopul care-l obsedează: să devină rege.

Ecranizarea modernă a piesei lui William Shakespeare este inspirată de spectacolul realizat de regizorul britanic Richard Eyre la Royal National Theatre, în 1990. Filmul a câştigat Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor la Festivalul de Film de la Berlin, două premii BAFTA pentru decor şi costume, Premiul Academiei Europene de Film pentru cel mai bun actor - Ian McKellen , două nominalizări la premiile Oscar pentru decor şi costume şi o nominalizare la Globul de Aur pentru cel mai bun actor (Ian McKellen).

„Filmul readuce la viaţă fabuloşii ani 30, însă regizorul duce povestea mai departe. Toate scenele sunt reprezentate magnific, cu câteva cadre care rămân întipărite în mintea spectatorului. Dar filmul, per ansamblu, îi aparţine lui Ian McKellen. Richardul pe care-l interpretează este răufăcătorul perfect”, scria site-ul IMDB.

Alături de Ian McKellen, în film mai joacă Annette Bening, Kristin Scott Thomas şi Maggie Smith. Richard Loncraine, regizorul filmului, a lucrat de-a lungul anilor la alte pelicule ca „My House in Umbria” (2003), „Wimbledon” (2004) sau „Firewall” (2006). Site-ul RottenTomatoes spunea despre Richard că este „un extrem de rar regizor care are capacitatea să treacă de la Shakespeare, la filmele cu pioni, dintr-o singură mişcare”.

***

De altfel, filmul de luni, 2 martie, a fost precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier, Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.

23:05 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

*Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

*Ep.6: Courances

Pe uriaşul domeniu apa este omniprezentă şi structurează peisajul, iar arborii îi dau atmosfera romantică.

Courances se întinde pe 75 hectare de grădini şi 500 de hectare de terenuri agricole. În secolul al XVI-lea, Come Clausse, proprietarul, a instalat un sistem hidraulic revoluţionar.

În timp ce numeroase alte grădini au rămas “îngheţate” la imaginea lor din trecut, domeniul Courances, locuit şi deschis către modernitate, nu încetează să se reinventeze.

23:35 Toate pânzele sus!

Serial *( România, 1976)

*Ecranizare a romanului de aventuri „Toate pânzele sus !”, de Radu Tudoran.

* Episodul 5: Cantecul sirenei

Regia Mircea Mureşan.

Scenariul: Alexandru Struţeanu şi Mircea Mureşan

Cu: Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Sebastian Papaiani, Jean Constantin, George Paul Avram, Cristian Şofron, Julieta Szönyi, Ion Dichiseanu,Colea Răutu, Jean Lorin Florescu, Gheorghe Visu

(Reluare)
 
Ziua Limbii Turce, o sărbătoare despre identitate, apartenență și dialog intercultural

Ziua Limbii Turce este celebrată anual pe 5 iunie printr-o serie de evenimente dedicate tradițiilor ce definesc identitatea turcă. Urmărim o ...

Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

 

#tvr2