loader
Foto

Galerie foto

Ian McKellen îl interpretează pe Richard al III-lea la „Filmul de artă”

Filmul „Richard al III-lea” – realizat în 1995 – este văzut ca una dintre cele mai bune ecranizări ale unei opere de Shakespeare. În rolul principal este Sir Ian McKellen, vârful de lance al cinematografiei britanice. De la ora 23:10, la TVR 2 şi  TVR+.

 

Laurențiu Damian
Filmul de artă

În Anglia anilor 1930, un cumplit război civil dintre două familii regale tocmai s-a încheiat. Edward este noul rege înscăunat, însă fratele său mai mic, Richard, pune la cale un plan diabolic pentru a urca el însuşi pe tron. Cu ajutorul aliaţilor săi de la curte, Richard începe o adevărată campanie de cucerire, în care se foloseşte de orice mijloace, inclusiv crima cu sânge rece, pentru a-şi atinge scopul care-l obsedează: să devină rege.

Ecranizarea modernă a piesei lui William Shakespeare este inspirată de spectacolul realizat de regizorul britanic Richard Eyre la Royal National Theatre, în 1990. Filmul a câştigat Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor la Festivalul de Film de la Berlin, două premii BAFTA pentru decor şi costume, Premiul Academiei Europene de Film pentru cel mai bun actor - Ian McKellen , două nominalizări la premiile Oscar pentru decor şi costume şi o nominalizare la Globul de Aur pentru cel mai bun actor (Ian McKellen).

„Filmul readuce la viaţă fabuloşii ani 30, însă regizorul duce povestea mai departe. Toate scenele sunt reprezentate magnific, cu câteva cadre care rămân întipărite în mintea spectatorului. Dar filmul, per ansamblu, îi aparţine lui Ian McKellen. Richardul pe care-l interpretează este răufăcătorul perfect”, scria site-ul IMDB.

Alături de Ian McKellen, în film mai joacă Annette Bening, Kristin Scott Thomas şi Maggie Smith. Richard Loncraine, regizorul filmului, a lucrat de-a lungul anilor la alte pelicule ca „My House in Umbria” (2003), „Wimbledon” (2004) sau „Firewall” (2006). Site-ul RottenTomatoes spunea despre Richard că este „un extrem de rar regizor care are capacitatea să treacă de la Shakespeare, la filmele cu pioni, dintr-o singură mişcare”.

***

De altfel, filmul de luni, 2 martie, a fost precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier, Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.

11:00 Comisarul Rex (R)

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 74

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun, Bogdan Stănescu

(Reluare)

12:00 Telejurnal TVR2

* Sport* Meteo

Transmisiune directă

Translator mimico-gestual Lena Dermengiu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2