Însemnări pe o hartă sau Hanoi pin it este itinerarul propus de echipa "Cap Compas" în capitala vietnameză. De la Hanoiul imperial, la viaţa cotidiană, de la atracţii turistice, la valori patrimoniale UNESCO, traseul este o imersiune în realităţile acestui spaţiu.
În universul contemporan dominat de digitalizarea fiecarui aspect al vieţii, a aşeza un pin într-un spaţiu sau pe o hartă înseamnă nu doar marcarea unui loc, ci şi expresia explicită a unei preferinţe şi stabilirea unei ierarhii a valorilor personale.
Cu potenţialul de a deveni un traseu tematic, zonele cu produse alimentare şi cele asociate gastronomiei populare pot fi laitmotiv al oricărei cronici trăite şi scrise în Hanoi. Localnicii sunt gurmanzi şi se pare că s-au molipsit şi vizitatorii ţării de pasiunea de a se bucura de un prânz copios în miez de zi, când parcă toate se opresc în loc pentru pauza de masă.
Citadela este un loc în care se adună epoci şi evenimente. Edificiile zugrăvite în inconfundabilul galben auriu vietnamez, culoare ce reprezintă regalitatea, devin jaloanele pentru ceea ce a rămas din palatul imperial.
Complexul Thăng Long a fost construit la porunca imparatului Ly Tai To, reprezentant al dinastiei Ly. Anul 1010 este reperul punerii pietrei de temelie. Palatul fortificat a fost construit în trei sectoare concentrice. Partea dinspre exterior era fortificația defensivă, cea din mijloc - Orașul Imperial, iar între aceste două era o zonă rezidențială. În centru se află Orașul Interzis, adică aria sacralizata prin prezenţa monarhului, spaţiu în care nu aveau acces decât cei apropiaţi familiei imperiale.
Muzeul Național de Istorie al Vietnamului este amenajat in edificiul care a servit drept instituție de cercetare arheologică a Școlii Franceze din Orientul Îndepărtat in timpul guvernării franceze. Clădirea este un amestec de arhitectură colonială franceză și motive tradiționale vietnameze, numită și arhitectura tip Indochina. Suprafața expozițională este de peste 24.000 de metri pătrați, cu artefacte aşezate pe un parcurs cronologic. Muzeul este împărțit în cinci secțiuni distincte: perioada preistorică din epoca de piatră începând din urmă cu 30.000–40.000 de ani, până la 4-5 milenii înainte de era comuna; timpul constituirii națiunii sub conducerea dinastiei Tran, perioada dinastiei Ho, până la cea republicană şi artefacte ale culturii Champa.
Pagoda budista Trấn Quốc a fost construită în secolul al VI-lea de către împăratul Lý Nam Đế fiind situată pe o mică insulă în mijlocul lacului. Este cel mai vechi locaș religios din oraș. Turnul cu statui ale reprezentărilor lui Budha, de 15 metri înălțime, ridicat în 1998, este simbolul acestui spațiu sacru.
Construit inițial pe malul fluviului Roșu, sub domnia regelui Ly Nam, edificiul a fost numit Khai Quoc, ceea ce înseamnă fondator național. La începutul secolului al XVII-lea, sub domnia regelui Le Kinh Tong, pagoda a fost mutată în acest loc, iar numele schimbat în Tran Quoc, care se tălmăcește prin Apărare Națională. Este considerat centrul budismului din timpul dinastiei Tran, un simbol al capitalei Hanoi. Chiar și după 1000 de ani, pagoda își păstrează faima și caracteristicile arhitecturale unice, in pofida impactului urbanizării.
Templul cărții sau Văn Miếu este un așezământ dedicat filosofului Confucius, personalitate care a influențat major viața a sute de milioane de oameni, ce și-au asumat principiile de viață ale marelui gânditor. Este un ansamblu alcătuit din mai multe curți și edificii, fiecare cu propria semnificație simbolică. Întreg ansamblul este o resursă valoroasă pentru studiul istoriei filozofiei, culturii, educației și a societății vietnameze. Spațiul se raportează la o complexă abordare comportamentală filosofica și rituală, astfel incât succesiunea curților interioare evidențiază, intr-un crescendo care se amplifică pe măsură ce parcurgi fiecare incintă, rolul educației și al formarii spirituale, dar și modelele la care se raportau profesorii și elevii. Din loc in loc sunt amenajate altare pentru venerarea lui Confucius și a discipolilor pentru cinstirea memoriei profesorilor care au activat aici și pentru filosofii care au avut un rol important în configurarea tiparelor vieții vietnamezilor.
A bea o cafea in așteptarea trenului care trece printre casele din Hanoi face parte dintr-un ritual. Linia a fost construită de francezi în 1902. Universul capitalei Vietnamului se deșterne prin realități ușor de descris insă greu de încadrat în definiții. Precedat de semnalul sonor și de glasul roților se apropie nu doar trenul, ci si momentele unei bucurii asemenea celei a copilăriei.
Ediția Cap Compas se difuzează duminică, 22 decembrie, de la ora 12:30, la TVR 2.
Reportaj de călătorie realizat de Titi Dincă
Producător Elena Dinu
Foto: Cap Compas TVR