Sâmbătă, 1 octombrie, ne întâlnim cu faimosul actor francez în „Bufet rece” („Buffet froid”), filmul din 1979, câştigător al Premiului César pentru scenariu. De la 22:20, la TVR 2.
Alphonse Tram (Gérard Depardieu), un şomer de treizeci şi ceva de ani, face cunoştinţă cu un străin în timp ce aşteaptă metroul, pentru ca, un pic mai târziu, să-l regăsească muribund, cu un cuţit înfipt în burtă. În aceeaşi noapte, tânărul va trece prin situaţii rocamboleşti şi aventuri absurde, în compania unui inspector de poliţie cu apucături bizare şi a unui bătrân asasin paranoic.
Văzut ca unul dintre cele mai bune filme ale regizorului Bertrand Blier, „Bufet rece” este una dintre cele mai originale şi negre comedii pe care le-a dat cinematografia franceză. Cu o acţiune care se petrece – în mare parte - într-un cadru urban nocturn şi dezumanizat, filmul se dezvoltă ca un coşmar de-al cineastului spaniol Luis Buñuel, unde regăseşti caricaturi groteşti, intrigi improbabile şi o lipsă totală de logică.
„Bertrand Blier spunea că personalitatea lui Gérard Depardieu a fost cea care l-a determinat să facă acest film. Cei doi au lucrat cu succes la alte două filme – «Les Valseuses» (1974) şi «Préparez vos mouchoirs» (1978), iar Depardieu avea stofa necesară pentru aceste comedii negre, excentrice”, scria James Travers pentru Films de France.
Filmul „Bufet rece” a câştigat premiul César pentru cel mai bun scenariu şi a fost nominalizat la alte trei categorii: imagine, decoruri, montaj.
***
În fiecare săptămână, TVR 2 aduce Filmul de artă: un adevărat regal cinematografic, unde vom putea urmări filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori. În plus, regizorul Laurenţiu Damian vine, la fiecare ediţie, cu câte o scurtă prezentare a fiecărei producţii.
De altfel, filmul de sâmbătă, 1 octombrie, este precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier, Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.