Seria „Filmul de artă” aduce în această sâmbătă, 5 martie, filmul „Te iubesc oricum” („Love is all you need”) din 2012, regizat de Susanne Bier, premiat de Academia Europeană de film pentru cea mai bună comedie. De la 22:10, la TVR 2.
Căsătoria tinerilor Patrick şi Astrid pare o întorsătură fericită a sorţii pentru două suflete rănite: Philip, tatăl lui Patrick, un englez văduv şi singuratic care trăieşte în Danemarca şi Ida, mama lui Astrid, părăsită de soţ pentru o femeie mai tânără, când abia îşi terminase chimioterapia. Cu durere sau cu bucurie, despărţirea de trecut trebuie să facă loc prezentului, astfel ca viaţa, cu umorul şi absurditatea ei, să poată merge mai departe.
Comedia a avut în premiera în 2012 şi a fost regizat de Susanne Bier, cunoscută pentru lungmetrajul In a Better World (orig: Hævnen) care a câştigat Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin şi Oscarul, la aceeaşi categorie. Love is all you need a câştigat premiul pentru Cea mai bună comedie din partea Academiei Europene de Film.
Despre acest lungmetraj, regizoarea spunea că „am vrut să fac un film despre oameni vulnerabili; despre lucrurile pe care mai degrabă le-am reprima, dar, dacă-s descrise cu umor, ar putea să ne ridice moralul”. „În Ida şi Philip vedem personajele a căror vulnerabilitate a dus mai departe atât greutatea subiectului, cât şi notele uşoare de umor. I-am dus în cel mai romantic loc cu putinţă, alături de câteva personaje comice. Am folosit umorul şi romantismul ca mijloc, nu ca un mod de-a scădi greutăţile prin care trec”, continuă regizoare.
Personajele principale sunt interpretate de britanicul Pierce Brosnan şi daneza Trine Dyrholm.
***
În fiecare săptămână, TVR 2 aduce Filmul de artă: un adevărat regal cinematografic, unde vom putea urmări filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori. În plus, regizorul Laurenţiu Damian vine, la fiecare ediţie, cu câte o scurtă prezentare a fiecărei producţii.
De altfel, filmul de sâmbătă, 5 martie, este precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier, Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.