loader
Foto

Galerie foto

„Filmul de artă” difuzează „Viceregii”, o altfel de cronică a Siciliei

I Vicerè , lungmetrajul italian din 2007, prezintă ultimii ani de domnie ai Casei de Bourbon în Sicilia. Partea a doua a filmului de artă e difuzat sâmbătă, 16 ianuarie, de la ora 23:10, la TVR 2 şi începe cu un argument din partea criticului Laurenţiu Damian.

 

Laurențiu Damian
Filmul de artă

La mijlocul secolului 19, în ultimii ani de domnie ai Casei de Bourbon în Sicilia şi cu puţin timp înainte de unificarea Italiei, membrii familiei Uzeda, descendenţi ai viceregilor Spaniei, se întâlnesc la funeraliile prinţesei Tereza.

Misterele clanului, intrigile, lupta lor pentru putere şi pentru averea prinţesei sunt privite prin ochii unui copil, Consalvo, ultimul moştenitor al dinastiei Uzeda. Băiatul creşte într-o familie sfâşiată de ură şi invidii, condusă de un tată tiranic şi, pentru a supravieţui, riscă să devină exact ca cei de care voia să se desprindă.

Drama istorică I Vicerè este ecranizarea romanului cu acelaşi nume scris de Federico De Roberto, scriitor şi jurnalist italian. Lungmetrajul a câştigat 12 premii şi 8 nominalizări la festivalurile internaţionale de film; printre acestea, se numără Premiile David di Donatello pentru cele mai bune costume, cel mai bun machiaj şi scenariu; 2 Globo d'oro (cel mai bun actor, cea mai bună imagine) şi 2 Nastro d'Argento (cel mai bun scenariu, cele mai bune costume).

La lansarea filmului, istoricul francez Jean Tulard descria filmul ca „o cronică admirabilă a Siciliei, de la finalul domniei Bourbonilor din 1914, prin ochii unei familii artistocrate”. Printre rolurile principale, îi regăsim pe Alessandro Preziosi, Cristiana Capotondi, Guido Caprino sau Lando Buzzanca.

În fiecare săptămână, TVR 2 aduce Filmul de artă: un adevărat regal cinematografic, unde vom putea urmări filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori. În plus, regizorul Laurenţiu Damian vine, la fiecare ediţie, cu câte o scurtă prezentare a fiecărei producţii.

De altfel, filmul de sâmbătă, 9 ianuarie, este precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier, Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.

12:30 Cum vă merge ?

Sezon Nou

Producător: Cătălin Heson

13:00 Azi pentru maine

Sezon Nou

* Sistemul scolar românesc îsi caută de 30 de ani o identitate. Reforme peste reforme, modificări de reforme, reveniri, experimente, încercări. S-au făcut studii mai mult s-au mai putin serioase, s-au încercat tot felul de solutii.

În realitate, sistemul de învătământ mosteneste în bună măsură zestrea celor 45 de ani de comunism. Elitele sale au fost atunci eliminate. Au rămas profesori buni peste tot, au existat în continuare si scoli mai bune, si licee, șsi universităti, dar toate acestea functionau mai degrabă inertial, nicidecum ca o consecintă a unor politici coerente si care să încurajeze performanta. Profesorii șsi părintii de astăzi sunt în mare măsură elevii de atunci, cei care culegeau recoltele, care învătau cu suplinitori de multe ori fără bacalaureat, în frig si/sau la lumânare.

*Episodul 2

Realizator Constantin Lupescu

Producător Alexandru Munteanu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2