Luni, de la 23:10, TVR 2 difuzează pelicula care i-a adus lui Peter Mullan premiul BAFTA-Scoția pentru cel mai bun regizor.
Înconjurat de colegi violenţi, dintre care unii, membri ai unor găşti de cartier, de profesori abuzivi, neglijat de părinţi şi lipsit de modele la care să se raporteze, John - un adolescent studios, dar aflat într-o stare de abandon emoţional, se transformă într-un asasin. „Găștile din Glasgow” (original: „Neds”) prezintă atmosfera din Glasgow al anilor 70, când cultura neds căpăta amploare, iar violența în rândul tinerilor creștea într-un ritm alarmant.
Despre filmul lui Peter Mullan, The Guardian spunea că seamănă cu aceeași lume străină și amenințătoare ca cea a lui Kubrik din Portocala mecanică. „Bazele acestei drame despre adolescență sunt cunoscute: lupta financiară și abuzul emoțional de acasă, pedeapa fizică de la școală, testosteronul care care-șiu „găsește” exprimarea în violență. Dar modul în care [Mullan, regizorul] spune povestea este nou și proaspăt”, scria LA Times.
„Găștile din Glasgow” a câștigat, printre altele: Premiile BAFTA-Scoția pentru cel mai bun bun regizor și director (2011), premiul Scoica de Aur pentru cel mai bun film, premiul pentru cel mai bun film la Festivalul San Sebastian (2010).
De altfel, filmul de luni, 22 decembrie, este precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier, Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.