Luni, 24 februarie, de la ora 01:10, la TVR2 şi TVR HD, aţi putut urmări un documentar despre viața și opera pictorului Mircea Maurice Novac, realizat de Sandrino Gavriloaia.
UPDATE: Documentarul despre pictorul Mircea Maurice Novac este disponibil online pe TVR+
Mircea Novac a studiat la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti si, după o perioadă craioveană în viaţa şi creaţia sa, se stabileşte în Olanda, la Maastricht, unde rămâne şi pictează timp de un deceniu.
Libertatea Occidentului îi schimbă viziunea, tehnica şi abordarea artistică. Aici, în Ţările de Jos, Mircea Novac îşi câştigă un nou prenume: Maurice.
Pentru Mircea Maurice Novac începe o perioadă fecundă, cu prezenţe la târguri internaţionale de artă din Europa şi cele două Americi şi expoziţii la Caracas, Bogota, Buenos Aires, Londra, Rotterdam, Aachen, Nurenberg etc.
După relocarea sa la Bucureşti, urmează o altă etapă artistică, caracterizată prin prospeţimea şi virtuozitatea cromatică a unor serii precum „Dig la Eforie”, „Rodii”, „Ikariotika”, „Ioana şi oraşul”.
Ca urmare a unei expoziţii de grup, „Artă contemporană românească”, iniţiată în 2012 în Germania, Mircea Maurice Novac este invitat să expună la Dorsten, un oraş din nordul Landului Rhenania de Nord-Westfalia.Cu prilejul acestei expoziții personale a fost lansat şi un album-monografic dedicat artistului român.
Dincolo de impactul emoţional şi artistic, pictura lui Mircea Maurice Novac a îndeplinit rolul unei necesare diplomaţii culturale. Nu mai puţin importante sunt meritele organizatorului principal, Doina Talmann, care promovează arta noastră în Germania de mai multă vreme.
Mircea Maurice Novac a studiat cu atenţie tehnicile picturii de şevalet şi murale (iar acest lucru se simte până şi în arta sa non-figurativă). Abstractul lui Mircea Maurice Novac ţine mai mult de tehnica fotografică sau cinematografică, cu detalii mărite până la surprinzător, în care unsharful ascunde sau relevă banalităţi, iar focalizările în cheie modernă caută poezia cotidianului.
Artistul e stăpânit de tenacitate şi melancolie, are siguranţă de sine, pondere şi un evoluat simţ al culorii. De la naturile statice cu fructe şi legume în cheie modernă a fost numai un pas către expresia nudităţii, a trupurilor vintage... Dar pictorul se lasă sedus mai mult de naivitatea personajelor sale, decât de atitudinile provocatoare.
Există aici o incursiune culturală în vizual care trece de istoria fotografiei şi de clar-obscur, coborând până la frescele şi desenele, mai mult sau mai puţin îndrăzneţe, de sub lava Pompeiului. În arta lui Mircea Maurice Novac, din dialogul abstractului cu figurativul se naşte o tensiune subtilă, de fapt, o poveste.
Scenarist şi producător: Sandrino Gavriloaia
Director de imagine: Andrei Coruţ
Filmări adiţionale: Iulian Ene