loader
Foto

Galerie foto

Film-portret despre un pictor: Mircea Maurice Novac, la TVR 2 şi TVR HD

Luni, 24 februarie, de la ora 01:10, la TVR2 şi TVR HD, aţi putut urmări un documentar despre viața și opera pictorului Mircea Maurice Novac, realizat de Sandrino Gavriloaia.

 

Filmul de artă

UPDATE: Documentarul despre pictorul Mircea Maurice Novac este disponibil online pe TVR+

Mircea Novac a studiat la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti si, după o perioadă craioveană în viaţa şi creaţia sa, se stabileşte în Olanda, la Maastricht, unde rămâne şi pictează timp de un deceniu.

Libertatea Occidentului îi schimbă viziunea, tehnica şi abordarea artistică. Aici, în Ţările de Jos, Mircea Novac îşi câştigă un nou prenume: Maurice.

Pentru Mircea Maurice Novac începe o perioadă fecundă, cu prezenţe la târguri internaţionale de artă din Europa şi cele două Americi şi expoziţii la Caracas, Bogota, Buenos Aires, Londra, Rotterdam, Aachen, Nurenberg etc.

După relocarea sa la Bucureşti, urmează o altă etapă artistică, caracterizată prin prospeţimea şi virtuozitatea cromatică a unor serii precum „Dig la Eforie”, „Rodii”, „Ikariotika”, „Ioana şi oraşul”.

Ca urmare a unei expoziţii de grup, „Artă contemporană românească”, iniţiată în 2012 în Germania, Mircea Maurice Novac este invitat să expună la Dorsten, un oraş din nordul Landului Rhenania de Nord-Westfalia.Cu prilejul acestei  expoziții personale a fost lansat şi un album-monografic dedicat artistului român.

(w500) Kopie

Dincolo de impactul emoţional şi artistic, pictura lui Mircea Maurice Novac a îndeplinit rolul unei necesare diplomaţii culturale. Nu mai puţin importante sunt meritele organizatorului principal, Doina Talmann, care promovează arta noastră în Germania de mai multă vreme.

Mircea Maurice Novac a studiat cu atenţie tehnicile picturii de şevalet şi murale (iar acest lucru se simte până şi în arta sa non-figurativă). Abstractul lui Mircea Maurice Novac  ţine mai mult de tehnica fotografică sau cinematografică, cu detalii mărite până la surprinzător, în care unsharful ascunde sau relevă banalităţi, iar focalizările în cheie modernă caută poezia cotidianului.

Artistul e stăpânit de tenacitate şi melancolie, are siguranţă de sine, pondere şi un evoluat simţ al culorii. De la naturile statice cu fructe şi legume în cheie modernă a fost numai un pas către expresia nudităţii, a trupurilor vintage... Dar pictorul se lasă sedus mai mult de naivitatea personajelor sale, decât de atitudinile provocatoare.

Există aici o incursiune culturală în vizual care trece de istoria fotografiei şi de clar-obscur, coborând până la frescele şi desenele, mai mult sau mai puţin îndrăzneţe, de sub lava Pompeiului. În arta lui Mircea Maurice Novac, din dialogul abstractului cu figurativul se naşte o tensiune subtilă, de fapt, o poveste.

Scenarist şi producător: Sandrino Gavriloaia

Director de imagine: Andrei Coruţ

Filmări adiţionale: Iulian Ene

18:00 Ora de ştiri

(+ Sport )

Transmisiune directă

18:50 E vremea ta!

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă ,Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache.

Producători: Raluca Brumariu

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă 27 aprilie, de la or 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2