loader
Foto

Galerie foto

"Eu cred că momentul decembrie 1989 este momentul fondator al democraţiei în România" | VIDEO

A spus prof.univ.dr. Bogdan Murgescu, istoric, eseist şi profesor, pro-rectorul Universităţii Bucureşti, invitatul Danielei Zeca Buzura în ediţia de sâmbătă, 2 decembrie, de la ora 10:00, la ”Mic Dejun cu un Campion”, pe TVR 2.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

"Eu cred că Revoluţia din decembrie 1989 este, pe de-o parte, momentul fondator al sistemului democratic din România şi, pe de altă parte, este un moment în care populaţia sau parte din populaţie din România şi-a asumat destinul într-un mod exemplar’’. Scurt şi cuprinzător, relevant şi emoţionant aşa începe această ediţie aniversară de la "Mic Dejun cu un Campion".

Şi, ar mai fi de adăugat, cu o necesară distanţare – chiar dacă doar pentru o zi - de evenimentele care au marcat parada de Ziua Naţională pe 1 decembrie peste tot în ţară. Parăzi militare, invitaţi de onoare, defilări şi mulţimi adunate pentru a se bucura de această aniversare, echipamente de luptă, paşii cadenţaţi ai militarilor, avioane de luptă şi tancuri, uniforme strălucitoare, totul într-o mişcare coordonată şi maiestuoasă care impresionează asistenţa. Este o faţă fastă şi binevoitoare a istoriei care se scrie din mult mai multe detalii decât ne-am putea închipui. Şi care ies la lumină prin strădania, pasiunea, de multe ori, îndârjirea unor cercetători pasionaţi aşa cum este şi invitatul de astăzi, prof. univ. dr. Bogdan Murgescu. Un eminent om de ştiinţă, eseist şi istoric, pedagog, recunoscut pentru meritele sale profesionale. Nu doar pentru calitatea sa academică, ci şi din înalta consideraţie şi recunoaşterea contribuţiei sale atât în România unde este pro-rector pentru bugetare și resurse umane al Universității București și cadru didactic la Facultatea de Istorie ci din calitatea de profesor invitat la University of Pittsburgh unde a predat în 2002 și la Central European University, din Budapesta unde a conferenţiat în 2004.

(w882)

Pasiunea pentru istorie a început încă din copilărie, de la cinci ani când tatăl său îi citea din revista ’’Magazin istoric’’. Nu a fost doar o fază tranzitorie iar această primă descoperire prin ochii copilului avid de curiozitate a venit mulţi ani mai târziu când aceiaşi publicaţie i-a atribuit un premiu. Şi-a cultivat interesul pentru istorie iar rezultatul a fost finalizarea studiilor universitare în domeniu – este licențiat în istorie-filosofie, 1986 - , apoi cea dintâi comunicare ştiinţifică şi primul articol din 1985, pentru ca aproape un deceniu mai târziu să fie onorat cu Premiul ’’Nicolae Iorga’’ al Academiei Române pentru volumul ’’Circulaţia monetarã în Ţãrile Române în secolul al XVI-lea’’. Nu peste mult timp, în 2024 se împlinesc trei decenii de la publicarea primului său volum.

Capacitatea sa managerială şi profesorală s-a reflectat şi în coordonarea timp de şase ani, între 2013 – 2019 a Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat unde a fost director. Cu toate acestea Bogdan Murgescu recunoaşte: ’’Nu am mai dorit un nou mandat. Cred că o instituţie merge bine cât există o limită a mandatelor. Ceea ce contează este diferenţa pozitivă pe care o aduci atât timp cât eşti pe funcţie. Universitatea din Bucureşti face parte din ’’Civis’’, un conglomerat de zece universităţi europene şi nu numai. Ceea ce conferă relevanţă şi eficienţă învăţământului superior de la noi’’. Dacă ar fi să cităm din cv-ul său impresionant ar trebui să amintim că a fost timp de patru ani (2011 – 2015 )vicepreședinte al Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Superior şi, din această calitate a inițiat și coordonat publicarea rapoartelor publice anuale privitoare la finanțarea învățământului superior pentru anii 2012 - 2014. În 2015 - 2016 a deținut funcția de consilier pe învățământul superior al Ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice, iar din decembrie 2016 este președintele Consiliului Național de Statistică și Prognoză a Învățământului Superior.

Un reper important al carierei sale a fost calitatea de bursier Roman Herzog al Fundaţiei ’’Alexander von Humboldt’’ la Freie Universität Berlin din Germania (1998 - 2000) ceea ce i-a asigurat o carte de vizită ce i-a deschis mi multe oportunităţi în carieră.

(w882)

Uşurinţa cu care trece de la o perioadă istorică la alta şi cărţile apărute în urma cercetărilor ce pot dura uneori chiar şi un deceniu fac din Bogdan Murgescu unul dintre cei mai apreciaţi istorici contemporani ai generaţiei sale. Scrie cărţi dedicate specialiştilor şi cărţi de largă circulaţie. Anume pentru publicul mai puţin cunoscător, dar curios. Pentru a înţelege istoria şi, orice fenomen în general sunt necesare limpezimea expunerii, claritatea ideilor şi accesibilitatea adresării. ’’Trebuie să scriem recenzii şi să comunicăm pe toate canalele posibile. Eu am încredere în raţiune şi în respectul pentru adevăr’’.

În deceniul 2000 – 2010 a fost organizatorul a şase ediţii a concursurilor de cercetare istorică Istoria mea – EUstory. În două mandate 2001 - 2008 și 2009 - 2013 şi-a adus contribuţia ca membru al Comitetului Executiv al rețelei EUSTORY, calitate în care a primit în 2007 Premiul Național German acordat acestei rețele. Este totodată membru în Consiliul Ştiinţific al Institut für Ost-und Südosteuropaforschung, Regensburg, precum și în numeroase alte organisme academice.

Aria sa de competenţă şi cercetările pe care le-a efectuat de-a lungul deceniilor se referă la istoria economică și socială, istoria învățământului superior și rolul său în acumularea capitalului uman, metodologia cercetării istorice, istoria regimurilor comuniste și a tranziției post - comuniste.

A participat și coordonat mai multe proiecte naționale și internaționale de cercetare și educație civică și a publicat până la această dată cinci cărți de autor, mai multe apariţii editoriale sub coordonarea sa și un mare număr de studii în reviste și volume colective, în țară și în străinătate.

"Revoluţia română din decembrie 1989. Istorie şi memorie’’ este una dintre cărţile apărute în 2007 la Editura Polirom care prezintă dintr-o altă perspectivă, interogând alte piste de cercetare evenimentele de care ne despart peste 30 de ani. ‘’’ Cu un cuvânt înainte al istoricului Bogdan Murgescu - coordonator, studii semnate de Victor Neumann, Naja Bentzen, Mihaela Grancea, Dietmar Müller, Peter Siani-Davis, dar şi relatări ale participanţilor la revoluţie şi dezbateri, volumul propune abordări noi, multidisciplinare ale aspectelor legate de memoria şi interpretarea evenimentelor din acele zile zbuciumate’’. (Sursa: Editura Polirom). ’’Nu a fost gândită să fie o carte dar, până la urmă, ne-am hotărât s-o publicăm pentru că dincolo de percepţia noastră şi-au adus contribuţia mulţi colaboratori, unii şi din afara ţării. Sincer, după această schimbare mă aşteptam la mai mult, mai repede. Acum trebuie să ne grăbim pentru că se mai închide o fereastră de oportunitate: cea demografică. Se încheie generaţia decreţeilor’’.

(w882)

Un alt volum incitant este ’’România Mare votează. Alegerile parlamentare din 1919 ‘la firul ierbii’’ de Bogdan Murgescu şi Andrei Florin Sora editat în Colecţia ’’Historia’’ de Editura Polirom în 2019 din care aflăm aspect prea puţin cunoscute despre primele alegeri parlamentare desfășurate la nivelul României Mari după terminarea Primului Război Mondial și realizarea Marii Uniri din 1918.

Cititorii vor afla cum a fost posibil ca la alegerile din 1919 să fie respectată voinţa alegătorilor, alegerile să nu fie măsluite, cum guvernul de atunci a reuşit ca în doar trei luni de mandat să rezolve problemele esenţiale ale ţării, cum Partidul Ţărănesc al lui Ion Mihalache aducea un aer occidental şi novator în politica românească. ’’Acestea au fost singurele alegeri generale care nu au fost câştigate de partidul aflat la guvernare. Per total, alegerile din noiembrie 1919 au fost relativ libere, iar rezultatele oficiale au putut să reflecte mai mult ca oricând, înainte de 1919 şi ulterior (până în anii 1990), opţiunile alegătorilor. De aceea, alegerile parlamentare din noiembrie 1919 sunt, cu toate imperfecţiunile lor, un barometru unic al voinţei politice a românilor din perioada interbelică (şi nu numai). (Sursa: Editura Polirom)

Cartea sa cea mai cunoscută, multiplu premiată și citată, este ’’România şi Europa. Acumularea decalajelor economice (1500 - 2010)’’ apărută la Editura Polirom din Iaşi în 2010. Un volum distins cu Premiul ’’Historia Magistra Vitae’’, acordat de ’’Jurnalul Naţional’’ în cadrul concursului ’’Cartea de Istorie’’, cu Premiul ’’CriticAtac’’ pentru cea mai importantă carte care tratează teme sociale, politice şi ideologice relevante pentru societatea românească de azi şi cu Premiul ’’Eugeniu Carada’’ pentru Economie.

Mai sunt de menţionat: ’’Istorie românească – istorie universală (600 1800)’’ editat în 1994 la Editura Universitas – ’’O excelentă sinteză de istorie naţională…’’ (Florin Constantiniu); ’’A fi istoric în anul 2000’’ apărut în 2000 la Editura ALL – ’’ o carte-eseu, o investigaţie a problematicii cu care se confruntă în pragul următorului mileniu atat ştiinţele istorice, cât şi truditorii acestora, istoricii.’’; ’’Istoria României în texte’’ - coordonator, apărută în 2001 la Editura Corint – ’’Un instrument eficient pentru înţelegerea fenomenului românesc în mediul său natural...’’.

O prezenţă plăcută, cu o aură academică ce nu ştirbeşte cu nimic dialogul firesc şi incitant purtat cu Daniela Zeca Buzura în aceste momente speciale ale fiinţei româneşti, fără a cădea în festivisme formale şi aprecieri fără substanţă. Vă invităm la o întâlnire cu un invitat care are ceva de spus şi o face fără ocolişuri, echilibrat şi convingător.

***

Program de difuzare:

  • Emisiunea a putut fi urmărită la TVR2, sâmbătă, 2 decembrie 2023, de la ora 10:00. Va fi difuzată, în reluare, luni, 4 decembrie 2023, la ora 14:00.
  • TVR Internaţional - sâmbătă, 2 decembrie 2023, de la ora 10:00
  • TVR Moldova - duminică, 3 decembrie 2023, ora 9:00
  • TVRCultural, duminică, 3 decembrie 2023, ora 10:00
  • TVR+.

***

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

22:00 Educatia la putere

Sezon Nou

* Emisiunea „Educatia la putere” revine în cel de-al doilea sezon cu editii în premieră, de luni până joi, la TVR 2 șsi online pe TVR+. De la ora 22.00 (fiecare editie putând fi urmărită în reluare a doua zi, cu începere de la ora 16:00), realizatoarea Monica Ghiurco șsi echipa ei vă invită să urmăriti analize șsi dezbateri având ca subiect educatia, în multiplele ei forme. Vor fi abordate cele mai importante probleme ale sistemului românesc de învătământ șsi, implicit, ale societătii, cu oameni dedicati scolii si educatiei, profesori, părinti si elevi. Din noul sezon, dezbaterile șsi interviurile din cadrul emisiunii „Educatia la putere” vor alcătui o platformă interactivă pentru toti cei implicati, direct sau indirect, în procesul de educatie: profesori, elevi, familie, societate civilă șsi autorităti.

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

23:30 Familia Borgia

Serial* Familia Borgia (The Borgias-SUA, Ungaria, Canada-2011-2013)

*ep.15

Cu: Jeremy Irons, Holliday Grainger, Francois Arnaud, Joanne Whalley

*Nominalizare la premiul Globul de Aur 2012 pentru cel mai bun actor (Jeremy Irons)

*Două premii Emmy 2011-pentru costume şi muzică originală

*Dramă istorică. La sfârşitul secolului XV, în Italia Renascentistă, familia Borgia ajunge în cele mai înalte cercuri ale puterii. Folosindu-se de averea şi de influenţa sa, temutul cap al familiei, Rodrigo Borgia (Jeremy Irons), se instalează pe scaunul papal, devenind Papa Alexandru al VI-lea. Pentru a-şi consolida puterea, acesta îşi mobilizează apropiaţii să depună un jurământ de răzbunare contra celorlalte familii nobile care s-au opus ambiţiilor sale. Pontificatul lui Alexandru va fi dominat de corupţie fără limite şi de crunte lupte politice, în interiorul Italiei, dar şi contra capetelor încoronate ale Europei. Şi relaţiile complicate nu se opresc aici, căci patriarhul Borgia are trei copii-Cesare, Juan şi Lucrezia-care, după chipul şi asemănarea tatălui lor, sunt la fel de lacomi de putere şi de averi.

*

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan

 
Cupluri de poveste, la „Drag de România mea!”

Cupluri de poveste, la „Drag de România mea!”

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Duminică, 12 mai, de la ora 15:00, la TVR 2 veți putea urmări o ediţie de colecție a emisiunii ”Drag de România mea!”, o confruntare a dragostei, ...

Întâlnire cu Păcală pentru un râs sănătos, duminică la TVR2

Comedia  „ Păcală", regizată de Geo Saizescu la începutul anilor '70, poate fi urmărită la TVR2 duminică, 12 mai, de la ora 20.00. În rolul ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

Duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana Tudor şi susţinut de Paul ...

 

#tvr2