Luni, 9 martie, de la 23:10, aţi urmărit la TVR 2 „Monsieur Klein”, drama din 1976, câștigătoare a trei premii César.
În 1942, în Parisul aflat sub ocupaţie, afacerile lui Robert Klein, negustor de opere de artă, înfloresc. Mulţi evrei îi vând pe o nimica toată bunurile lor cele mai de preţ. Viaţa lui se scurge netulburată până în ziua când i se livrează dintr-o eroare ziarul local evreiesc şi Klein află de existenţa unui evreu care poartă acelaşi nume cu el. Gestapo-ul intră la bănuieli şi Klein se trezeşte aruncat într-o cursă nebună contra cronometru, în încercarea de a-şi dovedi originea.
„Monsieur Klein” a câștigat Premiile César pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor și cele mai bune decoruri și a fost nominalizat la alte patru categorii. Alain Delon, personajul principal, este unul dintre cei mai cunoscuţi actori francezi; a câştigat Ursul de Aur de Onoare din partea Festivalului Internaţional de Film de la Berlin şi a fost numit Officier al Ordre national du Mérite (1995) şi Chevalier al Légion d'honneur (1991).
Despre pelicula regizorului Joseph Losey, The New York Times spune că este evidentă similaritatea dintre Monsieur Klein și operele lui Kafka. Simboluri din Metamorphosis – brusca transformare a unui om în insectă - , Castelul – lupta omului de a-și descoperi propria identitate - sau Procesul – învinuitul devine un paria al societății – pot fi regăsite în narațiunea filmului.
De altfel, filmul de luni, 9 martie, a fost precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier, Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.