loader
Foto

Galerie foto

Despre muzică, literatură, vin şi mâncare, cu pianistul Yefim Bronfman

Un călător al muziciipianistul Yefim Bronfman a fost invitatul lui Marius Constantinescu în ediţia de duminică a Interviurilor Enescu , de la ora 23:50, la TVR 2 şi TVR+.

 

Marius Constantinescu
Interviurile Festivalului Enescu

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

S-a născut în Uzbekistan, la 15 ani a emigrat în Israel, iar în 1989 a devenit cetăţean american. Mărturiseşte că se simte acasă oriunde poate face muzică, dar că-i este foarte important să vorbească limba rusă.

În 1975 a debutat pe plan internaţional în postura de solist al Orchestrei Simfonice din Montreal, dirijată de Zubin Mehta. Cariera pianistului Yefim Bronfman este legată de acest dirijor şi de ansamblul pe care îl conduce, Orchestra Filarmonică din Israel. Împreună au lansat integrala lucrărilor pentru pian semnate de Serghei Prokofiev.

„Yefim Bronfman a fost de o punctualitate perfectă şi ne-a regalat cu jumătate de oră de conversaţie densă, însă nu lipsită de variaţiuni şugubeţe. De la muzică am trecut la desene animate, literatură, călătorii, pentru a sucomba amândoi (unul mai însufleţit decât altul) în vorbe despre vinuri şi mâncare. He’s a foodie, I’m a foodie, too”, povesteşte Marius Constantinescu, realizatorul interviului.

Debutul la Carnegie Hall avea loc în 1989 şi doi ani mai târziu susţinea o serie de recitaluri în compania violonistului Isaac Stern. O altă colaborare importantă a fost cea cu dirijorul Esa-Pekka Salonen şi Filarmonica din Los Angeles, iar înregistrările cu cele 3 concerte ale lui Béla Bartók i-au adus lui Yefim Bronfman Premiul Grammy în 1997.

„Întotdeauna încerc să ofer publicului  tot ce am mai bun, dar cred că trebuie să fiu eu mulțumit de interpretarea mea pentru ca publicul să fie mulțumit la rândul său. Cred că este o legătură între cele două aspecte, consider deci, că propria mulțumire trebuie să fie pusă pe primul loc”, spunea pianistul în dialogul cu Marius Constantinescu.

Yefim Bronfman a colaborat de-a lungul timpului cu dirijori renumiţi din toată lumea: Daniel Barenboim, Herbert Blomstedt, Christoph von Dohnányi, Charles Dutoit, Christoph Eschenbach, Valery Gergiev, Mariss Jansons, Kurt Masur, Zubin Mehta, Esa-Pekka Salonen, Yuri Temirkanov, Franz Welser-Möst, David Zinman. Călătoriile muzicale ale lui Yefim Bronfman par să nu aibă graniţe: din Colorado în Ontario, din Amsterdam la Helsinki, sau de la Lucerna la Berlin. În repertoriul său îi vom găsi pe Tchaikovsky, Beethoven şi Lindberg, alături de compozitori contemporani ca Marc-André Dalbavie, Esa-Pekka Salonen şi Marc Neikrug.

***

Despre Interviurile Festivalului Enescu:

Valentina Băinţan, Claudia Spătărescu, Claudia Robu şi Marius Constantinescu încep o nouă serie de interviuri esenţiale cu cei mai importanţi muzicieni invitaţi ai ediţiei 2015 a Festivalului Internaţional George Enescu. Dirijori, instrumentişti, solisti vocali, de la Ion Marin la Vasily Petrenko, de la Anja Harteros la Elisabeth Leonskaya, de la Kristjan Jarvi la Valentina Naforniţă, în fiecare joi, de la 23:30, vin la întâlnirea cu telespectatorii TVR 2, TVR HD si TVR+.

 

16:00 Educatia la putere (R)

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

(Reluare)

17:30 România…în bucate

Sezon Nou

TVR Târgu Mureş

* Cooking Show

*Tocaita de miel, la cuptorul cu lemne,in blid de lut cu capac de aluat, rosii si ardei copti..

Realizator: Bogdan Moraru

Producător: Costin Miron

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2