loader

De la Dante la Gala umorului: „Didina... comedie”

O nouă ediţie Gala umorului , cu Eda Marcus şi Dragoş Huluba, sâmbătă, 5 aprilie, de la ora 21.00, la TVR 1 şi TVR+

 

Eda Marcus
Gala Umorului

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Sâmbătă seară, Eda Marcurs şi Dragoş Huluba prezintă la TVR 1 o ediţie a Galei umorului care l-ar face să zâmbească până şi pe cel mai mare scriitor european al Evului Mediu! Şi aceasta pentru că celebra capodoperă a literaturii universale semnată de Dante Alighieri se transformă, pe 5 aprilie, în „Didina... comedie”. Momente memorabile de umor românesc autentic pot fi urmărite la TVR 1 şi online, pe www.tvrplus.ro, de la ora 21.00, într-o nouă ediţie a emisiunii ce pune în valoare extraordinara Arhivă a Televiziunii Române.

În această ediţie, Eda şi Dragoş ne aduc zâmbetul pe buze cu un fragment din comedia „D'ale carnavalului", de I. L. Caragiale, în regia Dominic Dembinski şi avându-i în rolurile principale pe Emilia Popescu, Cătălina Mustaţă şi Claudiu Bleonţ. Horaţiu Mălăele solicită o „Audienţă ministerială", într-o adaptare după Constantin Tănase, în care îi are alături pe Valentin Teodosiu şi Gabriela Valentir (fragment din emisiunea Mălăele de 5 stele, realizator Eugen Dumitru, anul 2004).

„Fusta-i cu belea", se plânge Florin Piersic, în cupletul muzical al aceluiaşi Constantin Tănase, cuplet pe care actorul îl interpreta în emisiunea Eminamente feminin + Florin, din anul 2003. Pentru amatorii de acţiune, Toma Caragiu, Paul Sava şi Constantin Băltăreţu intră în ediţia de sâmbătă a Galei umorului cu „Filmul de capă şi spadă", gag scris şi regizat de Dan Mihăescu în anul 1972.

Carmen Stănescu şi Jean Constantin ne vor amuza cu sceneta „Cititorul de contor", dintr-o emisiune de varietăţi înregistrată la TVR în 1972, iar Dem Rădulescu şi Anda Călugăreanu joacă în una dintre scenetele care au rămas în memoria românilor: „Dormi, Mitică?", după o idee de Mircea Crişan, din anul 1983.

Tot în Gala umorului din 5 aprilie, telespectatorii TVR 1 vor vedea şi alte momente valoroase din Arhiva Televiziunii Române, precum schiţa „De ochii lumii", de Teodor Mazilu, cu Gina Patrichi şi Octavian Cotescu, în regia Cornel Popa (anul 1983), „Scheci aviar", de Cornel Udrea, cu Dan Condurache, Virginia Mirea şi Cătălina Mustaţă, din emisiunea Prezentul comic (anul 2005), „Justiţie", schiţă de I. L. Caragiale, cu Stela Popescu, Dinu Manolache şi Tudorel Filimon, regia Sergiu Ionescu (anul 1985).

Gala umorului este adresată publicului de orice vârstă, dar îşi propune să capteze atenţia tinerei generaţii. Momentele de arhivă alternează cu cele din studio, în care Eda Marcus şi Dragoş Huluba, actor al Teatrului de Comedie, interpretează roluri de comedie.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

11:00 Comori uitate din bazinul Mediteranei

Documentar* (Tresors oublies de la Mediterranee, Franţa, 2016) PREMIERA

*Bazinul mării Mediterane este regiunea care adăposteşte cele mai multe situri înscrise în patrimoniul mondial UNESCO din lume. Această bogăţie este atât de strălucitoare, încât lasă în umbră adevărate bijuterii: comorile uitate ale Mediteranei.

Regia: Jerome-Cecil Auffret

* Muzeul de arheologie din Salonic

După 2.000 de ani de tăcere şi mister, sora vitregă a lui Alexandru Macedon-regina Thessalonica, soţia regelui Cassandru-ne spune povestea ei, cea a poporului ei şi a oraşului Salonic, înfiinţat de soţul ei.

Muzeul de arheologie din Salonic adăposteşte între zidurile sale statui, obiecte folosite în viaţa de zi cu zi, opere de artă, bijuterii, rugăciuni emoţionante scrise pe papirus.

11:30 Hoţomanii de la templu

(Monkey Thieves, Olanda, 2008)

Regia: Richard Kirby

Narator: Sean Pertwee

Oraşul Jaipur din nord-vestul Indiei este căminul celei mai obraznice şi mai zgomotoase cete de maimuţe pomenită vreodată. Banda Galta numără 60 de membri, toţi din specia macacus rhesus, cu un statut privilegiat: deoarece localnicii îi consideră descendenţi din Hanuman, Regele-maimuţă, li se permite să locuiască lângă un templu hindus de la periferia oraşului şi credincioşii care vin să se roage le aduc ofrandă fructe şi alune.

Seria Hoţomanii de la templu le spune povestea.

 
Ziua Limbii Turce, o sărbătoare despre identitate, apartenență și dialog intercultural

Ziua Limbii Turce este celebrată anual pe 5 iunie printr-o serie de evenimente dedicate tradițiilor ce definesc identitatea turcă. Urmărim o ...

Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

 

#tvr2