DANIELA ZECA BUZURA: JURNAL DE CARANTINĂ (XXXII)
marţi, 28 aprilie 2020
„Orice este nesigur în acest bălegar puturos al lumii, cu excepția iubirii unei mame”. (James Joyce)
Daniela Zeca Buzura 28 aprilie 2020

Marți, 28 aprilie

PRINCIPIUL MAMELOR

Țac-țac! În liniștea atât de nefirească a carantinei, mama taie cu foarfeca un trandafir de ghiveci.

Azi e vizită. Asta vrea să însemne că nu mai primește la ușă o pungă mare și dezinfectată, ci mă are pe mine, cu mască și îmbibată din cap până în picioare, în spirt și clor. Un fel de astronaut fără navă, care se tot dezvelește din foliile unei iluzorii protecții.

Mama e pacient oncologic, are peste 80 de ani. Când vin, în fiecare zi mă gândesc că sunt răspunzătoare pentru ea și măcar să o las să-și trăiască clipele dăruite din Cer.

Ieri n-am fost, căci m-am simțit ca turmentată de plecarea atât de grăbită a Clarei, colega mea, jurnalistă de televiziune și poetă.

„Tu nu ești pregătită pentru pierderi”. Mamele spun totdeauna esențialul, fără risipă de cuvinte.

Țac-țac! A încheiat cu trandafirii, se spală pe mâinile ei subțiate și osoase, ca niște ramuri desfrunzite.

„Vezi, acum nu e nicio florărie deschisă și cum aș fi fost fără ele?“

Are orhidee și gerbere, iar afară, în vase - mușcate sângerii și lalele aproape trecute.

Deschide și iese în terasă: „Mă gândesc la ce vremuri trăim. Când e pace și lucrurile curg de la sine, viața merge după principiul mamelor. Când ai haos și zgomot, ca în zilele astea, totul e pe principiul lupilor...”

Zâmbesc pe mutește la o asemenea filozofare. Ea stă cu spatele și nu mă vede. Nu m-ar ucide dacă ar ști ce scriu?

O suspectez că a recitit Forster, fiindcă numai el zice: „Dacă mamele din întreaga lume și-ar da mâna, nu ar mai fi niciodată război“.

I-au plăcut totdeauna englezii și romanele lor. Eu nu într-acolo plec cu gândul, ci la o carte a lui Erri de Luca, pe care am citit-o demult: „În numele mamei”, o răvășitoare punere în poveste, a mia oară, a nașterii Mântuitorului. Nu cred că îmi mai amintesc mare lucru. Poate doar asta: „În numele Tatălui: așa începe semnul crucii. În numele mamei începe viața”.

Pe mâine, cu drag, DZB.

 • 19:05
  Nemuritorii-România, 1974
  Film * Regia: Sergiu Nicolaescu Cu: Amza Pellea, Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Sergiu Nicolaescu Dramă istorică . Acțiunea filmului are loc după zece ani de la uciderea lui Mihai Viteazul, când un grup de viteji din fosta lui oaste, rătăciți prin diferite orașe ale Europei, hotărăsc să se îndrepte spre patria lor, având cu ei o ladă și steagul celor trei țări românești unite, Moldova, Țara Românească și Transilvania. Vitejii fac față diverselor obstacole ivite in cale, lucrurile din ladă fiind râvnite atât de austrieci, cât și de unguri sau de turci. În final, foștii oșteni ai lui Mihai Viteazul ajung în țară și mor apărând cu vitejie prețiosul steag al Unirii. Redactor: Gabriela Onea
 • 20:52
  Live stadion
  Transmisiune directă
 • 21:00
  Campionatul Mondial de Fotbal Qatar 2022
  Fotbal * * Serbia-Elveţia Transmisiune directă-Stadion Ras Abu Aboud Comentator: Emil Hossu Producător : Daniel Chican /Horatiu Rusu
 • 23:10
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 23:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători : Raluca Brumariu
 • 00:00
  Ora Unirii
  Producător: Diana Pascal Redactor: Nicolae Cozma
 • 00:05
  Reţeaua de idoli
  redifuzare *Gheorghe Hagi Producător: Irina Păcurariu
 • 01:00
  Campionatul Mondial de Fotbal Qatar 2022
  * Ghana-Uruguay Comentator: Cristian Mândru Producător :Daniel Chican /Horatiu Rusu TVR 1 ora 17.00
 • 02:50
  Nemuritorii-România, 1974
  Film * Regia: Sergiu Nicolaescu Cu: Amza Pellea, Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Sergiu Nicolaescu Dramă istorică . Redactor: Gabriela Onea