loader

DANIELA ZECA BUZURA: JURNAL DE CARANTINĂ (XXXII)

„Orice este nesigur în acest bălegar puturos al lumii, cu excepția iubirii unei mame”. (James Joyce)

 

Daniela Zeca-Buzura
Mic dejun cu un campion

Marți, 28 aprilie

PRINCIPIUL MAMELOR

Țac-țac! În liniștea atât de nefirească a carantinei, mama taie cu foarfeca un trandafir de ghiveci.

Azi e vizită. Asta vrea să însemne că nu mai primește la ușă o pungă mare și dezinfectată, ci mă are pe mine, cu mască și îmbibată din cap până în picioare, în spirt și clor. Un fel de astronaut fără navă, care se tot dezvelește din foliile unei iluzorii protecții.

Mama e pacient oncologic, are peste 80 de ani. Când vin, în fiecare zi mă gândesc că sunt răspunzătoare pentru ea și măcar să o las să-și trăiască clipele dăruite din Cer.

Ieri n-am fost, căci m-am simțit ca turmentată de plecarea atât de grăbită a Clarei, colega mea, jurnalistă de televiziune și poetă.

„Tu nu ești pregătită pentru pierderi”. Mamele spun totdeauna esențialul, fără risipă de cuvinte.

Țac-țac! A încheiat cu trandafirii, se spală pe mâinile ei subțiate și osoase, ca niște ramuri desfrunzite.

„Vezi, acum nu e nicio florărie deschisă și cum aș fi fost fără ele?“

Are orhidee și gerbere, iar afară, în vase - mușcate sângerii și lalele aproape trecute.

Deschide și iese în terasă: „Mă gândesc la ce vremuri trăim. Când e pace și lucrurile curg de la sine, viața merge după principiul mamelor. Când ai haos și zgomot, ca în zilele astea, totul e pe principiul lupilor...”

Zâmbesc pe mutește la o asemenea filozofare. Ea stă cu spatele și nu mă vede. Nu m-ar ucide dacă ar ști ce scriu?

O suspectez că a recitit Forster, fiindcă numai el zice: „Dacă mamele din întreaga lume și-ar da mâna, nu ar mai fi niciodată război“.

I-au plăcut totdeauna englezii și romanele lor. Eu nu într-acolo plec cu gândul, ci la o carte a lui Erri de Luca, pe care am citit-o demult: „În numele mamei”, o răvășitoare punere în poveste, a mia oară, a nașterii Mântuitorului. Nu cred că îmi mai amintesc mare lucru. Poate doar asta: „În numele Tatălui: așa începe semnul crucii. În numele mamei începe viața”.

Pe mâine, cu drag, DZB.

10:30 Documentar 360°GEO

* Nepal-soldaţii de pe acoperişul lumii (Nepal-les soldats du toit du monde, Franţa-Germania, 2009)

*Populaţia Gurkha trăieşte în Nepal în masivul Himalayan. Dintre ei se aleg soldaţi viteji şi de temut, întăriţi de modul de viaţă foarte dur pe Acoperişul Lumii. De generaţii, ei sunt înrolaţi în armata britanică. Tinerii din satele izolate îşi doresc şi în zilele noastre această viaţă de războinic. Realizatorul reportajului a însoţit un « galla wallah »-un Gurkha recrutor-în timp ce căuta candidaţi. Acest soldat în rezervă ştie prea bine cum să selecţioneze tinerii nepalezi care vor avea cele mai mari şanse să fie păstraţi.

Realizator: Karl Alexander Weck

11:30 Teleshopping

 
Bucurii muzicale cu Paul Surugiu - Fuego, la TVR 2!

Bucurii muzicale cu Paul Surugiu - Fuego, la TVR 2!

publicat: marţi, 24 iunie 2025

Sâmbătă, 28 iunie, ora 20.00 şi duminică, 29 iunie, ora 15.00, Paul Surugiu-Fuego şi echipa sa vă așteaptă să revedeţi o ediție specială a ...

„Marocco” – un joc fragil al încrederii și al aparențelor

Cu un titlu inspirat de un binecunoscut joc de societate, „Marocco” este o dramă care explorează consecințele lipsei de încredere în cei ...

Marina Almăşan ne salută din cea mai aglomerată  intersecție a Planetei

Miercuri seară, petrecem acasă la „ikebana”, „ramen”, „aikido” şi „kimono” – termeni intraţi în limbajul universal, dar care îşi au originea în ...

 

#tvr2