loader
Foto

Galerie foto

„Covoare spre cer”, un nou reportaj realizat de „Cap compas”

Duminică, 11 octombrie, la TVR 2 și TVR HD Cap Compas a prezentat cea mai mare colecţie de covoare azere din lume, într-o nouă călătorie în capitala Azerbaidjanului.

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Încă de la prima întâlnire, capitala Azerbaidjanului lasă impresia unei urbe prospere care poate mulţumi şi pe cel mai exigent oaspete. Aflat la 28 de metri sub nivelul mării, Baku te întâmpină cu un labirint al străzilor-monument istoric care oferă turistului „loc de reflecţie în oricare răgăz de odihnă”, după cum spune producătoarea emisiunii, Elena Dinu.

Muzeul Covoarelor din Baku este precum o răspântie a timpurilor întreţesute cu materii primordiale, dar şi al artelor aplicate. Aici se află cea mai mare colecţie de covoare azere din lume, iar muzeul poartă numele renumitului designer azer Latif Karimov, personalitate care a clasificat modelele şi tipurile ţesăturilor din Azerbaidjan descriind 144 de tipare de bază ale acestora. În 2010 covoarele azere au fost numite opere intangibile ale patrimoniului mondial UNESCO şi atunci s-a născut ideea de a organiza un nou muzeu care a fost inaugurat în anul 2013 de preşedintele Ilham Aliyev.

În Azerbaidjan vizitatorul are privilegiul de a alege atât spaţii muzeale interioare, cât şi un vast muzeu exterior care e format chiar din... ţara şi ţinuturile azere. Mausoleul Yeddi Gumbaz e cunoscut drept „Mausoleul celor 7 cupole” sau „Cele 7 morminte din Shemakha”. Aici se află altarul în aer liber pentru comemorarea membrilor familiei şahilor Shirvan care au avut vreme de mai multe secole capitala regatului în Shemakha.

Între Baku şi Shamakha, în regiunea Gobustan,  se află Mausoleul Diri Baba şi „este asemenea verigii unui lanţ care arată că toate sunt legate între ele: şi oameni şi timpuri; şi faptuiri, şi zidiri; şi istorii, dar şi legende. Mausoleul este asemenea unui uriaş cuib de vulturi cu o arhitectură interioară şi exterioară epatantă. Arhitectul a conceput o peşteră artificială în roca muntelui,  grota săpată în piatra pentru a evoca valenţele spirituale ale devenirii”, spune Elena Dinu.

Ateshgah este cunoscut ca templul focului. Ridicat în secolul al XVII-lea,  templul a fost folosit de religii ca hindu sau zoroastriană. Complexul este configurat pentagonal înconjurat de chiliile asceţilor şi având un altar tetrapilar în centru, iar din 1975 a devenit muzeu, primind aproximativ 15.000 de vizitatori pe ani.

***

„Cap compas” este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas


14:00 Istorii de bun gust (R)

Realizator: Camelia Moise

Producător: Larisa Avram

(Reluare)

15:00 Teleşcoala

*Clasa a VIII-a Sezon Nou

* Educatie fiananciara

Producator: Sinziana Milosoiu

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitatata Danielei Zeca Buzura de de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion" , este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2