loader
Foto

Galerie foto

„Capriciu în stil italian”: şase regizori în căutarea comediei

Sâmbătă, 24 septembrie, de la ora 22:15, la TVR 2 puteţi vedea urmăriţi „Capriciu în stil italian” ( Capriccio all ' italiana ), realizat de şase regizori, în anul 1968.

 

Laurențiu Damian
Filmul de artă

Regizorii Mario Monicelli, Pier Paolo Pasolini, Mauro Bolognini, Steno, Pino Zac şi Franco Rossi au realizat această comedie avându-l producător pe Dino De Laurentiis.

În film joacă Totò, Ugo D'Alessio, Regina Seiffert, iar producţia este o colecţie de scurtmetraje, între care remarcabil este „Ce sunt norii ?", regizat de Pier Paolo Pasolini. Vedem aici o adaptare pentru teatru de păpuşi a piesei shakespeariene „Othello" şi a cărei punere în scenă provoacă reacţii nebănuite ale publicului.

O bonă nemţoaică rea cu micuţii pe care îi are în grijă, un bătrân supărat pe mai tinerii lui contemporani sau un cuplu blocat în trafic sunt tot atâtea personaje în poveştile scurte ale peliculei italiene.

Pier Paolo Pasolini, unul dintre regizorii acestui film, a fost poet şi scenarist, apoi a ales regia de film. Criticul literar american Harold Bloom îl consideră pe Pasolini un poet important al literaturii europene din secolul XX. Opera sa cinematografică a fost recompensată cu premii la marile festivaluri de film din Europa: Veneţia, pentru „Il vangelo secondo Matteo” în 1964; Berlin, pentru „Il Decameron” în 1971 şi pentru „I racconti di Canterbury” în 1972; Cannes pentru „Il fiore delle mille e una note” în 1974 şi pentru „Giovani mariti” în 1958.

De altfel, biografia lui Pasolini a fost în 2014 subiectul unui film, în regia lui Abel Ferrara şi cu Willem Dafoe în rolul titular.

***

În fiecare săptămână, TVR 2 aduce Filmul de artă: un adevărat regal cinematografic, unde vom putea urmări filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori. În plus, regizorul Laurenţiu Damian vine, la fiecare ediţie, cu câte o scurtă prezentare a fiecărei producţii.

De altfel, filmul de sâmbătă, 24 septembrie, este precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier, Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.

 

7:50 Documentar 360°GEO

* Venezuela, fulgerul etern din Catatumbo (Le lac des mille éclairs á Catatumbo, Franţa-Germania, 2014) Redifuzare

*Pe malul lacului Maracaibo din Venezuela, natura oferă un spectacol unic: fulgerele luminează întunericul tropical în majoritatea nopţilor de peste an, mai ales în zona gurilor de vărsare ale râului Catatumbo.

Cu 60 de fulgere pe minut, 250 pe kilometru pătrat sau un total de circa 1.176.000 de fulgere anual, Catatumbo este deţinătorul recordului de pe planetă. Expertul venezuelean specializat în studiul fulgerelor şi apărător al mediului, Erick Quiroga, documentează fenomenul din 1996, şi este convins că fulgerul etern din Catatumbo este cel mai mare producător natural de ozon. Dar rămâne întrebarea de ce acest fenomen se produce atât de frecvent aici.

Realizator: Stefan Richts

Redactor: Gabriela Onea

8:45 Teleshopping

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care cântăm, ne distrăm și ne ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2