loader

„Capriciu în stil italian”: şase regizori în căutarea comediei

Sâmbătă, 24 septembrie, de la ora 22:15, la TVR 2 puteţi vedea urmăriţi „Capriciu în stil italian” ( Capriccio all ' italiana ), realizat de şase regizori, în anul 1968.

 

Laurențiu Damian
Filmul de artă

Regizorii Mario Monicelli, Pier Paolo Pasolini, Mauro Bolognini, Steno, Pino Zac şi Franco Rossi au realizat această comedie avându-l producător pe Dino De Laurentiis.

În film joacă Totò, Ugo D'Alessio, Regina Seiffert, iar producţia este o colecţie de scurtmetraje, între care remarcabil este „Ce sunt norii ?", regizat de Pier Paolo Pasolini. Vedem aici o adaptare pentru teatru de păpuşi a piesei shakespeariene „Othello" şi a cărei punere în scenă provoacă reacţii nebănuite ale publicului.

O bonă nemţoaică rea cu micuţii pe care îi are în grijă, un bătrân supărat pe mai tinerii lui contemporani sau un cuplu blocat în trafic sunt tot atâtea personaje în poveştile scurte ale peliculei italiene.

Pier Paolo Pasolini, unul dintre regizorii acestui film, a fost poet şi scenarist, apoi a ales regia de film. Criticul literar american Harold Bloom îl consideră pe Pasolini un poet important al literaturii europene din secolul XX. Opera sa cinematografică a fost recompensată cu premii la marile festivaluri de film din Europa: Veneţia, pentru „Il vangelo secondo Matteo” în 1964; Berlin, pentru „Il Decameron” în 1971 şi pentru „I racconti di Canterbury” în 1972; Cannes pentru „Il fiore delle mille e una note” în 1974 şi pentru „Giovani mariti” în 1958.

De altfel, biografia lui Pasolini a fost în 2014 subiectul unui film, în regia lui Abel Ferrara şi cu Willem Dafoe în rolul titular.

***

În fiecare săptămână, TVR 2 aduce Filmul de artă: un adevărat regal cinematografic, unde vom putea urmări filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori. În plus, regizorul Laurenţiu Damian vine, la fiecare ediţie, cu câte o scurtă prezentare a fiecărei producţii.

De altfel, filmul de sâmbătă, 24 septembrie, este precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier, Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.

 

1:35 Istorii de bun gust

*Arsenie Boca

*Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX, dar si una dintre personalitătile cele mai interesante si complexe ale României. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Tara Hategului, se perindă zilnic sute de pelerini. În timpul vietii a fost urmărit, supravegheat, cercetat, iar cuvintele şi atitudinile sale au devenit subiect de interpretări, răstălmăciri şi, cateodata, rea-voinţă. Dar, mai mult decât oricine în România contemporană, a dat sens şi nădejde celor deznădăjduiti. Din dosarul informativ al Părintelui Arsenie Boca aflăm că, începând din anul 1946, Părintele era „cunoscut de Gheorghiu-Dej şi de Teohari Georgescu, cei care voiau să-l promoveze într-un post de episcop”. Conform mărturiei Mitropolitului Bartolomeu Anania, după anul 1948, însuşi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Justinian Marina, plănuia să-l ridice pe Părintele Arsenie la rangul de arhiereu: Acesta a marturisit: „Ştiu cu siguranţă că Patriarhul se gândea să-l cheme la treapta arhieriei, dar, precum se cunoaşte, Arsenie a fost arestat, dus în lagăre de muncă forţată şi apoi, practic, obligat să rămână inactiv” Se mai consemneaza, de asemenea, că în acea vreme Părintele Arsenie Boca se afla în bune relaţii cu Petru Groza. Prin urmare, nu i-ar fi fost deloc greu să profite de pe urma acestor „simpatii”! De ce a preferat în locul puterii-arestările, în locul confortului-urmăririle, în locul recunoaşterii-marginalizarea, este la îndemâna oricui să răspundă!​

Realizator: Camelia Moise

(Reluare)

2:30 Ora de ştiri

(Reluare)
 
Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

EMOȚIE, UMOR ȘI TALENT LA ”DRAG DE ROMÂNIA MEA!”

O nouă gală de senzație a emisiunii ”Drag de România mea!” vă așteaptă la TVR 2, sâmbătă, 12 iulie, ora 20:00 şi duminică, 13 iulie, ora 15:00.

 

#tvr2