Cap compas: Hangzhou...primul LI
miercuri, 01 mai 2019
Sâmbătă, 4 mai, de la ora 12.30, la TVR 2 și TVR HD, echipa emisiunii ”Cap compas”ne-a oferit imagini și informații despre locuri încărcate de istorie, unice prin pitoresc, armonie și  insolit.    
Alte legături
Cap Compas

Este celebru proverbul chinezesc conform căruia o călătorie de 1000 de Li începe cu primul pas.  În alte vremuri, mila chinezească se numea Li, fiecare Li fiind echivalentul a jumăte de km. Astfel se măsurau distanțele în antichitate, în acest chip se numărau pașii.

Li în limba chineză are și semnificația a ceva incomensurabil …fără de sfârșit. Primul Li este pentru noi atât trecerea dincolo de o poartă, dar și mai mulți pași însăilați în ritmurile unui dans. Școala de arte din Hangzhou este o gazdă prietenoasă, iar tinerele dansatoare croiesc din pași și gesturi obiceiuri ale minorității han, din regiunea Xingiou.

(w640)

Intrarea Wulin, aflată lângă unul dintre debarcaderele Marelui Canal, are o vechime de 1300 de ani și este evidențiată în prezent printr-o structură modernă, care marchează locul vechii porți.
Pe aici a intrat în Hangzhou suveranul Kangxi, primul împărat născut pe pământ chinezesc, personaj care prin cei 61 ani de domnie își așază numele alături de cele mai lungi guvernări din istoria omenirii. Vechiul Hangzhou  avea o latură a cetății orientată spre ape și exista obiceiul, ca atunci când intenționai să ajungi pe cale fără de pulbere, să spui că mergi la Wulin.
Caligrafia devine în egală măsură încifrare și descifrare. Caracterele chinezești au evoluat, de-a lungul timpului, de la formele primitive ale unor hieroglife. În anul 100 d.Hr., în perioda Dinastiei Han, renumitul savant Xi Shen a clasificat caracterele în șase categorii: pictografe, ideografe simple, ideografe compuse, împrumuturi fonetice, compuși din caractere fonetice și caractere derivate. Un chinez cult recunoaște aproximativ 6 -7 000 de caractere, iar 3 000 de caractere sunt obligatorii pentru a citi un ziar.

(w640)

Scrierea începe întodeauna cu trăsăturile din partea de sus şi se termină cu cele din partea de jos, iar o linie orizontală este caligrafiată  înaintea unei linii verticale.                                                    Fără îndoială, pentru mulți se petrec la fel primii Li pentru a intra in lumea învățăceilor.

(w640)

Un cartier chinezesc tradițional adună toate componentele necesare viețuririi, ale înțelegerii existenței și evoluției spirituale. Templul Zhang Daxian înseamnă o singură cladire într-o curte ascunsă între străzile comerciale. Este un monument elegant și poate fi un reper pentru rapotarea chinezilor la filosofiile tradiționale. A fost ridicat la sfârșitul dinastiei Qing, ai cărei împarați au guvernat în China mai bine de două secole și jumătate, până la începutul veacului trecut. Zhang Daxian era un cleric taoist bun cunoscător al medicinei tradiționale, personaj care s-a implicat constant în acțiuni care vizau sănătatea publică și sprijinul comunității.

(w640)

Prin secolul al XIII lea, Marco Polo, care numea orasul Kinsai, descria nu mai puțin de 10 piețe locale în care se adunau până la 50mii oameni, de 3 ori pe săptămână. Evaluările nu pot fi făcute decât post experimental. Miroși, guști, vezi, întelegi …o iei de la capăt… și mai apoi povestești. Hangzhou este o capitală culinară unanim recunoscută în care se pot găsi de la alimente sau preparate care se vând pe stradă, până la cele mai sofiscticate meniuri, Unele unice în China. Orice masă este aproape o celebrare a artei culinare. Bucătarii și secretele acestora devin, pentru răstimpul prânzului sau al cinei, purtătorii unui alt tip de pașaport, care asigură trecerea graniței dintre artă și mâncare.

Cartierul – oraș Liangzhou este un spațiu urban nou ridicat din temelii, iar muzeul dedicat cunoașterii rădăcinilor unei civilizații este impresionant. Colecția de obiecte din epoca Liangzhou face parte din situl cultural și din muzeu și reprezintă o punte între modern și preistorie. Cunoscută și sub denumirea cultura de jad, aceasta civilizație a înflorit în urmă cu 5000 de ani în sud-estul Chinei. Muzeul modern, dedicat tezaurelor milenare, aduce în prim-plan o cultură a apelor, care a configurat modele comportamentale proprii unor populații aproape lacustre.

(w640)

Artefactele acestei civilizații s-au bucurat de atenție abia în epoca modernă, și mai ales după anul 1936, când un grup de muncitori care amenajau un teren a descoperit un sit inestimabil. Cercetările și săpăturile ulterioare au scos la lumină peste 135 de vetre de viețuire, comori, altare, fundații, palate, fortificații defensive, ateliere și locuințe din neolitic. Toate aparținând începuturilor civilizației chineze. Populația se numea Liangzhou și a prosperat vreme îndelungată în valea fertilă a râului Yangtze, fondând așezări importante și lăsând mărturii pe teritoriul actualei provincii Zheijang. Spațiul muzeal conceput de către arhitectul englez David Chipperfield, despre a cărui viziune publicația ”The Guardian” scria că se distinge prin demnitate, solemnitate și cultivarea memoriei prin artă, este o reconciliere a prezentului cu trecutul.

(w640)


Satul antic Longmen este un altfel de univers, clădit din dăinuirea apelor. O vizită în acest areal înseamnă a atinge cultura chineză în forma cea mai autentică. Vizitatorii se bucură de arhitectură, de peisaje, de locuri istorice și de experimentarea unor tradiții și obiceiuri locale. Din cei 7000 de locuitori, câți numără satul, peste 90% poartă numele de familie Sun. Sunt descendenți ai războinicului nobil Sun Quan, născut în apropiere, și care a devenit împarat al principatului Wu în epoca celor trei regate. Stramoșul comun al contemporanilor din zilele noastre a trăit la sfârșitul primului veac și la începutul celui de al doilea secol al erei noastre. Este un sat fermecător cu case în stil tradițional, unele dintre ele mai vechi de 300 ani. 80 de case datează din timpul dinastiei Ming, care a  guvernat între anii 1368-1644  iar 40 de case datează din timpul dinastiei Qing, care a guvernat între anii 1644-1911.

(w640)

Rezidenții Sun își numără în trecut nu mai puțin de 65 de generații. Clădiri și incinte, care își continuă funcțiunea învecinate cu pagode și memorial, devin exemple ale arhitecturii din sudul Chinei și repere ale ingeniozității  arhitectonice.

(w640)

Parcul național al apelor Xixi se afla la 5 km de Hangzhou.Este o zonă cu lacuri și canale în prelungirea unei arii urbane, ceea ce se intalnește foarte rar în lume. O rețea de râuri legate cu lacul de vest și cu podul Xiling formează axele numite întreitul Xis al metropolei Hangzhou. Este primul ambient umed din China, deopotriva muzeu și loc de relaxare, spațiu care promovează protejarea mediului și este asociat cercetării științifice.

(w640)

Numeroase alei și clădiri cu diferite funcționalități, precum și 6 trasee navigabile formează o oază de liniște și pace pe o suprafață de 10 kmp. Zona are o istorie de aproape 1800 ani și este un reper al moștenirilor culturale specifice ale acestei regiuni. Toate locurile excelează prin amenajări și facilități și se poate afirma că pitorescul și armonia vin din organizarea spațiului.

(w640)

Prin tradiție, acest parc este considerat locul de naștere al genului artistic și interpretativ cunoscut sub numele de Yue Opera sau Opera de Sud a Chinei. Prima reprezentație a avut loc la începutul secolului trecut sub un arbore centenar din acest spațiu.

Apa este sufletul tuturor activităților din Xixi, iar bazinele, râurile și iazurile se intersectează zămislind o melodie chinezească interpretată de undele care se primenesc necontenit. Existența unui ambient lacustru în aria urbană este singulară. Apa acoperă 70% din suprafața parcului și ajută la configurarea unui habitat excepțional pentru plante și animale. Impresia că te afli într-o deltă este accentuată prin activitățile pescarești, care se organizează indiferent de sezon.

La Liangzhou, o bibliotecă, rod al unei inițiative private, finanțată de muzicianul,  animatorul de spectacole și omul de televiziune Gao Xiaosong, îți dă răstimp pentru o altfel de lectura. Biblioteca Xiaosong are drept arhitect pe celebrul japonez Tadao Ando și este parte a unui complex de 5000 mp, deschis in iunie 2016, alături de o sală de teatru și de un muzeu de artă.

(w640)

Biblioteca are 50 mii de cărti selectate chiar de Gao Xiaosong, din toate categoriile: artă, literatură, istorie, filosofie. Numărul de cititori este limitat la un plafon de maximum 300 în fiecare sală. Există acces liber însă rezervarea se face prin internet. Pentru Gao Xiaosong, care în prezent este președinte al comitetului strategic de divertisment al concernului Alibaba, acest loc este împlinirea unui vis. Complementar lecturii se organizează reuniuni la care sunt invitați scriitori, profesori, savanți, artiști și antreprenori.

(w640)

Calea începută sub auspiciile muzicii își deapănă ultimii pași precum frânturi de Li, ce devin note pe portativ.Muzica este neîndoielnic o punte între materie si spirit. Liant cultural de excepție,  festivalul internațional din Hangzhou se completează prin sesiuni de master class, proiecte expoziționale și conferințe de specialitate, ca activități complementare concertelor.

(w640)

Sub bagheta dirijorului austriac Ernst Heotzl, care a dirijat 80 orchestre simfonice în întreaga lume și vorbește fluent 10 limbi, oboistul Wang Liang, care și-a construit întreaga carieră în SUA, și orchestra filarmonica din Hangzhou devin pragul unui capăt de cale, în armonii de Mozart.

(w640)

Orchestra filarmonica din Hangzhou a fost fondata in anul 2009 și este o mândrie a metropolei.

 • 06:25
  Teleshopping
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Timişoara * Sarea în bucate Emisiune realizată de TVR Timişoara Prezentator: Dan Liuţț Realizator: Veronica Mihoc Producător: Florin Mihoc Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 08:00
  În direct cu viaţa
  Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 08:50
  Teleshopping
 • 09:00
  Pistruiatul
  Serial* *Episodul 8: Informatorul In distributie : Costel Baloiu, Sergiu Nicolaescu, Reka Nagy, Zephi Alsec, Aurel Giurumia, Ion Dichiseanu, Vistrtian Roman, Margareta Pogonat, Constantin Codrescu, Gyorgy Kovacs, Florin Tanase, Viorel Comanici, Peter Paulhoffer, Goe, Haralambie Boros. Imaginea si camera Vasile Oglinda. Decorurile-Nicolae Dragan Costume-Tomina. Muzica-Horia Moculescu Scenariul si regia Francisc Munteanu Redactor Alice Săceanu AUDIENTA GENERALA (AG)
 • 09:45
  Secolul 22
  *Episodul 2 Realizator: Bogdana Pascal
 • 10:00
  Documentar 360°-GEO
  * Cuba-în ritmuri de flaşnetă (CUBA-DANSE AVEC LES ORGUES DE BARBARIE, Franţa-Germania, 2017) Realizator: Stefan Richts Redactor: Corina Feleagă
 • 11:00
  Magazin Deutsche Welle
  * Euromaxx Premieră (EUROMAXX-Magazin despre lifestyle, Germania, 2022) Magazin săptămânal ce prezintă cele mai diverse şi mai fascinante evenimente culturale şi sociale europene. Episodul 26 Redactor: Delia Clonaru
 • 11:30
  Prietenii de la radio
  Transmisiune directă Producător: Liana Damian
 • 12:00
  Telejurnal TVR2
  *Sport*Meteo Transmisiune directă Translator mimico-gestual Lena Dermengiu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 12:40
  Teleshopping
 • 13:00
  Cultura minorităţilor
  *Germani Producător: Alexandru Mihăilescu
 • 13:30
  Opera comică pentru copii
  *Opera copiilor Producător: Valentina Băinţan
 • 14:30
  Documentar 360°-GEO
  * Curaçao-terapia cu delfini redifuzare (Curaçao, des dauphins thérapeutes, Franţa-Germania, 2021) Realizatori: Holger Riedel, Nazan Sahan Din anul 2004, în insula Curaçao funcţionează un centru de terapie cu delfini, unde persoane cu diverse dizabilităţi de tip fizic sau mental vin cu regularitate. Cinci delfini ajută pacienţii să-şi regăsească gustul de viaţă. Este unul dintre principalele scopuri ale acestui tip de terapie, a cărui eficacitate nu a fost recunoscută încă de comunitatea ştiinţifică. Redactor: Gabriela Onea
 • 15:30
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Matematică Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:00
  Teleşcoala
  * Limbi străine Franceză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:30
  România…în bucate
  TVR Craiova * Tăst Show Rețete pregătite în județul Dolj, la Dăbuleni: păcele de oaie, pomana porcului, salată de gogonele cu usturoi pe grătar. Emisiune realizată de TVR Craiova Prezentator si realizator: Doru Ciolacu Producător : Simona Musuroi Jurnalist Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 17:00
  În direct cu viaţa
  ​ Înregistrare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 47 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Destine ca-n filme
  * In memoriam Ioan Gyuri Pascu 55 de ani de viaţă şi 39 de ani de activitate. Un destin de artist care a interpretat numeroase roluri, nu doar alături de grupul Divertis, care i-a adus notorietate, ci şi în piese de teatru şi filme. A compus, a interpretat, a scris scheciuri, scenarii, cărţi. Şi, mai puţin ştiut astăzi, prin casa sa de discuri, a ajutat numeroşi alţi cântăreţi şi trupe să se lanseze. Ioan Gyuri Pascu, o stea căzătoare... ce ne luminează încă! Prezintă: Iuliana Marciuc Producător: Iuliana Marciuc Realizator: Doru Ionescu Redactor: Dana Ilie
 • 21:00
  Formidabilii-Români din Italia şi poveştile lor
  redifuzare *Românii din Italia reprezintă în continuare cea mai numeroasă comunitate din afara granițelor, iar după aproape două decenii de la formarea ei lumea lor s-a maturizat și nu mai poate fi judecată cu prejudecăți. Antreprenori, sportivi olimpici, creatori, specialiști din finanțe, domeniul digital sau al afacerilor europene fac o hartă a valorii și reușitelor surprinzătoare, făcând radiografia migrației românești ajunsă la vârsta maturității. Realizator: Irina Păcurariu Redactor: Alice Săceanu
 • 22:45
  Iarna amintirilor
  *Divertisment (Arhiva TVR) *Iarna amintirilor readuce în atenţia publicului marile valori din Arhiva de Aur a divertismentului creat de prima televiziune din viaţa românilor. Un program de varietăţi, muzică uşoară şi umor, susţinut cu măiestrie de cântăreţi şi actori consacraţi, care au încântat ani la rând generaţii de telespectatori. Jurnalişti: Adina Toderaşcu, Sorina Soare
 • 23:00
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 46 Dramă. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 00:00
  Luminiţa de la miezul nopţii
  Producător: Luminiţa Velciu Redactor: Transmisiune directă
 • 01:00
  Documentar 360°-GEO
  * Curaçao-terapia cu delfini (Curaçao, des dauphins thérapeutes, Franţa-Germania, 2021) Realizatori: Holger Riedel, Nazan Sahan Redactor: Gabriela Onea
 • 02:00
  REVIZIE TEHNICA