loader
Foto

Cap Compas: 24 de ore în Polonia

Ce poţi face, în doar o zi, în Polonia? Am aflat de la echipa Cap compas, care a venit cu o serie de recomandări şi sfaturi utile pentru o experienţă memorabilă. Duminică, 5 iunie, de la ora 12:00, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Cap Compas

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

„Să călătorești și să dorești să descoperi spațiile excelenței. Aceasta este, cu siguranță, o provocare. Cred că fiecare dintre noi căutăm într-un fel sau altul ineditul și dorim să trăim experiențe noi. O călătorie punct ochit-punct lovit, cum s-ar spune în limbajul unei acţiuni precise, nu comportă doar un program alcătuit aleatoriu, ci mai degrabă selectarea precisă a unor obiective care pot oferi noi perspective unei călătorii de o zi”, spune Elena Dinu, realizatoare acestei ediţii. Aşadar Polonia este o posibilă oportunitate pentru un asemenea experiment.

Sosiţi în capitala poloneză de la Cluj Napoca, ne oprim pentru primii paşi la Academia aviatică din Varșovia, locul unde piloții vin și se pregătesc să cucerească cerul.E un fel de a spune primul pas pentru că de fapt este o altfel de continuare a zborului.

În anii ’35, compania a achiziționat mai multe avioane pentru flotă. Trei ani mai târziu, au cumpărat avionul Lockheed L-14-H Super Electra. Activitatea LOT a fost suspendată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Zborurile interne au fost reluate în 1945 și, la puțin timp, după aceea și cele internaționale. De-a lungul timpului 2014 au început să aibă o linie de dezvoltare continuă, care presupune nu numai o flotă performantă, ci și creșterea confortului de zbor pentru clienții săi.

La începutul secoulului al 19-lea prințul Hermann von Pückler-Muskau, un celebru cronicar de călătorie și în egală măsura peisagist, a dorit să facă din acest loc una dintre cele mai frumoase grădini din lume. Visul său era să combine cele două pasiuni ale sale, de explorator și peisagist, și să realizeze un fel de „tablou cu plante” imens. Proiectul nu s-a materializat foarte ușor, căci au fost necesari 30 de ani pentru ca cele aproape 830 de hectare să se tranforme într-un paradis.

Ambițiosul prinț a conceput designul acestei suprafețe îmbinând stilul peisagistic englezesc cu cel tradițional local, incorporând însă și alte stiluri europene. Un canal artificial, o seră, un deal și tot felul de poduri care mai de care mai cochete. Acestea sunt detaliile arhitecturale care definesc marca parcului Muzakowski.

Parcul grădină, care cuprinde o mare diversitate de specii de plante, a devenit o graniță naturală inedită dintre Polonia și Germania. Partea poloneză cuprinde două treimi din suprafața acestuia și este conectată printr-un pod de partea germană unde se găsesc mai multe clădiri, inclusiv complexul rezidențial.

Clădirile  cu interioare tihnite, în care te simți mai nobil și poți visa în voie. O atmosferă unică dată de bogata tradiție poloneză te așteaptă să te delectezi și te îmbie să deguști vinurile alese. Conacul, renovat prin fonduri europene,  a construit în stilul clasic al veacului al 19-lea şi este situat într-o magnifică podgorie devenită un soi de simbol pentru cultivarea viței de vie în valea râului Oder.

Cultivarea strugurilor și producerea vinului a reprezentat un mare avantaj pentru istoria regiunii, conferindu-i un caracter special. Primele indicii privind cultivarea strugurilor aici sunt consemnate încă din secolul al X-lea.

La începutul secolului al XV-lea, din cauza unor dezastre naturale, viile au dispărut. Și cu toate acestea, în 1466, Prințul de Głogów a adus butaşi de struguri din Ungaria, Austria și Franța, readucând la viață celebrele vii din Zielona Góra.

Orașul Bolkow, aflat pe râul Nysa Szalona este o așezare mică cu aproximativ 5000 de locuitori. Povestea lui însă este palpitantă din punct de vedere istoric și a marcat asezarea încă de pe vremea în care ducele Bolko al II-lea de Świdnica i-a pus acest nume. Teritoriul pe care nobilul îl avea în stăpânire a fost integrat după moartea sa în ținuturile Coroanei din Boemia care făcuseră parte din Imperiul Roman. Până în 1945, această zonă a aparținut Germaniei, iar după cel De-al Doilea Război Mondial a fost readusă sub administrația poloneză.

Deasupra orașului se află ruinele Castelului Bolków, construit de Ducele Bolko. Devastat în timpul Războiului de 30 de ani, castelul a intrat în proprietatea Abației Grüssau. Restaurat la începutul secolului trecut, castelul este astăzi gazda perfectă pentru festivalul anual de rock gotic.Cu alte cuvinte, conjugând acţiunile noastre încă un spaţiu care poate surprinde prin originalitate.

Locul acesta e plin de istorie, iar complexul de clădiri și cele 50 de hectare de teren au fost adaptate pentru a crea un minunat hotel de 4 stele și un elegant centru de conferințe. Aflat la o distanță de 10 km de centrul orașului Wroclaw și la 18 km de aeroport, micul castel devenit hotel este un spațiu extrem de îmbietor.

O zi petrecută la spa poate părea o extravaganță, însă beneficiile pentru sănătătea fizică și psihică sunt atât de importante, încât merită să-ți acorzi mai mult timp pentru a te simți cu adevărat bine.

"Între un stil de viaţă fastuos şi un peisaj, departe de stresul de zi cu zi şi mai aproape de o viaţă în armonie cu natura, ne dăm seama, încă o dată, că această locație de vis oferă toate motivele pentru a petrece câteva zile departe de griji și de rutină, oferindu-ți prilejul unui sejur intim şi liniştit chiar în inima naturii.Și pentru că tihna face casă bună cu hiperbole ale simtamintelor, arta gastronomică de aici oferă un alt prilej de adăstare, de data asta, la punct fix", adaugă Elena Dinu.

Bucătăria poloneză a evoluat de-a lungul secolelor, influențată fiind îndeaproape de circumstanțele istorice și are și accente din gastronomia franceză și italiană sau din estul european. Acest loc plin de eleganță și excelență îți demonstrează că orice așteptare poate fi depășită de inedit și că o provocare trăită poate să-ți vorbească mai mult decât orice enciclopedie.

Şi răstimpul de o zi şi de câteva sute de kilometri petrecut între aeroport şi atracţiile poloneze poate deveni o lecţie sui generis despre cum poţi alege din frumos ceea ce este superlativ, iar din bine un şi mai bine, croit după chipul şi asemănarea dorinţelor noastre.

***

„Cap compas” este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas.

21:00 Istorii de bun gust

(redifuzare)

Realizator: Camelia Moise

Producător: Larisa Avram

22:00 Educatia la putere

Sezon Nou

* Emisiunea „Educatia la putere” revine în cel de-al doilea sezon cu editii în premieră, de luni până joi, la TVR 2 șsi online pe TVR+. De la ora 22.00 (fiecare editie putând fi urmărită în reluare a doua zi, cu începere de la ora 16:00), realizatoarea Monica Ghiurco șsi echipa ei vă invită să urmăriti analize șsi dezbateri având ca subiect educatia, în multiplele ei forme. Vor fi abordate cele mai importante probleme ale sistemului românesc de învătământ șsi, implicit, ale societătii, cu oameni dedicati scolii si educatiei, profesori, părinti si elevi. Din noul sezon, dezbaterile șsi interviurile din cadrul emisiunii „Educatia la putere” vor alcătui o platformă interactivă pentru toti cei implicati, direct sau indirect, în procesul de educatie: profesori, elevi, familie, societate civilă șsi autorităti.

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă 27 aprilie, de la or 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2