Bali, țărmurile zeilor
marţi, 11 mai 2021
Echipa Cap Compas v-a invitat la o călătorie în universul sacru hindus al insulei indoneziene Bali. Pe 15 martie, de la ora 12:30, la TVR2.
Alte legături
Cap Compas

Fiecare cătun și orășel are unul sau mai multe temple și altare, iar într-un număr impresionant de locuințe și edificii publice sunt ridicate spre cinstire întruchipările în piatră ale panteonului hindus.

Religia hindusă, felul de a fi al bărbaților și al femeilor, zâmbetul permanent de pe chipul localnicilor, salutul reverențios care te face pentru o clipă să te simți asemenea unui zeu, grija pentru curățenie și mai ales atitudinea pioasă față de tot ce înseamnă moștenire spirituală fac din Bali, acel colț de lume, un ambient quasi-celest.

(w640)

Deși populația Indoneziei este majoritar musulmană,  în Bali, 83% dintre oameni mărturisesc hinduismul.

Această credință asociată cu poporul balinez care locuiește pe insulă reprezintă o formă distinctă de închinare care încorporează animismul local, cinstirea strămoșilor numită Pitru Paksha și venerația față de sfinții budiști cunoscuți ca Bodhisattava sau reîncarnări ale lui Budha.

Balinezii se pregătesc cu grijă pentru fiecare sărbătoare, însă o dată la fiecare 210 zile este un fel de înnoire a anului în ziua numită Galungan. Tradiţia spune că în acest răstimp pe care oamenii îl venerează pretutindeni în insulă, precum la acest templu din Puseh, sufletele strămoşilor vin în vizită la familie, motiv pentru care balinezii sunt bucuroși, se distrează şi se îmbracă cât mai frumos cu putință. Hinduismul a ajuns în Indonezia din India în secolul I d.Hr. A fost înlocuit treptat de budism, care era principala religie în Sumatra și în Java.

Mai apoi, odată cu apariția islamului, etosul hindus a fost împins spre sud.

Izolarea unor insule, dar și spiritul de toleranță care a făcut ca în aceste spații să nu existe conflicte interreligioase au determinat apariția unor bariere culturale și astfel Bali a rămas singură parte din Indonezia cu populație hindusă.

Calendarul balinez se numește pawukon și are un ciclu de 210 zile. Nyepi, sau Ziua Tăcerii, face începutul anului Saka balinez și este marcat în prima zi a lunii a 10-a, Kedasa.Watugunung, ultima zi a calendarului pawukon, este dedicat lui Saraswati, zeița învățării.

Când se ajunge la un templu sau chiar la un ansamblu cultural, ritualul devine întâmpinare însoțită de energii pe care doar gestul și mai ales dansul sacru le poate dărui.

(w640)

(w640)

Atingerea unei realități imateriale prin intermediul sunetului și al mișcării transformă adeseori o banală estradă într-un sanctuar.

(w640)

Indonezia are mai bine de 3000 de dansuri tradiționale și fiecare grup etnic sau regional are coregrafii proprii. Există dansuri practicate doar la curtea regală și dansuri comune pentru toți oamenii. Dansurile balineze pot fi întâlnite și gustate îndelung pe orice rută turistică locală și sunt un motiv de admirație pentru oaspeți.

(w640)

 

(w640)

(w640)

Statuia zelui Vishnu are o înălțime de 122 de metri și domină ansamblul parcului cultural Garuda Wisnu Kencana. Monumentul finalizat este cam la fel de înalt ca o clădire cu 21 de etaje. Cântărește 4000 de tone, fiind cea mai grea statuie din Indonezia. Opera este realizată din cupru și alamă, susținută de 21.000 bare de oțel, 170.000 șuruburi. Statuia este realizată din foi de cupru și alamă, cu un cadru și schelet din oțel inoxidabil, precum și o coloană cu miez din oțel și beton. Învelișul exterior are o suprafață de 22000 m2. Monumentul fost inaugurat în septembrie 2018.

(w640)

(w640)

Credința hindusă balineză într-un singur Dumnezeu este în conformitate cu primul principiu al filozofiei statului indonezian numită Pancasila.

Templele hinduse din Bali poartă numele de pura, iar complexul sacru Taman Ayun este unul dintre cele mai reprezentative ansambluri de acest tip din insulă.

(w640)

(w640)

Aceste temple specifice insulei Bali au făcut ca acest petic de pământ să fie supranumit ”insula celor 1000 de pura”.

(w640)

(w640)

(w640)

(w640)

 

(w640)

 

(w640)

(w640)

(w640)

Taman Ayun este considerat Templul Mamă pentru vechiul regat Mengwi din Bali, fiind construit de regele Gusti Agung Putu I în prima parte a secolului al XVII-lea. Inițial a fost un sanctuar destinat cinstirii strămoșilor din familia regală. Pe măsură ce importanța principatului a devenit dominantă în raport cu celelalte formațiuni statale a fost declarat templu oficial. Complexul templului Taman Ayun are o lungime de 100 de metri și o lățime de 250 de metri și este alcătuit dintr-o curte exterioară și trei curți interioare. Arhitectură și decoratiiile fac din acest loc un spațiu unic în lume.

(w640)

Situat pe coasta de vest a insulei, Templul Uluwatu este construit pe o stâncă la 100 m înălțime într-o oază de pace, pe care nici măcar mulţimea de vizitatori n-o poate tulbură. Uluwatu, unul dintre cele mai vechi temple din Bali, a fost fondat în secolul 16 de Danghyang Nirartha, un preot hindus javanez care a ales acest promontoriu pentru a fi ultimul loc de închinare al călătoriei sale spirituale. Și este considerat a fi “Sad Kahyangan”, adică unul dintre “cele 6 temple ale lumii”. Cu alte cuvinte, unul dintre cele la care au datoria de a se închina toți balinezii.

(w640)

 

(w640)

 

(w640)

 

(w640)

 

(w640)

(w640)

(w640)

Hindușii balinezi cred că cele trei puteri divine ale lui Brahma, Vishnu și Shiva devin una în acest loc.

În fiecare zi, la ora amurgului, amfiteatrul de aici devine gazda unui spectacol uimitor. Kecak sau Dansul Focului face parte din patrimoniul cultural al balinezilor și este unic în folclorul acestora, fiind o reprezentație care nu are loc pe muzică produsă de instrumente, ci pe cea a unui cor format din câțiva zeci de bărbați care asigură fundalul sonor cu propriile lor voci. ​

Redactor TITI DINCĂ

Producator ELENA DINU

 • 04:30
  Documentar
  Documentar (R) * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ?   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan
 • 05:20
  Documentar 360°-GEO
  * Cuba-în ritmuri de flaşnetă (CUBA-DANSE AVEC LES ORGUES DE BARBARIE, Franţa-Germania, 2017) Realizator: Stefan Richts Redactor: Corina Feleagă
 • 06:25
  Teleshopping
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Timişoara * Sarea în bucate Emisiune realizată de TVR Timişoara Prezentator: Dan Liuţț Realizator: Veronica Mihoc Producător: Florin Mihoc Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 08:00
  În direct cu viaţa
  Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 08:50
  Teleshopping
 • 09:00
  Pistruiatul
  Serial* *Episodul 8: Informatorul In distributie : Costel Baloiu, Sergiu Nicolaescu, Reka Nagy, Zephi Alsec, Aurel Giurumia, Ion Dichiseanu, Vistrtian Roman, Margareta Pogonat, Constantin Codrescu, Gyorgy Kovacs, Florin Tanase, Viorel Comanici, Peter Paulhoffer, Goe, Haralambie Boros. Imaginea si camera Vasile Oglinda. Decorurile-Nicolae Dragan Costume-Tomina. Muzica-Horia Moculescu Scenariul si regia Francisc Munteanu Redactor Alice Săceanu AUDIENTA GENERALA (AG)
 • 09:45
  Secolul 22
  *Episodul 2 Realizator: Bogdana Pascal
 • 10:00
  Documentar 360°-GEO
  * Cuba-în ritmuri de flaşnetă (CUBA-DANSE AVEC LES ORGUES DE BARBARIE, Franţa-Germania, 2017) Realizator: Stefan Richts Redactor: Corina Feleagă
 • 11:00
  Magazin Deutsche Welle
  * Euromaxx Premieră (EUROMAXX-Magazin despre lifestyle, Germania, 2022) Magazin săptămânal ce prezintă cele mai diverse şi mai fascinante evenimente culturale şi sociale europene. Episodul 26 Redactor: Delia Clonaru
 • 11:30
  Prietenii de la radio
  Transmisiune directă Producător: Liana Damian
 • 12:00
  Telejurnal TVR2
  *Sport*Meteo Transmisiune directă Translator mimico-gestual Lena Dermengiu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 12:40
  Teleshopping
 • 13:00
  Cultura minorităţilor
  *Germani Producător: Alexandru Mihăilescu
 • 13:30
  Opera comică pentru copii
  *Opera copiilor Producător: Valentina Băinţan
 • 14:30
  Documentar 360°-GEO
  * Curaçao-terapia cu delfini redifuzare (Curaçao, des dauphins thérapeutes, Franţa-Germania, 2021) Realizatori: Holger Riedel, Nazan Sahan Din anul 2004, în insula Curaçao funcţionează un centru de terapie cu delfini, unde persoane cu diverse dizabilităţi de tip fizic sau mental vin cu regularitate. Cinci delfini ajută pacienţii să-şi regăsească gustul de viaţă. Este unul dintre principalele scopuri ale acestui tip de terapie, a cărui eficacitate nu a fost recunoscută încă de comunitatea ştiinţifică. Redactor: Gabriela Onea
 • 15:30
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Matematică Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:00
  Teleşcoala
  * Limbi străine Franceză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:30
  România…în bucate
  TVR Craiova * Tăst Show Rețete pregătite în județul Dolj, la Dăbuleni: păcele de oaie, pomana porcului, salată de gogonele cu usturoi pe grătar. Emisiune realizată de TVR Craiova Prezentator si realizator: Doru Ciolacu Producător : Simona Musuroi Jurnalist Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 17:00
  În direct cu viaţa
  ​ Înregistrare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 47 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Destine ca-n filme
  * In memoriam Ioan Gyuri Pascu 55 de ani de viaţă şi 39 de ani de activitate. Un destin de artist care a interpretat numeroase roluri, nu doar alături de grupul Divertis, care i-a adus notorietate, ci şi în piese de teatru şi filme. A compus, a interpretat, a scris scheciuri, scenarii, cărţi. Şi, mai puţin ştiut astăzi, prin casa sa de discuri, a ajutat numeroşi alţi cântăreţi şi trupe să se lanseze. Ioan Gyuri Pascu, o stea căzătoare... ce ne luminează încă! Prezintă: Iuliana Marciuc Producător: Iuliana Marciuc Realizator: Doru Ionescu Redactor: Dana Ilie
 • 21:00
  Formidabilii-Români din Italia şi poveştile lor
  redifuzare *Românii din Italia reprezintă în continuare cea mai numeroasă comunitate din afara granițelor, iar după aproape două decenii de la formarea ei lumea lor s-a maturizat și nu mai poate fi judecată cu prejudecăți. Antreprenori, sportivi olimpici, creatori, specialiști din finanțe, domeniul digital sau al afacerilor europene fac o hartă a valorii și reușitelor surprinzătoare, făcând radiografia migrației românești ajunsă la vârsta maturității. Realizator: Irina Păcurariu Redactor: Alice Săceanu
 • 22:45
  Iarna amintirilor
  *Divertisment (Arhiva TVR) *Iarna amintirilor readuce în atenţia publicului marile valori din Arhiva de Aur a divertismentului creat de prima televiziune din viaţa românilor. Un program de varietăţi, muzică uşoară şi umor, susţinut cu măiestrie de cântăreţi şi actori consacraţi, care au încântat ani la rând generaţii de telespectatori. Jurnalişti: Adina Toderaşcu, Sorina Soare
 • 23:00
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 46 Dramă. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 00:00
  Luminiţa de la miezul nopţii
  Producător: Luminiţa Velciu Redactor: Transmisiune directă
 • 01:00
  Documentar 360°-GEO
  * Curaçao-terapia cu delfini (Curaçao, des dauphins thérapeutes, Franţa-Germania, 2021) Realizatori: Holger Riedel, Nazan Sahan Redactor: Gabriela Onea
 • 02:00
  REVIZIE TEHNICA