ARMENIA SACRA
luni, 19 octombrie 2020
Sâmbătă, 24 octombrie, de la ora 12:30, la TVR 2, echipa „Cap Compas” v-a invitat să descoperiți universul sacru armenesc, în care veți desluși fărâme de istorie, spiritualitate și artă.
Alte legături
Cap Compas

O nouă destinație propusă de echipa „Cap Compas” vă invită la descifrarea unor repere sacre din margine de Caucaz. Armenia, țara care a adoptat prima în istorie creștinismul ca religie de stat, este un veritabil spațiu al autenticității spiritualității creștine îmbinată cu istoria, cu arta și mai ales cu credința.

(w640)

O incursiune în spațiul eclesiastic armenesc nu poate începe decât de la Etchmiadzin. Biserica apostolică armeană este condusă de un patriarh care are titlul de catolicos. Structurile ierarhice și administrative sunt asemănătoare cu cele ale tuturor bisericilor de sorginte apostolică.​

Locul este considerat pământ sacru așa cum muntele Sion este pentru evrei, sau pentru musulmani, Mecca. Aproape orice armean din țară sau din diaspora consideră ca datorie morală și act de patriotism să vină spre închinare în această răspântie a națiunii .

(w640)

Locul este asociat cu istoria fondatoare a neamului și cu atingerea la propriu a pământului țării.

Poate fi considerat și pentru români o mândrie faptul că la organizarea spațiului expozițional al complexului a contribuit într-o maniera decisivă catolicosul Vasken I, armean originar din Romania, care a întreprins numeroase acțiuni pentru a proteja comorile de confiscările comuniștilor. În anul 2000 s-au aniversat 1700 ani de existență a bisericii armene, iar anul 2003 a fost declarat, de către catolicosul Karekin al II-lea,  an sfânt al Etchmiadzinului. Neamuri și popoare … năvălitori și stăpânitori și-au făcut adeseori un țel din distrugerea acestui loc. Poate de aici vine și importanța dăinuirii. O perpetuare sub ocrotiri adeseori inexplicabile prin logica istoriei, ci mai degrabă ca un dar al providenței. După o invazie de pe la începutul celui de-al doilea mileniu, într-un poem era evocată năpăstuirea comparând locul și catedrala cu o femeie care jelește și plânge în amintirea fostei splendori și își cheamă fiii înapoi pentru a-i readuce lumina și gloria dintru începuturi.

(w640)

Mânăstirea Khor Virap este ridicată aproape de Ararat și, în majoritatea zilelor, se poate vedea muntele sfânt. În unele zile un fel de ceață diafană, precum o mantie, se ridică între priviri și înălțimi și astfel vârfurile care se pot zări ușor de la 50-60 km distanță rămân ascunse privirilor de la o aruncătura de băț.

(w640)

Aici era o închisoare pentru cei care reprezentau un pericol pentru regalitate și pentru credința politeistă. Sf. Grigorie Luminatorul, fondatorul Bisericii Armene, a fost aruncat  în temniță din cauza că tatăl său s-ar fi implicat în uciderea tatălui regelui Tiridates III.

Întemnițat, Grigorie a refuzat să aducă jertfe păgâne, iar drept consecință regele a început  persecuția împotriva creștinilor. După convertirea regelui Tiridates III  și botezarea familiei regale în fluviul Eufrat, Grigorie a fost hirotonit în Cezareea ca episcop, iar descendenții săi ereditari au fost considerați de jure catolicoși ai Bisericii armene. Khor Virap este loc preferat pentru pelerinaje, căsătorii și botezuri, iar turiștii obișnuiesc să cumpere porumbei care sunt eliberați să zboare spre Ararat. Este unul dintre cele mai venerate locuri din Armenia.

Mânăstirea Geghard se află în inima Armeniei. Pentru mulți este o curiozitate arhitectonică. Un edificiu care, de fapt, înseamnă îmbinarea mai multor biserici, altare, culoare și spații de rugăciune, capele și paraclise într-un ansamblu unic.

(w640)

Numele din prezent înseamnă „mânăstirea suliții”, conform legendei că sulița folosită de soldații romani la jertfa pe cruce a lui Iisus Hristos a fost adusă pe teritoriul armenesc de apostolul Tadeu,  care de altfel este consemnat ca unul dintre primii misionari. În prezent relicva se află la  Etcimiadzin.

(w640)

Poziționarea naturală, arhitectura inovatoare și decorul bogat au influențat esențial traiectoria arhitecturii din Armenia.

Spațiul eclesiastic Geghard a fost în același timp și academie de muzică, loc de păstrare a manuscriselor și destinație pentru pelerinaje.

(w640)

Mânăstirea Haghartsin este precum o frontieră care așază zăgaz neuitării. De fapt, sunt mai multe biserici, din epoci diferite, care se inspiră una după cealaltă precum în șiragul de mătănii. Legenda consemnează că atunci când a fost fondata mânăstirea deasupra veghea un vultur în zbor și de aici și numele, pentru că artsiv înseamnă vultur, joc sau zbor. Arhitectura veche armenească a bisericilor se raporta la nevoile pelerinilor, în interior fiind amenajate spații de adăpost și de odihnă. În numeroase cazuri bisericile au devenit loc de refugiu în caz de urgie.

Complexul cuprinde trei biserici, două structuri funerare, o sală de mese, câteva capele și nelipsitele cruci de piatra khachkar.

(w640)

Numeroase clădiri civile și religioase indică faptul că între secolele XII - XIII aceste mânăstiri au fost intens folosite și au avut o viață monastică înfloritoare.

În 2017, a fost inclusă pe unul dintre cele mai populare trasee de drumeție transcaucaziană care străbate Georgia si Armenia pe o distanță de 400 km și a fost numit în 2019 de revista „Time” unul dintre cele mai fascinante locuri din lume.

(w640)

Aici există un ceas solar care  confirmă faptul că acest instrument apărut în Armenia în timpul regelui Artashes II a intrat în uz din aceste locuri și astfel toate mânăstirile și bisericile aveau câte un ceas solar.

Mânăstirea ​Saghmosavank este indubitabil o fărâmă de țară și un spațiu de referință pentru evoluția spirituală a armenilor. Nu este tocmai în calea oricărui călător și nici o prioritate în raport cu multe alte mânăstiri și monumente.

(w640)

Prima biserică, din 1215, s-a numit a Sionului, în amintirea Sionului din Ierusalim. E foarte rar modelul compoziției arhitectonice, biserica fiind construită în forma de L.
O legendă spune că aici au ajuns barbarii și ocupatorii conduși de Tamerlan. Când acesta a ajuns în Armenia i-a izgonit pe  oameni, le-a ars bisericile și casele. Însă s-a îmbolnăvit și credea că moare. A promis îndeplinirea oricărei dorințe celui care îl va vindeca. Un preot de aici a garantat că îl vindecă cu anumite condiții. Trebuie să elibereze atâția oameni cât încap în curtea mânăstirii, să returneze manuscrisele și cărțile, să plece din Armenia și să nu se mai întoarcă niciodată. A fost vindecat cu ierburi, descântece și rugăciuni. A dat cărțile înapoi, iar când îi elibera pe oameni, aceștia intrau fără număr în curte. Cam 70 de mii au încăput. Conform frumoasei legende, cei eliberați se transformau în porumbei și zburau către casele lor, peste munți.

Ajungem la lacul Sevan, magnific, cu o suprafață de 1300 km 2, o destinație importantă pentru armeni. Aflat la 1900 m altitudine, adună 28 de  râuri, acumulând 33 miliarde de mc de apă.

(w640)

Mânăstirea Sevanavank a fost fondată în anul 874 de prințesa Mariam, fiica viitorului rege Ashot I. În acele timpuri Armenia încerca să fie independentă față de stăpânirea arabă.

(w640)

Aici a fost inițial loc de penitență pentru călugării de la Etchmiadzin.

Exploratorul francez Jean-Marie Chopin spunea, în 1830, că în acest loc nu puteau fi întâlnite carnea, vinul, tinerii sau femeile.

Mânăstirea a fost apărată eroic de către călugări și soldați, în anul 924, în confruntarea cu arabii.

Poate și din acest motiv locul este venerat și prețuit ca spațiu de pelerinaj.

Obștea și mânăstirea și-au încetat existența în 1930, pentru 60 de ani. Revenirea la viață a fost prilej de bucurie și, în ultimele 3 decenii, popularitatea acestei destinații a crescut de la un an la altul.

Ruinele catedralei patriarhale din Zvartnots pot fi considerate km zero al creștinismului armenesc.

Diferită de multe biserici tipice armenești, construcția din sec. al VII-lea a fost ridicată de către catolicosul Nerses III, în timpurile expansiunii arabe, care deja amenința Armenia dinspre spațiile persane.

(w640)

Edificiul de cult este dedicat Sf Grigorie Luminatorul și se presupune că a fost zidit pe locul în care regele Tiridates al III l-a întâlnit pe ascetul căruia i se datorează creștinarea Armeniei.

După ce a inventat alfabetul armean, cărturarul Mesrop Mashtot a scris astfel prima propoziție: pentru înțelegerea cuvintelor adânci, pentru dobândirea unei îndrumări bune, pentru dreptate, pentru dreapta judecată și nepărtinire. Erau gânduri din înțelepciunea lui Solomon și un îndemn pentru o înțelegere cuprinzătoare a sacrului armenesc.

În luna octombrie, în România este respectată  „Ziua limbii, alfabetului și culturii armene” ca un omagiu pentru primii creatori de cultură armeană, care au scris în limba armeană și au utilizat alfabetul armean cu peste 1.500 de ani în urmă. Ca zi oficială, reprezintă o încununare a unui mileniu de conviețuire exemplară pe pământ românesc și a viziunii excepționale avute de cei care au redactat documentul fondator al națiunii române moderne, „Proclamația din 1 decembrie 1918”, de la Alba Iulia.

 • 05:00
  Generaţia Fit
  Producător: Iulia Popescu Coproducție TVR-FRCF
 • 05:25
  Ferma
  Nu mai aveţi loc la oraş? Încercaţi la ţară!... Emisiune pentru actuali şi viitori tineri fermieri Jurnalist tv Sergiu Marinescu Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu
 • 06:25
  Teleshopping
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Teleşcoala
  Japoneza Producator: Sinziana Milosoiu
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Moldova Emisiune realizată de TVR Moldova Jurnalist: Cătălin Blebea Producător Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 08:00
  În direct cu viaţa
  redifuzare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 08:50
  Teleshopping
 • 09:00
  Pistruiatul
  Serial* * Episodul 7*Fluturaşii In distributie : Costel Baloiu, Sergiu Nicolaescu, Reka Nagy, Zephi Alsec, Aurel Giurumia, Ion Dichiseanu, Vistrtian Roman, Margareta Pogonat, Constantin Codrescu, Gyorgy Kovacs, Florin Tanase, Viorel Comanici, Peter Paulhoffer, Goe, Haralambie Boros. Imaginea si camera Vasile Oglinda. Decorurile-Nicolae Dragan Costume-Tomina. Muzica-Horia Moculescu Scenariul si regia Francisc Munteanu Redactor Alice Săceanu AUDIENTA GENERALA (AG)
 • 09:45
  Secolul 22
  *Episodul 1 Realizator: Bogdana Pascal
 • 10:00
  Documentar 360° GEO
  * Palawan-imperiul perlelor (Palawan, l’empire des perles, Franţa-Germania, 2010) Realizator: Thérèse Engels Redactor: Corina Feleagă
 • 11:00
  Magazin Deutsche Welle
  * Azi despre mâine Premieră (TOMORROW TODAY-Magazin ştiinţific, Germania, 2022) Fascinanta lume a ştiinţei, în special misiunile spaţiale care dezvăluie tot mai multe dintre secretele Universului, constituie subiectele programului-magazin Azi despre mâine. Episodul 26 Redactor:Cristina Crăciun
 • 11:30
  Prietenii de la radio
  Transmisiune directă Producător: Liana Damian
 • 12:00
  Telejurnal TVR2
  *Sport*Meteo Translator mimico-gestual Lena Dermengiu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Transmisiune directă
 • 12:40
  Teleshopping
 • 13:00
  Cultura minorităţilor
  * La porţile orientului * Poezie şi tradiţia lucrului de mână la Casa lui Techir. *Povestea celui mai vechi salas de cult musulman-Esmahan Sultan Redactor: Dana Ioniţa
 • 13:30
  Educaţie la înălţime
  redifuzare Producător: Alice Săceanu Coproducţie TVR-SC Media Factory Unit SRL
 • 14:30
  Documentar 360°-GEO
  * Cuba-în ritmuri de flaşnetă redifuzare (CUBA-DANSE AVEC LES ORGUES DE BARBARIE, Franţa-Germania, 2017) Realizator: Stefan Richts În provincia Granma, din sud-estul Cubei, izolată şi puţin cunoscută de turişti, nu-şi poate imagina nimeni o fiesta fără flaşnete, adevărate capodopere, iniţial importate din Franţa. Profund ancorată în cultura tradiţională locală, música molida se cântă pe flaşnete ce redau muzica cu ajutorul unor benzi din carton perforate. Uneori de dimensiuni impresionante, flaşnetele pot cântări până la 1,5 tone. Grupurile muzicale le transportă din sat în sat, iar efortul lor este răsplătit de ambianţa generată: întregul sat, de la cei mai tineri la cei mai bătrâni, dansează pe ritmurile vesele ale acestor instrumente mecanice cu un parfum vetust. Redactor: Corina Feleagă
 • 15:30
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:00
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:30
  România…în bucate
  TVR Timişoara * Sarea în bucate *7 kilometri bătea bunicul Tuțu, de acasă și până în centrul satului, tragând după el căruțul cu roți de lemn, ca să vândă copiilor dulciuri. Și-a deschis afacerea în 1940. Printre actele bătrânului am găsit autorizația de comercializare a turtei dulci și ceaiului, din 1954. Dovada pentru bomboanele pe băț și înghețată, o descoperim datată 3 ani mai târziu, 1957. Respectând rețetarul vremii, întindem masă în bucătăria nepoatei, doda Ana, ca să pregătim de Moș Nicolae, bucuriile bobonțarului și turtarului Tuțu, care a îndulcit viața micuților, în vremea în care acadelele și dulciurile nu stăteau la discreția copiilor pe rafturile de la magazin. Se întâmplă la Cornereva, se județul Caraș-Severin. Emisiune realizată de TVR Timişoara Prezentator: Dan Liuț Realizator: Veronica Mihoc Producător: Florin Mihoc Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 17:00
  În direct cu viaţa
  Înregistrare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 46 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Reţeaua de idoli
  Producător: Irina Păcurariu
 • 21:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  * O istorie care nu se învață la școală Așezări care s-au opus comunismului Revolta satelor din județul Arad : Apateu, Berechiu, Somoșcheș, Șepreuș La 31 iulie 1949 țăranii din nordul județului Arad au declanșat o revoltă. Activiștii de partid îi împiedicaseră să-și ducă grâul la batoze. Când au fost îndemnați în batjocură să mănânce prune, furia lor s-a dezlănțuit. Represiunea a fost însă mult mai dură Redactor: Doina Teodoru Producător: Alexandru Munteanu Realizator: Lucia Hossu Longin O coproducţie TVR-APTR
 • 22:00
  Documentar
  Documentar * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Premieră Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ? ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Premieră Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan
 • 23:00
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 45 Dramă. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 00:00
  Luminiţa de la miezul nopţii
  Producător: Luminiţa Velciu Redactor: Transmisiune directă
 • 01:00
  Duminica filmului românesc
  * Masca de argint-România, 1985 Regia: Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin, Ion Besoiu Aventuri. *ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP Redactor: Gabriela Onea
 • 03:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 03:40
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:05
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:30
  Documentar
  Documentar (R) * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ?   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan