loader
Foto

Galerie foto

Alex Ştefănescu: „Pentru mine, literatura este lucrul cel mai important”

Am încheiat sezonul ediţiilor Best Of în note de umor şi literatură. Sâmbătă, 15 octombrie, de la ora 9:30, la TVR 2 (şi 13:00, la TVR HD) ne-am reîntâlnit cu autorul şi criticul literar Alex Ştefănescu.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Din conversaţia cu Alex Ştefănescu poate începe în orice moment un nou proiect. Aparent visător, hâtru şi pus pe glume (uneori amare), scriitorul este un izvor de poveşti. L-am smuls cu greu din livada sa, plină de cireşe pârguite pentru a veni în Bucureştiul acesta aglomerat şi zgomotos. Abia după ce i-am vizitat casa de la marginea capitalei, parfumată, plină de verdeaţă, flori şi cărţi am înţeles pe deplin cine este acest personaj plin de har care a scris o monumentală carte despre Istoria Literaturii Române. - Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii.

***

Cu siguranţă, visurile sale au fost frânte în momentul în care, student fiind în anul al II-lea la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, în 1967, la o întâlnire în grup, lui Alex Ştefănescu i-a venit ideea de a împărtăşi o satiră licenţioasă, scrisă după modelul poeziei „Împărat şi proletar” a lui Mihai Eminescu. „Ţăran şi secretar” înfiera colectivizarea forţată a agriculturii şi statutul ţărănimii române.

Zdrobiţi în mână ceapa, puneţi niţică sare
Şi înghiţiţi-o grabnic, hai, nu mai aşteptaţi
Căci vine brigadierul cu ciudă şi turbare,
În contra noastră vine, în contra celor care
Vrem multă mămăligă şi s-o mâncăm ca fraţi!

S-a râs copios. Fila a fost aruncată la coş de unde, cineva binevoitor a recuperat-o şi îndosariat-o. A urmat exmatricularea. A fost salvat în ultimul moment de Zoe Dumitrescu-Buşulenga, dar viaţa de student nu a mai fost niciodată ceea ce fusese până atunci. Studentul eminent devine un proscris, subcotat permanent şi umilit. La absolvire a fost repartizat în nordul Moldovei, într-un sat uitat de lume, dar nu şi de Dumenezeu. Oricum, idealul său de a rămâne în facultate ca asistent a fost năruit. Nici susţinerea doctoratului n-a mai fost posibilă. Dar, a scris cu pasiune.

„Pentru mine, literatura este lucrul cel mai important şi dacă nu lucram la o revistă culturală, ar fi fost ca şi cum m-aş fi sinucis”, avea să recunoască peste ani.

Cu susţinerea profesorului său, criticul literar Nicolae Manolescu îşi editează cartea de debut şi intră în presa literară. „Nicolae Manolescu m-a ajutat în carieră. M-a recomandat la revistele literare şi la Editura Cartea Românească pentru publicarea primei mele cărţi” – mărturiseşte Alex Ştefănescu.

Din 1971 până la sfârşitul anilor ’80 lucrează ca redactor la mai multe publicaţii: „Tomis”, „România Liberă”, „Magazin”, SLAST, ca redactor şef la Revista „Luceafărul”, poziţie pe care o ocupă ulterior, între 1995 – 2010 şi la „România Literară”. Alex Ştefănescu este autorul a peste 5.000 de articole de critică literară publicate în presă.

***

Mai multe detalii despre invitat găsiţi aici.

Ediţia a fost difuzată, în premieră, în februarie 2016 şi este disponibilă online pe TVR+

***

***

„Dorim să mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul TVR al emisiunii.

2:50 Nici cu tine, nici fără tine (R)

Film * Nici cu tine, nici fără tine (Ne con te, ne senza di tE-Italia, 2012)

Prima parte (din două)

Cu: Sabrina Ferrilli, Francesco Testi, Massimo Venturiello, Barbara Livi

*Film de aventuri.

Redactor: Anca Radu

(Reluare)

4:35 Fără prejudecăţi (R)

*Emisiunea Fără prejudecăți este singura producție media din Europa pentru care lucrează reporteri TV cu dizabilități și a fost premiată în anul 2016 de către Organizația Națiunilor Unite ca model de incluziune și autoreprezentare. Producția este interpretată în limbajul semnelor române iar o variantă accesibilizată pentru nevăzători de regăsește pe platforma Mixcloud. Reporterii Raluca Avram și Mihai Arsenie împreună cu moderatorul Ovidiu Damian se vor întâlni cu telespectatorii în fiecare sâmbătă de la ora 9:30 și vă vor prezenta poveștile unor oameni excepționali care schimbă lumea.

Reporteri: Mihai Arsenie, Raluca Avram

Interpret mimico-gestual: Simona Damian

Moderator si realizator: Ovidiu Damian

Producator: Ovidiu Pop

Emisiune realizata de TVR Cluj

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

(Reluare)
 
Dieta - moft sau sănătate?

Dieta - moft sau sănătate?

publicat: sâmbătă, 07 septembrie 2024

Corpurile perfecte de pe rețelele de socializare au determinat o creștere spectaculoasă a numărului de diete considerate miraculoase, când în ...

1001 de nopți portugheze: Palatul Pena din Sintra

1001 de nopți portugheze: Palatul Pena din Sintra

publicat: vineri, 06 septembrie 2024

Palatul marchizilor de Fronteira, palatul Pena din Sintra şi cel din Queluz sunt trei comori arhitecturale din patrimoniul portughez pe care le ...

Lavanda, planta care alungă insomnia

Lavanda, planta care alungă insomnia

publicat: joi, 05 septembrie 2024

”Lavandula”, pe numele ei științific, include 47 de specii cunoscute de plante cu flori perene și ar proveni, se pare, din bazinul Mării ...

 

#tvr2