loader

Alex Ştefănescu: „Pentru mine, literatura este lucrul cel mai important”

Dimineaţa sâmbetei de 6 februarie ne-a aducs o nouă ediţie a „Mic Dejunului cu un campion”. De la ora 9:30, Daniela Zeca Buzura ne aşteaptă la un dialog cu autorul şi criticul literar Alex Ştefănescu. Pe TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Daniela Zeca-Buzura
Mic dejun cu un campion

Ediția este disponibilă onlină pe TVR+.

„Sunt simpatic şi sunt critic literar
”, spune Alex Ştefănescu. „Dau verdicte. Dar de aceste verdicte depind succesul  unui scriitor şi succesul unui edituri”.

Invitat la Mic Dejunul acestei dimineţi nehotărâte – nici toamnă târzie, nici năpraznic de geroasă, nici parfumată de adierea uşoară a zefirului - este un moldovean bonom, cu o expresie hâtră şi vorbă molcomă. Un sac de istorisiri, rod al unei vieţi nelipsite de întâmplări nu întotdeauna fericite, dar de care a ştiut să se bucure sincer. Regrete or fi destule însă, este cert că Alex Ştefănescu nu a trecut neobservat prin viaţă. A fost coleg cu generaţia care a dat unele dintre cele mai mari nume ale literaturii şi criticii literare româneşti contemporane.

Cu siguranţă, visurile sale au fost frânte în momentul în care, student fiind în anul al II-lea la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, în 1967, la o întâlnire în grup, i-a venit ideea de a împărtăşi o satiră licenţioasă, scrisă după modelul poeziei „Împărat şi proletar” a lui Mihai Eminescu. „Ţăran şi secretar” înfiera colectivizarea forţată a agriculturii şi statutul ţărănimii române.

Zdrobiţi în mână ceapa, puneţi niţică sare
Şi înghiţiţi-o grabnic, hai, nu mai aşteptaţi
Căci vine brigadierul cu ciudă şi turbare,
În contra noastră vine, în contra celor care
Vrem multă mămăligă şi s-o mâncăm ca fraţi!

S-a râs copios. Fila a fost aruncată la coş de unde, cineva binevoitor a recuperat-o şi îndosariat-o. A urmat exmatricularea. A fost salvat în ultimul moment de Zoe Dumitrescu-Buşulenga, dar viaţa de student nu a mai fost niciodată ceea ce fusese până atunci. Studentul eminent devine un proscris, subcotat permanent şi umilit. La absolvire a fost repartizat în nordul Moldovei, într-un sat uitat de lume, dar nu şi de Dumenezeu. Oricum, idealul său de a rămâne în facultate ca asistent a fost năruit. Nici susţinerea doctoratului n-a mai fost posibilă. Dar, a scris cu pasiune.

„Pentru mine, literatura este lucrul cel mai important şi dacă nu lucram la o revistă culturală, ar fi fost ca şi cum m-aş fi sinucis”, avea să recunoască peste ani.

Cu susţinerea profesorului său, criticul literar Nicolae Manolescu îşi editează cartea de debut şi intră în presa literară. „Nicolae Manolescu m-a ajutat în carieră. M-a recomandat la revistele literare şi la Editura Cartea Românească pentru publicarea primei mele cărţi” – mărturiseşte Alex Ştefănescu.

Din 1971 până la sfârşitul anilor ’80 lucrează ca redactor la mai multe publicaţii: „Tomis”, „România Liberă”, „Magazin”, SLAST, ca redactor şef la Revista „Luceafărul”, poziţie pe care o ocupă ulterior, între 1995 – 2010 şi la „România Literară”. Alex Ştefănescu este autorul a peste 5.000 de articole de critică literară publicate în presă.

Urmăreşte piaţa de carte şi evoluţia confraţilor săi de generaţie şi pe cei mai tineri. Cu un condei ascuţit şi mereu prezent în actualitate, Alex Ştefănescu a strâns un material impresionant care s-a materializat în 2005 prin apariţia unei cărţi fundamentale pentru istoria recentă, „Istoria Literaturii Române Contemporane”, din anii 1940, de unde o lăsase George Călinescu, până în prezent. Valoarea acestui demers, rodul a peste 10 ani de studiu, a fost legitimată de recompensarea ei cu două premii excepţionale: cel al Academiei Române şi cel al Uniunii Scriitorilor.

„Poate fi considerată de mulţi o carte a vieţii dar, Alex Ştefănescu nu s-a oprit aici. El este prezent cu emisiuni proprii la Televiziunea Publică sau în calitate de invitat în emisiunile altor posturi. Promovarea literaturii şi scriitorilor români este pentru el un act de normalitate necesară. Nu se izolează, nu se demoralizează ci, dimpotrivă. Caută cele mai potrivite mijloace pentru a provoca: la o discuţie amicală fără pretenţii intelectualiste, la lectură, la frumuseţe interioară, la dragoste împărtăşită, la... Eminescu, poem cu poem”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii.

Fondator de editură, membru în consiliul de administraţie al TVR, invitat permanent la diferite posturi de radio şi televiziune, câştigător al premiilor APTR pentru talk-show („Un metru cub de cultură”, Realitatea TV, 2004) şi pentru emisiune culturală („Istoria literaturii române contemporane povestită de Alex. Ștefănescu”, TVR Cultural, 2008) ca şi continuarea acestora cu alte două formate de succes, „Tichia de mărgăritar” şi „Iluminatul public”, tot la Televiziunea Română, i-au asigurat lui Alex Ştefănescu o expunere publică relevantă.

Putem spune că Alex Ştefănescu este un om ocupat şi activ în viaţa publică. Poate că uneori oboseşte sau este dezamăgit, ca noi toţi, dealtfel. Dar, istoria vieţii sale i-a dovedit că hopurile pot fi depăşite fără amărăciunea aducerii aminte „ce ar fi fost dacă...?”. Scrie. Şi asta este important. „Este invitat, apreciat, discutat, bârfit, uneori discreditat, deseori apreciat. Adică, o viaţă care se rostogoleşte fără a se poticni la vreun colţ. Iar prezenţa sa în platou a fost o bucurie reciproc împărtăşită care ne-a dovedit că prietenii sunt acolo, ori de câte ori ţi-e dor de ei”, spune Ileana Ploscaru Panait.

***

Emisiunea este difuzată şi pe TVR HD (sâmbătă, 6 februarie, ora 13:00), TVR Internaţional (marţi, 9 februarie,  ora 15:00) şi TVR Moldova (sâmbătă, 13 februarie, ora 9:00)

***

Noul sezon Mic dejun cu un campion:

Răsfăţul la o cafea bună, cu arome de mentă şi alte delicii intelectuale, în compania scriitoarei şi jurnalistei Daniela Zeca Buzura începe în sezonul de toamnă din 17 octombrie, în fiecare sâmbătă, de la ora 09:30.

Vă promitem 13 noi ediţii de colecţie de 24 de carate. Şi tot atâtea poveşti de viaţă, subiecte tari, bucurii şi conuri de umbră ale unor oameni pe care îi îndrăgim şi a căror întâlnire este de fiecare dată o plăcere împărtăşită. Daniela Zeca Buzura, cu acelaşi farmec şi incisivitate iscoditoare va scoate la lumină aspectele mai puţin cunoscute, reuşitele şi risipirile interlocutorilor care ne-au făcut onoarea de a răspunde invitaţiei noastre.

„Dorim să mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul TVR al emisiunii

 

 

9:00 Ferma

*Anul 26 *Editia 1229

Nu mai aveți loc la oraș ? Încercați la țară !

Emisiune pentru actuali și viitori tineri fermieri.

SECRETUL REUȘITEI

De la glie.....în farfurie

Un bucovinean mândru dar foarte priceput și muncitor , inginer de meserie , a vrut să

trăiască , cu familia lui , doar cu produse sănătoase , din zona unde locuiește , crescute

și procesate după gustul pe care și-l amintește din bucătăria bunicilor.

Împreună cu soția au înființat în 2014 o fermă agricolă cu specific zootehnic.

Au adus bovine din rasa Angus , negre și roșii , din Austria și Germania , după o selecție riguroasă.

Pe parcursau cumparat tauri de montă cu valoare genetică garantată. Vacile lui sunt crescute liber pe pășune și nu au coarne. Le-a făcut totuși și grajduri , la început unulde 2000 mp , apoi ,

mărindu-și efectivul , un altul de 5000 mp.Spațiile sunt specializate pe vărste-maternitate ,

tineret , pentru îngrășare și o zonă pentru montă. Fermierul are tot ce-i trebuie , depozite de furaje

aproape ecologice ,asigurănd animalelor silozuri de lucernă și porumb și fânuri de lucernă.

Produce pe cele 150 de ha de teren necesarul de hrană , iar pe celelalte 150 de ha de pajiști ,

locuri de pășunat și spații verzi pe care le curăță anual si le reînsămânțează cu mixturi de plante

parcelându-le cu garduri electrice-pentru pășunat , pentru adăpat și pentru odihnă.

În zona de adăpat a făcut forări aprobate pentru cele peste 450 de bovine de carne.

S-a extins apoi și cu o fermă de suine din rasa Bazna , la început cu 100 de capete , ajungând acum la peste 500 , cu scroafe mari gestante aduse di n Harghita cu certificate de origine ,

crescute în sistem semi-intensiv. Porcii se sacrifică în abatorul propriu când ajung la peste 90 kg.

Tot aici , dar pe alte linii diferite , se sacrifică și bovinele , doar atât cât este necesar pentru măcelărie , carmangerie și pentru făbricuța de mezeluri.

Totul trebuie să fie proaspăt , fără nici un fel de adausuri și se distribuie in magazinele proprii.

Nu face nici un rabat de la calitate , de la iarba pe care o pasc bovinele pâna la preparatele proaspete și afumate cu lemn de cireș si de fag.

Participă

ing. Cosmin Vasile Păstrăv-fermier si investitor , com.Bălăceana ,jud.Suceava

ec. Mihai Axinte-șef fermă bovine

ing.Ovidiu Olariu-șef fermă suine

ing. Valentin Horvat-șef fabrică mezeluri

E BINE DE ȘTIUT

Păstrarea calității produselor din carne...la prețuri accesibile.

Gastronomia românească este la mare preț în unitatea de producție a unui experimentat antreprenor din Buftea. În magazinul de la poarta fabricii se gasesc produse de măcelărie ,

de carmangerie și preparate si mezeluri fierte și afumate din carne de porc , vită , ovine ,pui,

curcani , rațe , chiar vânat și pește , toată materia primă fiind achiziționată de la ferme românești ,

cu avize sanitar-veterinare. Cum în ultimul timp se cresc mai puține animale în țară , el a fost nevoit să ia și pùțină materie primă din țării vecine , refrigerată , niciodată congelată.

Făbricuța de mezeluri are o capacitate de 3 tone pe zi , pe care le distribuie in 10 mici magazine din zonă dar si în București și Ploiești. Oferă si servicii de catering si are si un mic restaurant lângă fabrică , în câmp.Este ajutat de peste 140 de salariați.

Încearcă permanent să mentină prețurile la un nivel accesibil, pentru a-si păstra clienții fideli.

Și-a montat panouri fotovoltaice pentru a face față prețurilor crescute la energie, mai ales pentru

spațiile frigorifice. Și-ar dori să obțină carnea de porc dintr-o viitoare fermă de suine.

Participă Eduard Pavel-manager Companie de procesare a cărnii , Buftea-Ilfov

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

10:00 Pescar hoinar

Prezintă: Ştefan Stoica şi Iulia Popescu

„ De toate pentru toţi... pescarii”

Vă invităm, din nou, alături de noi într-o expediţie marca „Pescar hoinar”, caracterizată printr-un singur cuvânt-diversitate... Ştefan şi-a luat lansetele de spinning şi a căutat răpitorii de sezon, pescuind pe malul lacului Tâncăbeşti. A avut o zi frumoasă, cu driluri pline de adrenalină şi capturi pe măsură, dar nu a pierdut ocazia de a rememora emoţiile trăite în Anglia, la pescuit de calamar şi nu numai. La rândul ei, Iulia a experimentat pescuitul în inima capitalei, pe Dâmboviţa, alături de Edmond Păun, campion la street fishing. Aventuri... aventuri... momente şi momente-pe scurt, încă o poveste cu şi despre pescuit şi amintiri de neuitat.

Producător şi realizator: Ligia Baboş

 
În vacanţă facem bingeing: serialul „Toate pânzele sus!” ne umple duminicile de aventură, la TVR 2

Peripeţiile legendare ale căpitanului Anton Lupan pe velierul „Speranţa”, în căutarea prietenului său francez Pierre Vaillant, pot fi ...

Cea mai recentă producţie „Ocolul pământului în 80 de zile” se vede la TVR 2

Coproducție Franţa, Germania, Italia şi Regatul Unit a anului 2021, „Ocolul pământului în 80 de zile” a fost filmat în Africa de Sud și România, ...

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

publicat: miercuri, 02 iulie 2025

România a pierdut o legendă a sportului: Mihai Leu, primul campion mondial la box profesionist al țării. Televiziunea Română regretă dispariţia ...

 

#tvr2