loader
Foto

Al Doilea Război Mondial văzut din Stalingrad, într-un film de Bondarciuk

„Ei au luptat pentru patrie” (URSS, 1975) este filmul de artă pe care l-ați putut urmări sâmbătă, 28 mai, la TVR 2, de la ora 22:10.

 

Laurențiu Damian
Filmul de artă

„Pentru cei care au supravieţuit, pentru cei care au murit, pentru cei care vin din urmă” – sunt cuvintele de pe genericul de început al filmului din 1975, preluate din romanul lui Mihail Solohov „Ei au luptat pentru patrie”, ecranizat în adaptarea pentru marele ecran semnată de regizorul Serghei Bondarciuk.

În vara anului 1942, armata germană este oprită la porţile oraşului Stalingrad. Sovieticii sunt hotărâţi să nu cedeze. Un mic detaşament de puşcaşi, sub comanda căpitanului Sumskov, primeşte ordinul să asigure trecerea trupelor nou-sosite peste râul Don. Atacaţi de aviaţia şi artileria germană, oamenii lui Sumskov rezistă patru zile.

În distribuţia dramei de război apar actorii Vasili Şuşkin, Viaceslav Tihonov, Serghei Bondarciuk.

(w882) Ei au lupt

Serghei Bondarciuk este actor și regizor născut în Ucraina, afimat în timpul URSS; ca actor a interpretat personaje romantice în filme precum Tânăra gardă, Cavalerul stelei de aur, Taras Sevcenko, Othello, Serioja, Era noapte la Roma sau Unchiul Vania.

Ca regizor s-a aflat, din 1958, până la moartea sa din 1994 pe platourile de filmare ale unor producţii ample, în principal de război: Soarta unui om, Război și pace (Premiul Oscar pentru film străin câştigat de lungmetrajul din 1966, dar a mai realizat şi o variantă foileton, între 1965 şi 1967, în patru părţi), Waterloo, Ei au luptat pentru patrie, Stepa sau Clopotele roșii.

Serghei Bondarciuk a primit la Festivalul Internaţional de la Karlovy Vary marele premiu Globul de Aur pentru filmul din 1982 Krasnye kolokola, film pervyy - Meksika v ogne/ Clopotul roşu, partea I – Mexicul în flăcări şi premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul din Taras Shevchenko, în 1951.

Mai multe vă va spune cineastul Laurenţiu Damian înainte de difuzarea filmului, sâmbătă pe TVR 2.

***

În fiecare săptămână, TVR 2 aduce Filmul de artă: un adevărat regal cinematografic, unde vom putea urmări filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori. În plus, regizorul Laurenţiu Damian vine, la fiecare ediţie, cu câte o scurtă prezentare a fiecărei producţii.

De altfel, filmul de sâmbătă, 7 mai, este precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier, Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.

10:00 Teleshopping

10:30 Magazin Deutsche Welle

Globalizarea: riscuri şi beneficii (GLOBAL US Magazin despre globalizare, Germania, 2024) PREMIERĂ

Programul-magazin tratează problemele lumii contemporane inter-conectate, cu focus pe sintagma „local este global” şi vice-versa, şi arată cum se adaptează oamenii la oportunităţile şi la riscurile globalizării.

Episodul 98

Redactor: Corina Feleagă

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2