loader
Foto

Adevărul și mărturisirea lui Dan Puric, la "Mic dejun cu un campion"

Invitat: Dan Puric – actor, eseist, autor și regizor de teatru român, care a jucat în teatru, film şi în spectacole de televiziune. Moderator: Daniela Zeca Buzura. O nouă ediție "Mic dejun cu un campion", pe 17 iunie, de la ora 10:00, la TVR 2.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Invitatul ediţiei din această sâmbătă, 17 iunie, de la ‚‚Mic Dejun cu un Campion’’ este un actor foarte cunoscut publicului de la noi, dar şi de peste hotare.

El reprezintă generaţia ’80 care este astăzi la apogeul maturităţii creatoare.

Nu numai în profesie, ci şi ca implicare socială. Iar Dan Puric este o personalitate care, dincolo de luminile rampei, este o voce militantă şi urmărită cu cel mai mare interes de opinia publică.

Teatrul a ieşit cu totul în stradă, mai precis, Dan Puric este actorul care dincolo de rol, oricare ar fi el, se implică cu propriile-i mijloace în perpetuarea valorilor româneşti, de credinţă, cultură, istorie şi artă, punând morala deasupra tuturor.

Odată cu redeschiderea Conferinţelor Ateneului Român, Dan Puric a fost o prezenţă constantă pe scena acestuia, într-un dialog direct cu publicul prezent nu numai în sală, ci şi la televizor. Este genul de timp cu plus valoare pe care-l poţi petrece în compania unui om care vehiculeză principii şi idei atât de frumos rostite şi adânc simţite, încât secvenţa celor două ore de program părea neîndestulătoare.

Dan Puric este cunoscut din spectacole de teatru şi televiziune sau din filme, ca actor, autor şi regizor, dar şi din cărţile sale ce adună laolaltă gânduri pe care ni le împărtăşeşte şi nouă, sâmbătă dimineaţă, alături de Daniela Zeca Buzura.

’Omul liber nu merge cu cohorta, ne spune, decis, Dan Puric. De la tatăl meu am învăţat să nu mă înghesui’’ – aşa începe dimineaţa confesiunilor la ’’Mic Dejun cu un Campion’’. Și nu este una oarecare, pentru că, deşi difuzăm acest episod de abia acum, el a fost primul înregistrat din acest sezon al cincilea al programului nostru. De ce? Pentru că timpul său este drămuit minut cu minut, împărţit între repetiţii, turnee, spectacole, lansări de carte, conferinţe, workshop-uri, invitaţii.

’’Nu pot decât astăzi’’ – se întâmpla undeva prin februarie – mi-a spus la telefon Dan Puric. "Şi aşa am demarat o înregistrare într-o zi cu o ploaie ce cădea în cascade. Ne-am refugiat într-un alt loc al Librăriei Cărtureşti, am început înregistrarea şi... discuţia a demarat luând atâtea forme şi înţelesuri, încât nu părea că timpul mai înseamnă ceva. Am mai fi tot depănat dacă Dan nu-şi amintea că are repetiţii. Am întrerupt cu gândul că poate ne mai întâlnim şi cu o altă ocazie, pe care, promit că nu o vom mai amâna atât de mult’’ – spune producătorul emisiunii, Ileana Ploscaru Panait.

Se spune acum despre Dan Puric  că este un actor celebru. Nu se simte prea confortabil cu asta. Da, a avut la facultate şansa de a fi studentul lui Dem Rădulescu, după absolvire a jucat în mai multe filme şi spectacole de teatru. Rampa de lansare nu era atât de dificilă cum este astăzi, dar nu avea nici atâte oportunităţi şi deschideri ca acum.

(w882) Dan Puric

Dar Dan Puric nu s-a înregimentat neapărat într-un tip de spectacol clasic. El a abordat încă de la început un mod mai puţin obişnuit de comunicare vizuală, a reinterpretat pantomima. A transformat-o din burlescul ambulant într-o atitudine, într-o trăire dramatică al cărei conţinut a bulversat clişeele. A îmbinat simplitatea minimală a mijloacelor cu mesajul de un impact devastator la nivelul trăirii sufleteşti. De aceea Dan Puric poate călători şi poate impresiona publicul de pe orice meridian, pentru că mijloacele lui nu au nevoie de traducere simultană. El ’’rosteşte’’ cu totul altfel. Este un one-man show deşi a avut mereu un partener de scenă şi o companie de teatru pe care a inventat-o de la zero.

Asta nu înseamnă că nu poate fi urmărit pe scena Teatrului Naţional şi în alte spectacole de succes, pe texte clasice, puse în scenă de regizori de renume. Iată şi câteva titluri pe care le puteţi vedea în această stagiune: „Înşir’te mărgărite” după Victor Eftimiu, regia şi versiunea scenică Dan Puric; „Sinucigaşul" de Nikolai Erdman, regia Felix Alexa; „Idolul şi Ion Anapoda" de G.M. Zamfirescu, regia Ion Cojar; „Don Quijote" după Miguel de Cervantes, scenariu şi regie proprii.

Colaborează şi cu alte teatre precum ’’Nottara’’ şi ’’Ţăndărică’’ din Bucureşti şi cu Teatrul ’’Mihai Eminescu’’ din Botoşani,  scrie scenarii, face regie, joacă în filme, este mereu plecat în turnee cu diferite producţii. Iată doar câteva dintre ele: Berlin, Londra, Paris, Bruxelles, Madrid, Viena, Belfast, Oldenburg, Frankfurt, Freiburg, Koln, Chicago, Marsilia, Oslo, Tel Aviv, Ljubljana, Cairo, Budapesta, Chişinău, Beijing şi Qingdao, Hanovra şi lista nu se încheie aici.

Este foarte dificil de selectat dintre atâtea premii şi distincţii pe care le-a primit, dar cred că nu s-ar supăra că amintesc de: Premiul de excelenţă la Gala Premiilor UNITEM – Republica Moldova, 2015; Premiul pentru cel mai popular autor al anului 2012;  Premiul revistei “Convorbiri literare” pentru eseu, volumul “Cine suntem”; Crucea Casei Regale înmânată de Majestatea Sa, Regele Mihai al României, 2009; Marele Premiu la cea de-a 8-a ediţie a Festivalului Internaţional de Monodrama din Bitola, Macedonia, 2006; Premiul de excelenţă pentru Maestru al teatrului românesc, ambasador al spiritului poporului român, folosind tăcerea ca limbaj universal, acordat de Firma olandeză Den Braven; Premiul „Aristizza Romanescu" al Academiei Române pentru realizările din cinema şi teatru; Premiul UNITER pentru Teatru Non-verbal, 2003. Aşa cum am spus, nu sunt toate.

Între timp, scrie. Nu numai cu condeiul, ci şi cu sufletul iar cărţile sale se epuizează rapid. De ce? Pentru că ne recunoaştem în ele. Sunt foarte personale, dar straniu, parcă am trăit aceleaşi experienţe numai că nu le-am conştientizat. Decupajul acela din realitate nu am ştiut să-l filtrăm la fel de emoţionant în simplitatea lui de o covârşitoare importanţă şi semnificaţie a memoriei. Ca să nu uite, ca să nu uităm, Dan Puric şi-a strâns gândurile între coperte: “Suflet românesc”, “Fii demn”, “Omul frumos”, “Cine suntem” şi mai sunt şi altele.

’’Ce este unic la Dan Puric este faptul dicolo de faptele imputabile oricărui om, el s-a trezit. Şi recunoaşte, şi trăieşte înţelegând că întâmplările vieţii fiecăruia au în acelaşi timp un înţeles personal şi unul colectiv. Patima sa vine din durere şi acţiune asumată. A decis să iasă în agoră şi să atenţioneze pentru că meseria şi misiunea sa sunt publice. Prezenţa sa înseamnă ceva. Adună oameni ce au nevoie şi de altceva în afara spectacolului ieftin de la televizor. Viaţa sa este în lumina reflectoarelor. Dar, oricât de puternic ar fi spotul de lumină, el nu dezvăluie decât parţial meandrele unui suflet de artist. Am fost colegi de clasă la liceu. Nimeni nu credea că Dan va face actorie. Dar uite că s-a întâmplat. Şi, de câte ori ne întâlnim, ne împărtăşim bune şi rele, speranţe şi dezamăgiri. Uite aşa, la o cafea într-o sâmbătă dimineaţă peste drum de Cinema Patria’’ – încheie Ileana Ploscaru Panait prezentarea ediției din 17 iunie.

***

(w882) Daniela Ze

Ediţia poate fi urmărită după următorul program:

TVR 2: sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 10:00; luni, 19 iunie 2017, ora 8:00

TVR 3: duminică, 18 iunie 2017, ora 9:00

TVR Internațional: luni, 19 iunie 2017, ora 7:00; joi, 22 iunie 2017, ora 00:30

TVR MOLDOVA: sâmbătă, 24 iunie 2017, ora 8:30

***

Emisiunea poate fi urmărită LIVE pe TVR+ pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

4:10 Documentar 360°GEO (R)

* Ecuador, cealaltă patrie a ciocolatei (Equateur, l’autre pays du chocolat, Franţa-Germania, 2012)

Realizator: Thérèse Engels

Redactor: Ştefan Asavei

(Reluare)

5:10 Teleşcoala (R)

*Clasa a VIII-a

* Educatie financiara

Producator: Sinziana Milosoiu

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2