loader
Foto

Seria de documentare ”Zile de poveste”: Procesul lui Socrate

Istoria omenirii prinde viaţă sub ochii noştri, ca şi cum am fi într-o maşină a timpului, şi ne oprim la câteva date care i-au schimbat cursul. De această dată suntem martorii evenimentelor care au culminat cu condamnarea filosofului grec Socrate și moartea sa la 15 februarie 399 î.Hr.

 

De ce a fost Socrate acuzat de atenieni? De ce un om care a demonstrat moralitate, modestie, demnitate și integritate a fost considerat un pericol pentru tineri? De ce viața sa a fost un exemplu de corectitudine și totuși a fost condamnat și trimis la moarte?

Filosoful atenian rămâne o personalitate controversată, un gânditor considerat nonconformist în vremea sa, dar și un exemplu de onoare pentru generații întregi.

”Singurul lucru pe care îl știu este că nu știu nimic” - este o expresie frecvent asociată cu Socrate, deși știm că filosoful nu a lăsat nicio lucrare scrisă, ci avem la dispoziție numai mărturiile admiratorilor săi.

Platon, în Apărarea lui Socrate,  nota faptul că această idee a lui Socrate nu este o contradicție în sine.

El fie susține că nu este înțelept, fie că este conștient că nu este înțelept. Și niciuna dintre acestea nu implică vreo contradicție, susține Gail Fine, profesor emerit de filosofie la Cornell University în ”Essays in Ancient Epistemology” (Oxford University Press 2021).

Procesul lui Socrate a fost rejudecat simbolic în Grecia, în anul 2012, filosoful fiind achitat după 2500 de ani de la moarte. La acest proces a fost reprezentat de zece avocaţi şi apărători ai drepturilor omului, potrivit France24, citat de Agerpres.

***

Documentarul ”Quand l’histoire fait dates” (Franţa, 2020) se difuzează la TVR 2, joi, 31 octombrie, de la ora 9:30.

Regia: Denis van Waerebeke, Lucie Caries, Benoît Laborde, Thomas Sipp

Info: academic.oup.com - Oxford Academic, https://www.britannica.com/topic/Apology-by-Plato, Agerpres

Foto credit: Ilustrație statuie Socrate - Pixabay/ fszalai

20:30 Zile de poveste

(Quand l’histoire fait dates, Franţa, 2020), 30 eps

*Istoria omenirii prinde viaţă sub ochii noştri, ca şi cum am fi într-o maşină a timpului, şi ne oprim la câteva date care i-au schimbat cursul.

Regia: Denis van Waerebeke, Lucie Caries, Benoît Laborde, Thomas Sipp

*Ep.15: 29 mai 1453: Căderea Constantinopolului

Redactor: Gabriela Onea

21:00 Istorii de bun gust

Sezon Nou

* TARGOVISTE-partea a doua

Cuvântul Târgovişte vine din limba slavă veche şi înseamnă locul unde există un iarmaroc, bazar sau târg. Aici se afla celebrul Turn al Chindiei, simbol al orașului Târgoviște, parte din ansamblul de monumente Curtea Domnească. Din acest motiv, in aceasta emisiune vor fi preparati niste mici intr-un cuptor ce are forma Turnului Chindiei si niste pastrama.

Cuvantul chindie are multe semnificatii-timpul zilei care se indreapta către apusul soarelui, dar si numele unui dans popular un pic asemănător cu sârba, dupa care se executau strasnice chefuri, zaiafeturi si praznice de pomina la care romanii beau, mancau si se veseleau. Capitală a tării inca de pe vremea lui Mircea cel Bătrân, orașul Târgoviște, păstrează și azi urme ale trecutului și ale istoriei. Casele, statuile şi şcolile, toate acestea dau un farmec aparte străzilor, un parfum de epocă, acel “quelque chose” care se poate simţi aproape peste tot.

Producator: Camelia Moise

Realizator: Camelia Moise

Imaginea: Dan Gheorghe

 
Liviu Stănescu:

Călător, fotograf şi scriitor, Liviu Stanescu este invitatul Danielei Zeca Buzura la "Mic Dejun cu un Campion" în ediţia de sâmbătă, 26 ...

Gimnasta Ana Maria Bărbosu vine la „Reţeaua de idoli”

"Cel mai aşteptat şi mai dorit invitat!”, spune Irina Păcurariu despre Ana Maria Bărbosu, oaspetele său de luni, 28 octombrie, ora 21:00, la ...

Seria de documentare ”Zile de poveste”: Procesul lui Socrate

Istoria omenirii prinde viaţă sub ochii noştri, ca şi cum am fi într-o maşină a timpului, şi ne oprim la câteva date care i-au schimbat cursul. ...

 

#tvr2