loader
Foto

Galerie foto

Yuri Temirkanov: „Un aristocrat al baghetei”

Dirijor-şef şi director muzical al Orchestrei Filarmonicii din Sankt Petersburg, Yuri Temirkanov este invitatul lui  Marius Constantinescu, în cadrul „Interviurilor Festivalului George Enescu”, joi, 14 aprilie, de la 23:30, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Marius Constantinescu
Interviurile Festivalului Enescu

Interviul este disponibil online pe TVR+.

Dirijor-şef şi director muzical al Orchestrei Filarmonicii din Sankt Petersburg din 1988, Yuri Temirkanov şi-a început studiile de muzică încă de la vârsta de 9 ani, pentru ca cinci ani mai târziu să se înscrie la studii de vioară şi violă la Şcoala pentru Copii Talentaţi din Leningrad.

În 1976, Yuri Terminakov devenea directorul muzical al Teatrului de Operă şi Balet Kirov (actualul Teatru Mariinsky), unde a rămas până în 1988, când a preluat actuala funcţie de dirijor şi director muzical al Orchestrei Filarmonicii din Sankt Petersburg.

Dirijorul rus a colaborat de-a lungul anilor cu numeroase orchestre din lume: de la Filarmonica din Berlin, Filarmonica din Viena, până la Royal Concertgebouw Orchestra sau Accademia di Santa Cecilia. În 1977 a debutat pe scena britanică alături de Orchestra Filarmonicii Regale, unde a şi fost numit ulterior dirijor principal.

Între 1992-1997, Termikanov a fost dirijorul principal invitat al Orchestrei Filarmonicii din Dresda, iar între 1998-2008 a ocupat aceeaşi poziţie la Danish National Radio Symphony Orchestra. În SUA, dirijorul a lucrat cu marile orchestre ale oraşelor: New York, Philadelphia, Boston, Chicago, Cleveland, San Francisco şi Los Angeles.

„Yuri Temirkanov rămâne un aristocrat al baghetei, fără spectacol corporal, ci cu ştiinţă, eficienţă şi instinct. Prezenţa lui e ca o eşarfă de mătase sub un guler scrobit de cămaşă: discretă, tradiţională, în niciun fel stridentă, dar nespus de elegantă şi mereu actuală. Temirkanov nu-ţi ia ochii, ci îţi seduce urechile”, spunea realizatorul interviului, Marius Constantinescu.


***

Despre Interviurile Festivalului Enescu:

Valentina Băinţan, Claudia Spătărescu, Claudia Robu şi Marius Constantinescu încep o nouă serie de interviuri esenţiale cu cei mai importanţi muzicieni invitaţi ai ediţiei 2015 a Festivalului Internaţional George Enescu. Dirijori, instrumentişti, solisti vocali, de la Ion Marin la Vasily Petrenko, de la Anja Harteros la Elisabeth Leonskaya, de la Kristjan Jarvi la Valentina Naforniţă, în fiecare joi, de la 23:30, vin la întâlnirea cu telespectatorii TVR 2, TVR HD si TVR+.

21:47 Drag de România mea! (R)

Drag de România mea!

​Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu

(Reluare)

23:50 Hudson şi Rex (R)

Serial * Hudson şi Rex (Hudson & Rex-Canada, 2019-2023)

*Episodul 69

Regia: Felipe Rodriguez, Alison Reid

Cu: John Reardon, Mayko Nguyen, Kevin Hanchard, Justin Kelly

*Serial poliţist, aventuri.

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Anca Radu, Gabriela Onea

(Reluare)
 
Festivalul „Teatru sub lună” debutează cu... lună plină, în 20 iulie, în București

La acest sfârşit de săptămână, festivalul de artă „Teatru sub lună” îi aşteaptă cu surprize plăcute pe cei dornici să aleagă alternativa ...

De la Paris, cu dragoste... de sport

De la Paris, cu dragoste... de sport

publicat: vineri, 19 iulie 2024

De vineri, 19 iulie, o echipă de profesionişti ai Televiziunii Române se află la Paris, pentru a relata de la Jocurile Olimpice. În această vară, ...

Altina Voinea și obiceiul de a face bine

Altina Voinea și obiceiul de a face bine

publicat: luni, 15 iulie 2024

Marți, 16 iulie, ora 20.00, vă invităm să revedeți ediția emisiunii "Destine ca-n filme" dedicată unui om iubitor de bine, Altina Voinea, cea ...

 

#tvr2