loader
Foto

Victoria Hașu Trâmbițaș, sora partizanilor făgărăşeni

Sâmbătă, 10 octombrie, la TVR 2 ați putut urmări un nou episod din seria „O istorie a bravilor”, în care a fost prezentată sora partizanilor Andrei şi Gheorghe Haşu: Victoria Hașu Trâmbițaș.

 

Memorialul Durerii

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+.

O zonă care s-a evidenţiat prin lupta contra regimului proaspăt instalat a fost cea a Făgăraşului. De această parte a baricadei s-au găsit ţărani, bătrâni, studenţi şi chiar elevi de liceu. Organizaţi în grupuri de atac, ascunse prin câteva sate de la poalele munţilor, acestea şi-au găsit sfârşitul în urma atacurilor şi trădărilor organizate de securişti.

Sora fraților Andrei și Gheorghe Hașu din Pojorâta, Făgăraș, Victoria Trâmbițaș a fost un sprijin constant și credincios al grupului din munți. Arestată și torturată în numeroase rânduri, Victoria Trâmbițaș Hașu nu și-a trădat camarazii. Semnele lăsate de ea în calea partizanilor i-au ferit deseori pe aceștia de întâlniri cu trupele de securitate.

Familia ei nu a reuşit să afle locul în care au fost înmormântaţi sau modul în care au fost omorâţi fraţii ei. „Andrei era cel mai mare, născut în 1915. Ghiţă era mai tânăr, a văzut lumina zilei în 1921. S-a refugiat în munţi, alături de un grup de partizani. Andrei a fugit în sălbăticie în 1947. După doi ani, s-a alăturat grupului lui Gheorghe. El venise din război cu o armă, pe care securiştii au găsit-o ascunsă în horn. Ne făceau percheziţii peste percheziţii. Procesul lui Ghiţă s-a făcut în lipsă. Nu voiă să se predea”, povesteşte Victoria Trâmbiţaş.

În februarie 1952, Andrei Haşu a fost împuşcat, Gelu Novac şi Gheorghe Şovăială vor fi trădaţi de un paznic de la o fermă, iar Remus Sofonea şi Laurean Haşu mor în casa unui susţinător de al lor pe 11 iunie 1955.  „Zădărnicia luptei o vedeam de atunci, chiar dacă nu o recunoşteam, însă altă soluţie decât lupta nu zăream”, mărturiseşte liderul partizanilor, Ogoranu, despre vremurile anilor 50.

***


În noua serie de filme documentare „O istorie a bravilor”, echipa „Memorialul durerii” îşi propune să prezinte istoria acelor luptători care în munţi, în condiţiile în care opoziţia anticomunistă era în închisori, au continuat să pună libertatea şi rezistenţa deasupra vieţii. Au murit în înfruntări, în temniţe, în faţa plutoanelor de execuţie. Actele lor de mare curaj s-au petrecut în Carpaţii României, care au fost ultima tranşee împotriva colonizării sovietice.

Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.

***
Emisiunea poate fi urmărită și pe
TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

6:00 Fără prejudecăţi (R)

*Emisiunea Fără prejudecăți este singura producție media din Europa pentru care lucrează reporteri TV cu dizabilități și a fost premiată în anul 2016 de către Organizația Națiunilor Unite ca model de incluziune și autoreprezentare. Producția este interpretată în limbajul semnelor române iar o variantă accesibilizată pentru nevăzători de regăsește pe platforma Mixcloud. Reporterii Raluca Avram și Mihai Arsenie împreună cu moderatorul Ovidiu Damian se vor întâlni cu telespectatorii în fiecare sâmbătă de la ora 9:30 și vă vor prezenta poveștile unor oameni excepționali care schimbă lumea.

Reporteri: Mihai Arsenie, Raluca Avram

Interpret mimico-gestual: Simona Damian

Moderator si realizator: Ovidiu Damian

Producator: Ovidiu Pop

Emisiune realizata de TVR Cluj

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

(Reluare)

6:40 Teleshopping

 
”Dincolo de porțile palatelor” din Anglia

”Dincolo de porțile palatelor” din Anglia

publicat: sâmbătă, 14 septembrie 2024

Seria de documentare ne prezintă de data aceasta comorile arhitecturale din sudul Angliei. Vizităm câteva construcții care merită să fie numite ...

TELEȘCOALA: Limba japoneză, lecția 1 / VIDEO

TELEȘCOALA: Limba japoneză, lecția 1 / VIDEO

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

Silvia Pătraşcu ne-a propus lecţia 1 a cursului de limba japoneză în cadrul emisiunii „Teleșcoala”, difuzată de TVR 2 vineri, 13 septembrie.

TELEȘCOALA: Limba semnelor române, lecția 1 / VIDEO

TELEȘCOALA: Limba semnelor române, lecția 1 / VIDEO

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

Vineri, 13 septembrie, TVR 2 a transmis o nouă ediție a emisiunii „Teleșcoala” în care Lena Dermengiu ne-a propus lecţia 1 a cursului de „Limba ...

 

#tvr2