loader

Victoria Hașu Trâmbițaș, sora partizanilor făgărăşeni

Sâmbătă, 10 octombrie, la TVR 2 ați putut urmări un nou episod din seria „O istorie a bravilor”, în care a fost prezentată sora partizanilor Andrei şi Gheorghe Haşu: Victoria Hașu Trâmbițaș.

 

Memorialul Durerii

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+.

O zonă care s-a evidenţiat prin lupta contra regimului proaspăt instalat a fost cea a Făgăraşului. De această parte a baricadei s-au găsit ţărani, bătrâni, studenţi şi chiar elevi de liceu. Organizaţi în grupuri de atac, ascunse prin câteva sate de la poalele munţilor, acestea şi-au găsit sfârşitul în urma atacurilor şi trădărilor organizate de securişti.

Sora fraților Andrei și Gheorghe Hașu din Pojorâta, Făgăraș, Victoria Trâmbițaș a fost un sprijin constant și credincios al grupului din munți. Arestată și torturată în numeroase rânduri, Victoria Trâmbițaș Hașu nu și-a trădat camarazii. Semnele lăsate de ea în calea partizanilor i-au ferit deseori pe aceștia de întâlniri cu trupele de securitate.

Familia ei nu a reuşit să afle locul în care au fost înmormântaţi sau modul în care au fost omorâţi fraţii ei. „Andrei era cel mai mare, născut în 1915. Ghiţă era mai tânăr, a văzut lumina zilei în 1921. S-a refugiat în munţi, alături de un grup de partizani. Andrei a fugit în sălbăticie în 1947. După doi ani, s-a alăturat grupului lui Gheorghe. El venise din război cu o armă, pe care securiştii au găsit-o ascunsă în horn. Ne făceau percheziţii peste percheziţii. Procesul lui Ghiţă s-a făcut în lipsă. Nu voiă să se predea”, povesteşte Victoria Trâmbiţaş.

În februarie 1952, Andrei Haşu a fost împuşcat, Gelu Novac şi Gheorghe Şovăială vor fi trădaţi de un paznic de la o fermă, iar Remus Sofonea şi Laurean Haşu mor în casa unui susţinător de al lor pe 11 iunie 1955.  „Zădărnicia luptei o vedeam de atunci, chiar dacă nu o recunoşteam, însă altă soluţie decât lupta nu zăream”, mărturiseşte liderul partizanilor, Ogoranu, despre vremurile anilor 50.

***


În noua serie de filme documentare „O istorie a bravilor”, echipa „Memorialul durerii” îşi propune să prezinte istoria acelor luptători care în munţi, în condiţiile în care opoziţia anticomunistă era în închisori, au continuat să pună libertatea şi rezistenţa deasupra vieţii. Au murit în înfruntări, în temniţe, în faţa plutoanelor de execuţie. Actele lor de mare curaj s-au petrecut în Carpaţii României, care au fost ultima tranşee împotriva colonizării sovietice.

Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.

***
Emisiunea poate fi urmărită și pe
TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

11:00 Destine ca-n filme

* Carmen Okabe-"În căutarea echilibrului"

La 19 ani a plecat la studii la Beijing si de atunci a continuat să călătorească si să îsi dezvolte calitatea de cetătean al lumii. A călătorit din China la Moscova cu trenul, traversând Siberia si învătând limba rusă în o săptămână. Vorbeste 8 limbi. A vizitat 68 de tări. Se reinventează permanent. Este expertă si couch în atât de multe domenii încat ne-ar lua zeci de minute pentru a le enumera. Carmen Okabe-când visul devine realitate.

*Cătălin Vrabie-"Pierdut în lume"

S-a pierdut prima dată în copilărie si se pare că i-a plăcut atât de mult senzatia, că anual se pierde pentru câteva săptămâni prin zone cât mai neobisnuite ale lumii. De curând, inspirat de Jules Verne si mânat de dorinta de autodepăsire si de nevoia de adrenalină, convins că va câstiga pariul cu el însusi, a făcut ocolul pământului în... cincizeci si două de zile.

Pierdut regulat, dar mereu regăsit în echilibrul dintre pasiune, familie si profesie-Cătălin Vrabie.

Prezintă Iuliana Marciuc

Producător Iuliana Marciuc

(Reluare)

12:00 Telejurnal TVR2

Transmisiune directă

 
Ziua Limbii Turce, o sărbătoare despre identitate, apartenență și dialog intercultural

Ziua Limbii Turce este celebrată anual pe 5 iunie printr-o serie de evenimente dedicate tradițiilor ce definesc identitatea turcă. Urmărim o ...

Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

 

#tvr2