loader
Foto

Viaţa, ca o salată de fructe... la „Istorii de bun gust”

A devenit o obișnuință ca, în fiecare zi de joi, de la ora 21.00, să pătrundem în lumea plină de gusturi și arome a „Istoriilor de bun gust”, cu rețete culinare inedite, unele chiar „din alte vremuri”, dar şi cu istorii spectaculoase, la TVR 2. Emisiunea este difuzată și la TVR Cultural, duminică, de la ora 12.00.

 

Istorii de bun gust

„V-ați gândit ce amestecăm noi în strachina vieții? Punem bucurii, necazuri, lacrimi, dureri, un pic de trecut, dospim pentru viitor, adăugam istorii extraordinare, neștiute și, dacă se poate, doar dacă se poate, îngăduiți-mi, un pic de savoare! Așa le-am amestecat, pentru a vă pregăti o salată de fructe aşa cum nu ați mai văzut!”, spune Camelia Moise, realizatoarea emisiunii „Istorii de bun gust”.

„Astăzi, am pregătit un fel de salată de fructe, pentru că, nu-i aşa, dacă personajul Forest Gump spunea despre viaţă că este ca o cutie cu bomboane de ciocolată, pot să mă întreb dacă, uneori, viaţa poate fi ca o salată de fructe?”, adaugă realizatoarea TVR.

În ediţia „Istoriilor de bun gust” din 20 aprilie, Camelia Moise a invitat la joacă telespectatorii TVR 2. Aţi fi bănuit că fructele, pe care de obicei le mâncăm, pot deveni sursă de inspiraţie şi bază pentru opere de artă?

„Astăzi vom face un joc se numeşte “freeze cu props” în care fiecare obiect va căpăta altă valenţă, se va metamorfoza şi va fi folosit în mai multe scene succesive”, explică mecanismul Andrei Bratu, regizor de teatru, improvizator, actor şi trainer.

(w882)

Alături de câţiva actori, dar şi de artistul vizual Lavinia Falcan, al cărui rol este acela de-a transpune, într-o formă special, spectacolul pe pânză, Andrei Bratu ne-a învaţat să improvizăm şi să evoluăm prin artă.

„Totul a pornit de la dorinţa de a-i ajuta pe ceilalţi prin artă. Astfel, mi-am dat seama că mă va ajuta pe mine. Am fost actor şi am putut să văd pe mine evoluţia prin această formă de artă. Arta ne ajută foarte mult”, spune actorul Andrei Bratu, care a explicat şi că oamenii urmează cursurile de improvizaţie, în principal, pentru interacţiunea umană.

(w882)

Pentru artistul vizual Lavinia Falcan, pictura a devenit terapie. Artista, a cărei specialitate este pictura murală, este mamă a doi copii şi a introdus arta sa în spitale, ca un fel de terapie.

„Am realizat o pictură despre Aron, fiul meu cel mare. Aron este un pic diferit, are o formă din spectrul autist. Urmează terapie de trei ani şi evoluţia sa este bună. Într-o zi, m-am gândit să pictez un fundal albastru. Fiul meu abia primise diagnosticul şi, fără a mă gândit, am ales culoarea albastră, care semnifică autismul. Din acel moment, albastrul a fost prezent în pânzele mele. Am realizat un mic portret al fiului meu, o schiţă, pe care încă nu am terminat-o. Dar poate să rămână şi aşa, nu ştiu. Mi-aş dori cândva să fie imaginea poveştii lui Aron, dar şi povestea spusă de un părinte, pentru că da, se vorbeşte mult despre autism, de copiii afectaţi de boală, dar mi se pare că se vorbeşte puţin despre părinţii copiilor care trec prin asta. Nu vreau să fac diferenţe, dar trăieşti experienţe diferite cu copiii. Am o experienţă de mamă a unui copil tipic şi o experienţă de mamă de copil atipic. Mulţumesc lui Dumnezeu că mi le-a oferit pe amândouă!”, spune artista.

(w882)

“Salată de fructe”, un desert simplu și savuros, este ușor de preparat.

Ingrediente:

1/2 ananas

2 portocale

2 kiwi

250 gr. căpșuni (dacă e sezon)

2 mere

100 gr. pepene roșu (dacă e sezon)

50 ml. miere (sau sirop de agave)

frunze de mentă proaspătă

50 ml. coniac (opțional)

semințe de alune, fistic sau nuca tocate din cuțit (pentru textură crocantă - opțional)

fructe uscate (opțional). Fructele uscate se pot înmuia o jumătate de oră în coniac.

înghețată(opțional)

frișcă (opțional)

sos de vanilie, caramel sau ciocolată (opțional).

Cel mai rapid mod de preparare este acela de a amesteca mai multe tipuri de fructe se amestecă pur și simplu. După gust, acestea se pot îndulci. Fructele pot fi proaspete sau din compot. Se mai adaugă mentă, coniac (în cantitate mică) și o lingură de înghețată sau frişcă.

22:00 Warboy -România, 2023

Film* Warboy -România, 2023

Regia: Marian Crişan

Cu: Daniel Bâliș, Reginald Ammons, Ovidiu Crișan, Adina Iftime

*Dramă. Finalul celui de-al Doilea Război Mondial, în toamna anului 1944. Un adolescent încearcă să salveze cei doi cai ai familiei pornind cu ei într-o călătorie inițiatică în peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

23:45 Documentar

*Comori uitate din bazinul Mediteranei (Tresors oublies de la Mediterranee, Franţa, 2016)

*Bazinul mării Mediterane este regiunea care adăposteşte cele mai multe situri înscrise în patrimoniul mondial UNESCO din lume. Această bogăţie este atât de strălucitoare, încât lasă în

umbră adevărate bijuterii: comorile uitate ale Mediteranei.

Regia: Jerome-Cecil Auffret

*Muzeul de artă coptă din Cairo

Muzeul de artă coptă, fondat în 1910 de Paşa Morcos Smeika, este cel mai bogat muzeu din lume dedicat artei copte.

O colecţie excepţională de obiecte, ţesături, icoane şi manuscrise, printre care artefacte produse între anii 300 şi 1.000. Aproape 16.000 de exponate, în 12 secţiuni diferite.

(Reluare)
 
Gala Premiilor MLNR – ediţia a XII-a, în direct la TVR 2

Cei şapte laureaţi ai Galei din acest an vor fi anunţaţi într-un eveniment de înaltă ţinută, desfăşurat la Ateneul Român. Cine sunt aceştia aflăm ...

Gală senzaţională, cu emoţii și exclusivități, la TVR 2!

Sâmbătă, 21 iunie şi duminică, 22 iunie, vă invităm cu... "Drag de România mea!" pentru a revedea o ediţie specială, plină de emoții, muzică ...

Duios, prin New York trecea... Anda Onesa, printre românii întâlniţi de Marina Almăşan în călătoriile sale „Hai-Hui...”, la TVR 2

Miercuri seară, admirăm New York-ul de la înălţime. De pe Empire State Building, Marina Almăşan ne dă întâlnire pe 18 iunie, de la ora 20.05, la ...

 

#tvr2