loader

Via Umbria - o călatorie de la Acquarossa la Norcia

O nouă destinaţie înseamnă duminică, 15 ianuarie, readucerea în faţă publicului telespectator a unor locuri care nu mai există, în prezent, în configuraţia în care au fost filmate de echipa „Cap compas”. De la ora 13:00, la TVR 2 şi online pe TVR+.

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Norcia a fost grav afectată după cutremurul din toamna anului 2016. Realizatorii TVR au fost printre ultimii profesionişti de televiziune care au filmat Catedrala Sfântului Benedict şi monumentele din Norcia, înainte de cutremurul care a dus la prăbuşirea Bazilicii simbol a acestei zone. Umbrienii s-au obişnuit din cele mai vechi timpuri să îşi construiască cetăţi fortificate pe înălţimi. Până şi cele mai mărunte cătune arată precum o mică fortăreaţă.

(w882) Cap compas

Sfântul Cuvios Benedict a întemeiat rânduiala monahală, ordin care există şi astăzi în Biserica Romano-Catolică. El a reorganizat monahismul apusean cenobitic şi a compus reguli monahale, inspirat fiind de scrierile Sfântului Vasile cel Mare, ale Fericitului Augustin şi ale Sfântului Ioan Casian.

(w882) Cap compas

Parcul Acquarossa este un loc exemplar. Pănă în timpurile moderne acest spaţiu a fost în părăsire şi sever degradat în urma exploatărilor miniere. Dintr-o zonă industrială părăsită şi sufocată de ruginiturile activităţilor umane, Acquarossa a devenit o Umbrie la scară redusă. Una dintre cele mai interesante colecţii de maşini agricole din Italia se găseste aici. Amenajarea unui muzeu al tractoarelor continuată cu expunerea unor automobile de epocă au determinat acordarea unor meritate stele de apreciere pentru demersul recuperării unei istorii uitate a Umbriei.

(w882) Cap compas

Şi chiar dacă maşinile şi maşinăriile de aici te duc cu gândul în lumea unor desene animate de tipul celebrei serii Cars nu poti să nu remarci că asemenea personajelor fictive şi aici fiecare exponat are un soi de personalitate care transpare dincolo de metal şi de vopsea şi ajunge la corzile sensibile ale sufletului.

(w882) Cap compas

Umbria cetăţilor fortificate este deopotrivă o regiune a excelenţei în ceea ce înseamnă ospitalitate. Casa ta într-un palat din Umbria este sloganul cu care te aşteaptă în astfel de locuri un hotel renumit şi select din Norcia. Fernando, principalul asistent al bucătarului şef,  te conduce într-ale căilor simplităţii bucătăriei italiene. Preparăm împreună tortelini. Se spune că tortelinul ar fi fost inventat într-un han la un popas făcut de celebra Lucrezia Borgia. Hangiul, fermecat de nurii acesteia, nu a reuşit să observe prin gaura cheii şi la lumina vaga a lumânărilor decât buricul fiicei papei Alexandru IV. Se zice că a fost inspirat doar de acest detaliu anatomic pe care l-a plămădit de-îndată în bucătaria hanului.

(w882) cap compas

Se spune îndeobşte că dacă ai prilejul să vezi o piaţă de alimente,o locuinţă şi un spaţiu în care iau masa oamenii, poţi considera că ai pus piatră de temelie la cunoaşterea unei ţări şi a semenilor care îşi au vatra departe de ţinuturile din care vii. Evităm în mod deliberat pentru moment monumentele ca atracţii turistice ale oraşului cu istorie multimilenară pentru a ne concentra pe valenţele autenticului de tip artizanal şi gastronomic. Produsele din carne de porc de aici sunt renumite în întreaga lume. Salamul, cârnaţii şi sunca au reţeta şi denumirea proprie. Mai mult decât atât, în majoritatea cazurilor, produsele Umbriei deţin certificat de origine controlată. Norcia este un reper pe harta gastronomică a Europei.

(w882) Cap compas

Iată-ne şi la căutat de trufe. Prietenii de la Bianconi Ospitalita ne sunt învăţători. De altfel vânătoarea de trufe, cum este numită acest tip de cautare a ciupercilor, face parte adeseori din ofertele pacheţelor turistice pentru cei care vizitează Umbria. Aflate printre cele mai scumpe şi extravagante ingrediente ale gastronomiei europene, trufele - ciuperci de pământ, cu înfăţişare umilă, dar cu o valoare fabuloasă - exercită şi astăzi o fascinaţie greu de înţeles pentru cei care nu au gustat niciodată o porţie de trufe preparate după reţetele consacrate. Trufele reprezintă o pagină importantă din istoria bunului gust, a bucătăriei rafinate şi a luxului.

(w882) Cap compas

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii.

3:50 E vremea ta!

E vremea ta să primesti date la zi despre vreme, climă şi schimbări climatice, ecologie șsi domenii conexe! 7 zile din 7 vei afla ştiri de pe glob, informaţii de la specialisti, sfaturi utile, previziuni astrologice, noutăţi din ştiinţă şi curiozităţi de pe glob, dar şi cum îti este influentată viata de starea vremii, problemele de mediu şi schimbările cllimatice.

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

Responsabil realizare program: Cristina Dănilă

Producători: Cristina Dănilă, Alina Pagu

(Reluare)

4:05 Documentar

*Acasă, România-Germania, 2020

Regia: Radu Ciorniciuc

Cu: Gică Enache, Vali Enache, Rică Enache

*Filmul „Acasă” spune povestea unei familii care a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcăreşti, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată-Parcul Natural Văcăreşti-primul parc natural urban din România. Timp de patru ani, regizorul Radu Ciorniciuc a urmărit marea aventură prin care a trecut familia Enache: de la o viaţă în completă armonie cu natura, la traiul plin de provocări din marea junglă urbană a capitalei. Pe măsură ce membrii familiei fac eforturi să se conformeze regulilor civilizaţiei moderne, încercând să păstreze în acelaşi timp legătura cu natura şi armonia dintre ei, apar întrebări legate de locul lor în lume şi felul în care poate arăta viitorul pentru fiecare.

Radu Ciorniciuc urmăreşte cu empatie povestea unei familii care luptă pentru acceptare şi pentru propria definiţie a libertăţii.

„M-am identificat în mare măsură cu sentimentul de familie pe care îl vedeam, cu felul în care membrii familiei Enache îşi purtau de grijă unii altora, cu nivelul acela de intimitate pe care nu-l poţi găsi decât în spaţiul tău intim, spaţiu pe care, ca jurnalist tânăr şi ambiţios, îl pierzi, pentru că tot ce faci devine un soi de bun public.”-Radu Ciorniciuc.

*2020-Festivalul Internaţional de Film de la Cracovia-Marele Premiu-Golden Horn pentru Cel mai bun Regizor;

*2020-Festivalul Internaţional de film documentar de la Munchen (DOK.fest)-Marele Premiu (VIKTOR Main Competition);

*2020-Sundance Film Festival-Premiul Special al Juriului pentru Imagine-Mircea Topoleanu;

*2020-Festivalul de film documentar de la Salonic-Premiul Special al Juriului;

*2020-Festivalul de Film de la Sarajevo-Premiul pentru Drepturile Omului;

*2020-Festivalul Internaţional de Film Transilvania-Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj;

*2020-Zurich Film Festival-Menţiune Specială;

*2021-Dublin International Film Festival-Premiile Criticii şi pentru Cel mai bun documentar;

*2021-GOPO-Premiile: Cel mai bun film de debut, Cel mai bun film documentar, Cel mai bun sunet-Tom Weber, Andreas Mühlschlegel, Lukás Moudrý;

*2021-Black Movie Film Festival-Cel mai bun film-Young Adults Jury Award;

*2020-Free Zone Film Festival-Premiul pentru Drepturile Omului.

(Reluare)
 

Revitalizarea zonelor rurale din România reprezintă o provocare complexă a cărei soluționare depinde, în mare măsură, de succesul ...

Celebrări, amintiri şi emoții muzicale la TVR 2!

Celebrări, amintiri şi emoții muzicale la TVR 2!

publicat: joi, 11 decembrie 2025

Sezonul 15 al emisiunii cu "Drag de România mea!" continuă sâmbătă, ora 20:00 şi duminică, ora 15:00 cu o gală dedicată celebrării muzicii şi ...

Joi, 11 decembrie, de la ora 21:05,  urmărim  o nouă ediție "Forța ideilor" la TVR 2.

 

#tvr2