loader

Via Umbria - o călatorie de la Acquarossa la Norcia

O nouă destinaţie înseamnă duminică, 15 ianuarie, readucerea în faţă publicului telespectator a unor locuri care nu mai există, în prezent, în configuraţia în care au fost filmate de echipa „Cap compas”. De la ora 13:00, la TVR 2 şi online pe TVR+.

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Norcia a fost grav afectată după cutremurul din toamna anului 2016. Realizatorii TVR au fost printre ultimii profesionişti de televiziune care au filmat Catedrala Sfântului Benedict şi monumentele din Norcia, înainte de cutremurul care a dus la prăbuşirea Bazilicii simbol a acestei zone. Umbrienii s-au obişnuit din cele mai vechi timpuri să îşi construiască cetăţi fortificate pe înălţimi. Până şi cele mai mărunte cătune arată precum o mică fortăreaţă.

(w882) Cap compas

Sfântul Cuvios Benedict a întemeiat rânduiala monahală, ordin care există şi astăzi în Biserica Romano-Catolică. El a reorganizat monahismul apusean cenobitic şi a compus reguli monahale, inspirat fiind de scrierile Sfântului Vasile cel Mare, ale Fericitului Augustin şi ale Sfântului Ioan Casian.

(w882) Cap compas

Parcul Acquarossa este un loc exemplar. Pănă în timpurile moderne acest spaţiu a fost în părăsire şi sever degradat în urma exploatărilor miniere. Dintr-o zonă industrială părăsită şi sufocată de ruginiturile activităţilor umane, Acquarossa a devenit o Umbrie la scară redusă. Una dintre cele mai interesante colecţii de maşini agricole din Italia se găseste aici. Amenajarea unui muzeu al tractoarelor continuată cu expunerea unor automobile de epocă au determinat acordarea unor meritate stele de apreciere pentru demersul recuperării unei istorii uitate a Umbriei.

(w882) Cap compas

Şi chiar dacă maşinile şi maşinăriile de aici te duc cu gândul în lumea unor desene animate de tipul celebrei serii Cars nu poti să nu remarci că asemenea personajelor fictive şi aici fiecare exponat are un soi de personalitate care transpare dincolo de metal şi de vopsea şi ajunge la corzile sensibile ale sufletului.

(w882) Cap compas

Umbria cetăţilor fortificate este deopotrivă o regiune a excelenţei în ceea ce înseamnă ospitalitate. Casa ta într-un palat din Umbria este sloganul cu care te aşteaptă în astfel de locuri un hotel renumit şi select din Norcia. Fernando, principalul asistent al bucătarului şef,  te conduce într-ale căilor simplităţii bucătăriei italiene. Preparăm împreună tortelini. Se spune că tortelinul ar fi fost inventat într-un han la un popas făcut de celebra Lucrezia Borgia. Hangiul, fermecat de nurii acesteia, nu a reuşit să observe prin gaura cheii şi la lumina vaga a lumânărilor decât buricul fiicei papei Alexandru IV. Se zice că a fost inspirat doar de acest detaliu anatomic pe care l-a plămădit de-îndată în bucătaria hanului.

(w882) cap compas

Se spune îndeobşte că dacă ai prilejul să vezi o piaţă de alimente,o locuinţă şi un spaţiu în care iau masa oamenii, poţi considera că ai pus piatră de temelie la cunoaşterea unei ţări şi a semenilor care îşi au vatra departe de ţinuturile din care vii. Evităm în mod deliberat pentru moment monumentele ca atracţii turistice ale oraşului cu istorie multimilenară pentru a ne concentra pe valenţele autenticului de tip artizanal şi gastronomic. Produsele din carne de porc de aici sunt renumite în întreaga lume. Salamul, cârnaţii şi sunca au reţeta şi denumirea proprie. Mai mult decât atât, în majoritatea cazurilor, produsele Umbriei deţin certificat de origine controlată. Norcia este un reper pe harta gastronomică a Europei.

(w882) Cap compas

Iată-ne şi la căutat de trufe. Prietenii de la Bianconi Ospitalita ne sunt învăţători. De altfel vânătoarea de trufe, cum este numită acest tip de cautare a ciupercilor, face parte adeseori din ofertele pacheţelor turistice pentru cei care vizitează Umbria. Aflate printre cele mai scumpe şi extravagante ingrediente ale gastronomiei europene, trufele - ciuperci de pământ, cu înfăţişare umilă, dar cu o valoare fabuloasă - exercită şi astăzi o fascinaţie greu de înţeles pentru cei care nu au gustat niciodată o porţie de trufe preparate după reţetele consacrate. Trufele reprezintă o pagină importantă din istoria bunului gust, a bucătăriei rafinate şi a luxului.

(w882) Cap compas

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii.

11:00 Destine ca-n filme

* Carmen Okabe-"În căutarea echilibrului"

La 19 ani a plecat la studii la Beijing si de atunci a continuat să călătorească si să îsi dezvolte calitatea de cetătean al lumii. A călătorit din China la Moscova cu trenul, traversând Siberia si învătând limba rusă în o săptămână. Vorbeste 8 limbi. A vizitat 68 de tări. Se reinventează permanent. Este expertă si couch în atât de multe domenii încat ne-ar lua zeci de minute pentru a le enumera. Carmen Okabe-când visul devine realitate.

*Cătălin Vrabie-"Pierdut în lume"

S-a pierdut prima dată în copilărie si se pare că i-a plăcut atât de mult senzatia, că anual se pierde pentru câteva săptămâni prin zone cât mai neobisnuite ale lumii. De curând, inspirat de Jules Verne si mânat de dorinta de autodepăsire si de nevoia de adrenalină, convins că va câstiga pariul cu el însusi, a făcut ocolul pământului în... cincizeci si două de zile.

Pierdut regulat, dar mereu regăsit în echilibrul dintre pasiune, familie si profesie-Cătălin Vrabie.

Prezintă Iuliana Marciuc

Producător Iuliana Marciuc

(Reluare)

12:00 Telejurnal TVR2

Transmisiune directă

 
Ziua Limbii Turce, o sărbătoare despre identitate, apartenență și dialog intercultural

Ziua Limbii Turce este celebrată anual pe 5 iunie printr-o serie de evenimente dedicate tradițiilor ce definesc identitatea turcă. Urmărim o ...

Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

 

#tvr2