Echipa emisiunii "Cap Compas" a propus o călătorie în miezul principalelor acțiuni și evenimente care au devenit repere pan-europene în contextul în care Veszprem a fost una dintre cele trei capitale culturale europene ale anului 2023. Ați urmărit emisiunea sâmbătă, 2 decembrie, ora 12:30, la TVR 2 și TVR+.
Veszprem este construit pe 7 coline egale că înălțime acestea fiind de fapt platourile delimitate de meandrele unui rău care și-a croit o vale adâncă în rocă.
Toate înălțimile sunt identificate prin denumiri asociate religiei unor edificii sau păstoritului.
Oraș cu 60 mii locuitori așezați în reședințe cochete și blocuri asociate arhitectural modernismului socialist cu spații generoase în jurul clădirilor și cu multă verdeață.
Văzut din înalt Veszprem este că o grădina. Veszprem este considerat dintre cele mai frumoase orașe mici ale Ungariei. Este și unul dintre cele mai vechi centre urbane din țară aproape la fel că și statul maghiar.
.Responsabilitatea dar și provocarea de a fi Capitală Culturală Europeană înseamnă pentru orice oraș asumarea unor roluri asemenea celor aferente punerii în opera a unui spectacol însă organizatorul devine deopotrivă și regizor sau actor și scenograf dar și spectator pe o scenă care depășind granițele fizice ale localității și ale regiunii devine în acest caz un soi de estradă continentală.
În această capitală culturală europeană au fost generate vreme de un an peste 3000 de evenimente grupate tematic.
Muzică și orașul, celebrări, punți spirituale și reflecții sau încadrarea dincolo de stereotipurile obișnuitului cotodian au devenit acțiuni generice care au însemnat tot atâtea invitații și provocări pentru toți cei interesați de fenomenul cultural.
Se poate asocia simbolic și faptul că denumirea orașului care este de origine slavă și înseamnă încrezător în sine tenace și ambițios a fost translata în acțiuni care comportă aceleași conotații și care au devenit stare de fapt prin asumarea tuturor proiectelor culturale.
Pentru a duce la bun sfârșit dezideratele asumate s-au asociat nu mai puțîn de 116 alte orașe și sate din regiune trecându-se fizic și ideatic dincolo de marginile Veszpremului astfel încât conceptul de capitală culturală să poată fi declinat printr-o efectivă contribuție regională.
Un câștig incontestabil a fost acela a descoperirii ariei rurale din proximitatea lacului Balaton. Este de notorietate faptul că satele care înconjoară această mare interioară a țării cum place maghiarilor să numească lacul sunt nu doar destinații de weekend pentru locuitorii din Budapesta ci și locuri preferate pentru cei care părăsesc orașele în favoarea stabilirii unei reședințe permanente în apropiere de zonele fermecătoare ale regiunii.
Cu standarde de confort înalte curățenie aer curat și liniște zona poate fi catalogată incontesabil că un spațiu ideal în care din ce în ce mai mulți maghiari preferă să se retragă la pensie.
Climatul continental influențat de lac asigura condiții unice pentru vița de vie din care se produce renumitul vin de Badacsony. Deloc întâmplător una dintre declinarile tematice ale capitalei culturale europene a fost vinul și gastronomia.
Toate satele și orașele au impulsionat dezvoltarea și implementarea proiectului capitală europeană prin promovarea patrimoniului și valorilor locale.
Regiunea este aglomerată în perioadele de vârf din timpul sezonului turistic între lunile mai și octombrie însă comunitățile au fost determinate să își asume activități întreg anul pentru promovarea unui turism accesibil oricărei categorii de public.
În timp ce Veszprem este capitală administrativă regiunii stațiunea Balatonfüred este capitală de vacanță. Cei 13 mii locuitori sunt în majoritate integrați în activitățile turistice.
Orașul se articulează că un univers domestic în care se deapănă micile plăceri cu mărunte griji și relaxarea într-o atmosfera cum arareori întâlnești prin lume.
Anual lacul Balaton este vizitat de peste 2 milioane de turiști, generând 30% din veniturile Ungariei din urmă turismului. Localitățile aflate pe plajă aproape că se continuă dintr-unul în celălalt. Sezonul turistic de vârf, se întinde de la începutul lunii iunie până la sfârșitul lui august.
.
Vilele somptuoase și atmosfera cosmopolită conferă o notă de rafinament orașului care se împarte vizibil în două arii …una turistică și celaltă rezidențială.
Celebrul poet indian Rabindranath Tagore a fost unul dintre pacienții faimosului centru de reabilitare cardiacă din Balatonfured.
Conexiuni europene a fost expoziția vernisată în centrul centrului de artă modernă din Balatonfured cunoscut sub acronimul MOMU.
O instituție dedicată transformărilor culturale și sociale din secolul al 19 lea care este considerat perioada de transformare și de înflorire a orașului.
Profesorul Szollosi a colecționat opere ale unor artiști maghiari dar și din țări europene nord americane sau latino americane în decursul a aproape 60 ani.
Viață prezentată paralel în fotografii și cotidianul consumat de personaje în ipostaze uneori dramatice se completează cu forme interpretabile în cheie artistică și filosofică dar și că experiențe colective.
Întreprinderea de porțelanuri din Herend a fost fondată în 1826 de Vince Stingl că o fabrică pentru producție de ceramică efectuându-se la acea vreme și experimentale lucrări în porțelan.
Numele de care se leagă devenirea fabricii este Mór Fischer care începând din 1839 a început să realizeze porțelan artistic. La început au fost confecționate elemente de înlocuire ale portelanurilor care aduse fiind din Orient se deteriorau. Clienți vreme de un deceniu au fost mai ales aristocrații vremii.
.Ideea de a colecționa și a expune piese de porțelan a fost materializată mai întâi printr-un spațiu de comercializare deschis în 1852 care mai apoi a fost transformat în muzeu.
Nepotul lui Mór Fischer, Jenő Farkasházy Fischer care era și istoric de artă a ales cu discernământ și simt estetic materialele care au format baza colecțiilor din muzeu.
Produsele Herend sunt realizate folosind un amestec de caolin, feldspat și cuarț.
După curățare, decorare și uscare, porțelanul este ars la 830 de grade Celsius piesele fiind apoi scufundate într-o glazură și arse din nou la 1410 grade Celsius.
Clădirea administrativă a fabricii propune pentru fiecare vizitator un tur în care mai întâi se pot admira cele mai noi seturi din porțelan și care apoi se continuă cu un traseu petru a admira cum pastă se transformă în cele mai surprinzătoare obiecte prin muncă și măiestria artiștilor de aici.
Un deziderat împlinit a fost focalizarea spre programele comunitare și mai ales pentru repunerea în circuit a unor edificii aproape uitate.
Centrul ActiCity este un exemplu de acest fel o reinterpretare a moștenirii edilitare căreia i se conferă noi funcționalități. Fost spital pediatric care nu mai era utilizat conform destinației inițiale edificiul a fost convertit în centru cultural .
Muzică teatru arte plastice dansuri gastronomie și vinuri s-au împletit buchet în a oferi din preaplinul acestui colț de Ungarie. Cetate a francilor prin veacul al 9 lea Vesprem este cea dintâi vatra în care s-au coagulat aspirațiile națiunii maghiare. Este locul care a găzduit prima universitate a Ungariei și reprezintă un model de independența constanța având o relativă autonomie chiar și în timpul ocupației otomane.
În anul culturii au fost configurate atracții turistice sustenabile care să folosească vizitatorilor și localnicilor pentru decenii în viitor. Centru audio vizual Foton a polarizat atenția tuturor vizitatorilor care au străbătut centru istoric al orașului.
.Un modul comunitar și cultural unic, multifuncțional. Un auditoriu, o cafenea, un spațiu expozițional și o grădină suspendată au fost amenajate că zone pentru diverse programe, concerte, discuții, proiecții, ateliere, lansări de carte sau întâlniri publice.
Atelierul de creație digitală al Casei Artelor și zona de relaxare au oferit experiențe memorabile prin instruire și învățare sau aducând în prim plan spectacole de teatru în aer liber, seri muzicale și activități în familie.
Mai multe capele și reședințe nobiliare sunt subiecte pentru ample procese de reconstrucție în cadrul proiectului Work în progress derulat sub auspiciile capitalei culturale europene.
Ideea călăuzitoare este să fie asociate restaurarea cu cercetarea prin care să fie conceptualizată importantă unui monument sau a unui artefact proces la sfârșitul căruia se adaugă o acțiune concretă de implementare a respectivei valori istorice.
Întreagă zona a castelului și clădirile au devenit artefacte prețioase iar spații care de regulă nu sunt accesibile vizitatorilor au fost deschise publicului larg. Răspunsuri la dileme istorice s-au conturat prin acest proiect multidisciplinar într-un oraș despre care se poate spune fără teamă de a greși că și-a început integrarea europeană cu 1000 ani în urmă.Recunoașterea de către o autoritate eclesiastică a rolului important pe care limbajul artistic îl are că putere de comunicare precum și cultivarea diverselor tradiții au adus plusvaloare incontesabila evenimentelor din această capitală culturală europeană.
Datorită diversității muzicale din regiune Veszprem deține din 2019 calitatea de oraș al muzicii UNESCO asumată că un angajament pe termen lung de a îmbogăți cunoașterea muzicală și educația prin toate formele de muzică. Această tema a fost prioritizata prin acțiuni concrete în calitate de capitală culturală europeană.
Balkan most cu zeci de concerte pentru organizarea cărora s-au implicat 100 de municipalități instituții regionale operatori culturali și organizații civice a adus muzică profesionistă între oameni evidențiind potențialul creativ cultural din Europa.
A fost o ocazie de a simți aromă farmecul moștenirea și prezența Balcanilor.
Primul eveniment de anvergură profesională care a înseamnat și conferințe dar și muzică. Balkanmost are o istorie în spate care însumează 4 ani de implicare a 10 organizații din Europa și din Balcani pentru consolidare punților culturale.
***
Producător: Elena Dinu