loader
Foto

Vedetele muzicii şi teatrului, sărbătorite la IERI-AZI-MÂINE

O săptămână dedicată scenei ne aşteaptă la TVR 2 şi TVR HD. De la ora 16:00, ne-am întâlnit cu artişti ca Luciana Văduva, Ana Ciontea, Doru Stănculescu, trupa Cargo sau George Nicolescu.

 

Corina Dănilă
IERI-AZI-MÂINE

 

La IERI-AZI-MÂINE adunăm cele mai bune şi emoţionante materiale din Arhiva TVR, le combinăm cu cele mai frumoase poveşti din prezent, ca la final să vă oferim „amintiri pentru viitor”. Carmen Movileanu, producătoarea emisiunii, crede că „o poveste pe zi ar face bine fiecăruia dintre noi”, aşa că fiecare zi a săptămânii vine cu câte una diferită.

Începem astfel cu ziua dedicată muzicii populare, unde invitata Corinei Dănilă este Luciana Văduva, intepreta şi păstrătoarea folclorului oltenesc. Născută în Osica de Jos, ea s-a remarcat în urma concursului de interpretare Festivalul Spicul de Aur din 1982. „Folclorul constituie esenţa şi izvorul neamului. Cântecul a participat la înălţarea spirituală a poporului îmbărbătându-l la nevoie (balade şi doine), chemându-l la dragoste şi joc sau la resemnare şi înţelepciune în momentele despărţirii eterne”, spunea artista într-un interviu. Redescoperim câteva din piesele ei de la începutul carierei, luni, 18 aprilie, de la ora 16:00.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Săptămâna continuă cu ziua dedicată teatrului, iar invitata emisiunii este Ana Ciontea, cunoscuta actriţă a Teatrului Naţional din Bucureşti. De-a lungul anilor, ea s-a făcut remarcată prin rolurile sale din „Întoarcerea din iad” (1983), „Sezonul pescărușilor” (1985), „Primăvara bobocilor” (1985), „Umbrele soarelui” (1986), „Luminile din larg” (1986), „Pădureanca” (1987), „Sanda” (1990), „Șoapte de amor” (1994) sau „În fiecare zi Dumnezeu ne sărută pe gură”(2001).

„Actoria pentru mine e o nevoie de a mă exprima, e o invitaţie la joc, la intrarea în poveste”, spunea actriţa într-un interviu pentru Adevărul.  Unul dintre cei mai premiaţi actori ai generaţiei ei, Ana Ciontea a plecat în Franţa, la Limoges, pentru o perioadă de timp, la propunerea lui Silviu Purcărete. În prezent ea se implică şi în numeroase proiecte ale teatrelor independente din ţară, colaborând cu regizori şi actori tineri.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

De la teatru trecem la muzică folk, iar miercuri, 20 aprilie, am stat de vorbă cu Doru Stănculescu, membru fondator al Cenaclului „Flacăra”. După ce-a debutat în 1968 cu piesa „Ion Crâşmaru”, artistul este primul folkist – aşa cum spune chiar el – care a apărut pe micul ecran. Acest lucru se întâmpla în ianuarie 1970, în cadrul emisiunii regizate de Titi Acs, iar de atunci, Televiziunea Română l-a auzit şi i-a găzduit piese ca „Șambala”, „Ion Vodă Cumplitul”, „Ai, hai”, „Ecou de romanță”, „Fără petale”. Le-am reauzit, după mulţi ani, chiar în platoul emisiunii IERI-AZI-MÂINE.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Rămânem în zona muzicii, dar schimbăm pe rock, pentru că invitaţii Corinei Dănilă vor fi membrii trupei Cargo, una dintre cele mai populare trupe rock din România. Fondată în 1985, la Timişoara, de Adrian Bărar, trupa şi-a lansat primul album în 1992 – „Povestiri din gară”, urmând ca-n următorii ani să vină pe piaţă cu „Destin” (1995), „Colinde și obiceiuri de iarnă” (1996), „Ziua Vrăjitoarelor” (1998).

„Datorită faptului că suntem de aproape 30 de ani pe piaţă, avem mai multe generaţii de fani deja. Un fan Cargo poate să fie un copil sau un adolescent, dar şi un adult care vine cu cei mici la un concert de-al nostru”, povestea Adi Bărar.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Ultima zi a săptămânii a fost dedicată muzicii uşoare, iar invitatul emisiunii a fost solistul George Nicolescu. A debutat în 1970, pentru ca doi ani mai târziu să se înscrie la Facultatea de Limbi Romanice din Bucureşti; a continuat să cânte şi în perioada studenţiei, fiind remarcat de compozitorul George Grigoriu, care i-a compus cunoscuta piesă „Eternitate”. „Piesa a fost foarte bine primită de public. La un moment dat, chiar mă gândeam, dacă o fi adevărat că mă aplaudă pe mine. Vă dați seama: la 23 de ani să cânți la Sala Palatului! Spuneam că l-am prins pe Dumnezeu de ambele picioare, nu de unul...”, îşi amintea artistul.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

***

Emisiunea „IERI-AZI-MÂINE” poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

13:00 Cultura minorităţilor

* Maghiara de pe doi Sezon Nou

* Vechi biserici ardelene-biserica monument de la Călugăreni (jud. MS)

Redactor: Balázs János

*Muzică-Simphonic-Trupa Ineffable

Redactor: Kacsó Edith

Producător: Kacsó Edith

13:30 Pescar hoinar (R)

Prezintă: Ştefan Stoica şi Iulia Popescu

Producător şi realizator: Ligia Baboş

(Reluare)
 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2