Sâmbătă, 29 august, seria „O istorie a bravilor” ne-a prezentat cazul lui Vasile Motrescu, luptătorul anticomunist, membru al grupului Vatamaniuc, care s-a predat Securităţii, crezând că îşi va putea salva familia. De la ora 16:00, la TVR 2 şi TVR+.
Ediţia este disponibilă online pe TVR+.
Vasile Motrescu a fost ultimul luptător din rezistenţa din Bucovina, care a fost executat prin împuşcare în 29 iulie 1958 la închisoarea din Botoşani. Tragedia acestui destin, singular în istoria rezistenţei, repune în discuţie o temă mereu actuală: cine crede că se poate face frate cu dracul până trece puntea, se înşală amarnic.
Pentru Motrescu, pactul cu diavolul a fost sursa unor suferinţe morale atroce. El şi-a lăsat familia pentru o cauză pe care, fără să ştie, n-o putea câştiga. Prezentat până în 1989 ca un trădător al cauzei partizanilor, echipa Memorialul Durerii reconstituie viaţa acestuia arătând că, deşi s-a predat Securităţii, nu a trădat cauza pentru care a luptat.
A fost membru al grupului de partizani al lui Vatamaniuc, s-a predat Securităţii, crezând că îşi va putea scuti familia de mânia ruşilor, însă, în 1952 a luat din nou drumul pădurilor. Despre el, se spune că a fost „oaia rătăcită căutându-şi părintele milostiv şi iertător”.
El este „un erou tragic al rezistenţei anticomuniste”, după cum spunea istoricul Liviu Ţăranu, care a „trăit în pribegie, chiar în ţara lui” cu gândul la avioanele americane care vor veni să salveze ţara.
Vasile Motrescu nota pe filele unei cărţi : „Sub umbra morţii, pe stânca goală, în genunchi, în lacrimi m-am rugat pentru copii, de mila lor şi pentru mult iubitul sat. Doar moartea în faţă m-a privit şi-a spus că niciodată nu am să ajung să-mi văd copiii şi pe iubitul tată. Dar eu i-am spus cu hotărâre, cu fruntea în sus, senină, de-o fi să mor, şi mort mă duc în dulcea Bucovină”.
***
În noua serie de filme documentare „O istorie a bravilor”, echipa „Memorialul durerii” îşi propune să prezinte istoria acelor luptători care în munţi, în condiţiile în care opoziţia anticomunistă era în închisori, au continuat să pună libertatea şi rezistenţa deasupra vieţii. Au murit în înfruntări, în temniţe, în faţa plutoanelor de execuţie. Actele lor de mare curaj s-au petrecut în Carpaţii României, care au fost ultima tranşee împotriva colonizării sovietice.
Despre Memorialul Durerii
„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.
***
Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.
Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!