loader
Foto

Galerie foto

„Vadul luminilor”: o călătorie fascinantă la capăt de Europa

Duminică, 28 februarie, echipa „Cap compas”  a ajuns în câteva din locurile pline de istorie ale Marocului: Tanger, Spartel, Asilah. Periplul în „mirajul unui început al Africii” a fost difuzat pe TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Indiferent din ce direcție ajungi în această țară, trebuie să știi că Marocul este un început de Africa şi un capăt de Europa. Dacă vii dinspre bătrânul continent, poți trăi cu senzația că ai ajuns într-un loc care te poartă cu gândul la Orientul autentic. Dacă vii dinspre Africa Sahariană, poți crede că ai ajuns într-o răspântie europeană. „Dar de oriunde ai ajunge, oceanul şi marea ştiu rosturile acestor oameni, iar povestea se deapănă la răsărit precum şi la apus în îndreptări de gânduri şi priviri către Steaua Nordului sau înspre bănuita Cruce a Sudului”, spune Elena Dinu, producătoarea emisiunii.

Învăluit într-o aură de mister, Tangerul este un amalgam de culturi și o intersectie a credinţelor, un mozaic maghrebian care te farmecă și îți oferă peisaje memorabile, esențe și culori unice precum o poartă care te duce spre mirajul unui început al Africii. Calea pe care o urmăm e mărginită de apă. Marea întunecată sau Bahr-el-Dholva, cum numesc arabii oceanul, te urmărește cu fiecare pală de vânt care răvaşeşte gândurile şi pleoapele.

Capul Spartel a fost dintotdeauna un punct de reper în calea navigatorilor, care atunci când îl vedeau, considerau că au ajuns acasă. De lângă farul construit în 1865, poți privi cum soarele apune în apele Atlanticului şi îngemânarea între mările care te pot duce fie spre lumea noua sau steaua sudului, fie către levantul de dincolo de răsărit.

Oraşul Tanger, numit de arabi Tangia, se înfăţişează precum o stampă  cu clădirile sale albe, care se ridică treptat pe coastele a două culmi gemene. Tanger oscilează ca un pendul între modernitate și tradiționalism fiind o surpriză a împlinirii vechiului prin nou la fiecare pas. „Două  mari  lumi și două  mări  într-un  singur  loc. Un loc mirabil unde Orientul întâlnește Occidentul”, spune Elena Dinu, producătoarea emisiunii.

Oraşul s-a împământenit mai întâi prin intermediul falezelor, al faţadelor albe şi al catargelor de vase care adăstau la chei.  În prezent este un organism viu care se transformă permanent prin modernizări rapide. Construirea unor hoteluri exclusiviste de-a lungul litoralului și configurarea unei zone comerciale moderne numite Tanger City Center vor aduce beneficii nenumărate economiei orașului. Iar dacă vorbim despre schimburi comerciale, amenajarea portului Tanger-med înseamnă o punte euro-africană a unui viitor apropiat care îşi arată deja roadele prin bunăstare şi cooperare internaţională.

Asilah, orașul fortificat care se află în partea de nord-vest a coastei atlantice a Marocului, își păstrează și astăzi intacte meterezele sale. Este una dintre cele mai liniște și iubite destinații de pe coastă, oferind un refugiu față de aglomeratul Tanger sau alte orașe ale Nordului marocan.

Poziționat strategic, Asilah este de fapt o cetate exotică care are un tipic aparte și care o face să fie iubită de artiștii din lumea întreagă. Ritualul de zugravire a zidurilor atrage anual milioane de turiști. Clădirile sale albe, cu pereți și uși vopsite în albastrul mediteranean au făcut din Asilah un model perfect pentru cei care își exprimă trăirile și arta prin penel.

Situat la 40 km de Tanger, micuțul oraș are o poveste zbuciumată. istoria sa începe pe la anul 1500 î.Hr., când fenicienii au folosit această zonă ca bază pentru comerț. Cucerită de portughezii, medina a trecut prin diverse perioade de puternică criză economică. Prin secolele al XIX-lea și XX-lea , Asilah era locul de retragere si de ascundere preferat de pirați sau vad al lumii interlope. Din această cauză, orașul a avut foarte mult de suferit.

***

„Cap compas” este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas.

 

10:30 Magazin Deutsche Welle

* Revoluţia tehnologică (REV-Magazin auto, Germania, 2024) PREMIERĂ

*Noile tehnologii revoluţionează maşinile, oraşele, modul nostru de viaţă. Programul-magazin detaliază paşii acestei revoluţii tehnologice.

Episodul: 97

Redactor: Vlad Ţurcan

11:00 Comisarul Rex (R)

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 67

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun, Bogdan Stănescu

(Reluare)
 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2