loader
Foto

Galerie foto

Urmăriţi ultimele interviuri „best of” ale emisiunii IERI-AZI-MÂINE

În săptămâna 10-14 octombrie, la TVR 2 şi TVR HD vă aşteptăm cu ultimele cinci interviuri de colecţie, înainte de a porni noul sezon, alături de Corina Dănilă.

 

Corina Dănilă
IERI-AZI-MÂINE

Începem săptămâna cu o ediţie In memoriam dedicată muzicianului Marin Petrache Pechea. După ce a studiat clarinetul la Conservator, şi-a dedicat viaţa artistică saxofonului. A fost şef de formaţie, compozitor şi,desigur, saxofonist. A emigrat în Danemarca în 1986, iar în 1991 a revenit în România unde, la propunerea lui Titus Munteanu, a participat la Festivalul „Bucureşti’ 91”.

„Familia mea nu a avut absolut nimic în comun cu muzica. Tatăl meu era şlefuitor de briliante, iar mama mea era evreică. Probabil că de la tata, fiind ţigan, am moştenit treaba cu muzica, deşi el nu era de acord să cânt şi-mi spărgea toate instrumentele muzicale. El mi le spărgea şi mama îmi lua altele”, povestea muzicianul într-un interviu.

„Lumea nici măcar nu ştia numele meu adevărat. Mi se spunea Mirabela. Exista chiar pericolul să rămân Mirabela”, povestea Medeea Marinescu despre impactul lungmetrajului „Maria Mirabela”. Marţi, 11 octombrie, sărbătorim lumea teatrului la IERI-AZI-MÂINE, iar talentata Medeea este invitata Corinei Dănilă.

Vorbim despre rolurile care au influenţat-o pe actriţă şi ce-a însemnat pentru ea şi colaborarea cu Florin Piersic în piesa „Străini în noapte”. De asemenea, împreună cu echipa Arhivei TVR vom difuza, pentru prietenii emisiunii, imagini rare din cariera actriţei. Ediţia este disponibilă online la TVR+.

Miercuri, 12 octombrie, ne aducem aminte de interviul realizat în noiembrie 2015 cu Mircea Vintilă. Invitatul zilei dedicate folkului a povestit câteva din momentele de la începutul carierei. Prezent la primul festival studențesc de folk, în  1971, Mircea Vintilă a scos primul disc în 1974 („Pământul deocamdată – Mielul”).

„Folkul a avut întotdeauna ceva de transmis. A câştigat prin mesajul direct şi sincer şi prin linii melodice sensibile şi frumoase. Cântecele folk de valoare aparţin culturii noastre muzicale şi sunt sigur că vor fi ascultate cu plăcere în acest mileniu”, spunea artistul într-un interviu pentru Jurnalul Național. Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Joi, 13 octombrie, ne-am delectat în compania dansatorului Răzvan Mazilu. Este unul dintre cei mai cunoscuţi dansatori şi coregrafi români. În 1992 a absolvit Liceul de Coregrafie "Floria Capsali" din București iar în 1996, Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică "I. L. Caragiale", secția Coregrafie. Încă din perioada liceului a devenit solist al Companiei de Dans Contemporan "Contemp" la Opera Națională din București, apoi la Teatrul Evreiesc de Stat. În 1996 semnează pentru prima dată coregrafia unui spectacol de la Teatrul Odeon ("Vorbește-mi ca ploaia și lasă-mă să te ascult"), iar din 1998 începe colaborarea cu Opera Națională din București.

Răzvan Mazilu abordează o gamă largă de genuri artistice, de la teatru-dans la cabaret, balet, dans contemporan sau tango. Colaborează cu coregrafi din diferite ţări şi are la activ zeci de turnee în afara graniţelor. Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Încheiem săptămâna cu ziua romanţelor, de care ne aducem aminte alături de Alexandru Arşinel. În 1960 a fost ales să prezinte alături de colega sa, Cici Dumitrache, un spectacol televizat, regizat de Valeriu Lazarov, care îi reunea pe studenții de la Actorie, Regie și Conservator. A fost prima sa întâlnire cu divertismentul și cu Televiziunea în primul sediu al TVR din strada Moliere. Avea să fie o dragoste reciprocă, la prima vedere, care durează de câteva decenii.

Este directorul Teatrului de Revistă “Constantin Tănase” din 1998. Are o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi teatru radiofonic. Pentru întreaga activitate artistică a luat numeroase premii, medalii, ordine. Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

***

Emisiunea „IERI-AZI-MÂINE” poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

0:15 TOTUL NU VA FI BINE, România-Ucraina, 2020

Film*

Regia şi scenariul: Adrian Pîrvu, Helena Maksyom

Producători: Ada şi Alexandru Solomon

*Documentar. După încheierea unei relaţii îndelungate, un realizator de film pe jumătate nevăzător, născut în 1986, pleacă din România ca să caute oameni care ar fi putut fi afectaţi de dezastrul de la Cernobîl. În căutările sale, se îndrăgosteşte şi viaţa lui porneşte într-o direcţie neaşteptată. Mama regizorului, însărcinată cu Adrian, călătorise în Ucraina exact în aprilie 1986, iar el s-a născut cu probleme de sănătate. Acum, Adrian lucrează la un film despre generaţia lui, a celor ale căror vieţi au fost influenţate de accidentul nuclear de la Cernobîl.

Redactor: Gabriela Onea

1:45 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2