loader
Foto

Un reporter al emisiunii TVR 2 "Fără prejudecăți" pe coperta Revistei “Nöileg”

Cu reporterul Andrea Nagy ne întâlnim în fiecare sâmbătă, la TVR 2, de la ora 9:30, în singura emisiune tv din Europa pentru care lucrează trei reporteri cu dizabilități, “Fără prejudecăţi”.

 

Fără prejudecăți!

Săptămânal, alături de Raluca şi Mihai, colegii săi, Andrea, care este nevăzătoare, abordează subiecte din domeniul social și al dizabilității şi mai ales dovedeste că dincolo de orice handicap există speranță, încredere şi putere interioară. Emisiunea “Fără prejudecăţi” este realizata de TVR Cluj, realizator si moderator este psihologul Ovidiu Damian, producator Ovidiu Pop.

Propunerea de a fi imagine pentru coperta lunii decembrie a revistei în limba maghiară “Nöileg” a fost o surpriză pregătită de o colega a Andreei Nagy, de la Radio Cluj şi a fost primită cu emoţie. „Nőileg este singura revistă pentru femei din România în limba maghiară. În fiecare lună, revista stabilește un slogan – „Da pentru libertate, Da pentru comunitate”... Luna decembrie a avut motto-ul „Da, pentru diversitate” și astfel, am ales să apară pe copertă un simbol care reprezintă acest slogan şi anume pe Andrea Nagy. Ea nu apare doar pe copertă, ci are și un interviu amplu despre viața și activitatea ei. Pentru noi, Andrea este un model de independență, o fată cu patru job-uri și cu un doctorat aproape finalizat, un om care trece dincolo de orice dizabilitate și care își trăiește viața cu demnitate. Avem deja și feedback de la cititori, oamenii ne-au transmis că li se pare extrem de interesant faptul că au avut ocazia să afle cum este viața de zi cu zi a unei persoane complet nevăzătoare. De la felul în care își alege hainele, cum face curățenie, cum merge în pub-uri cu prietenii, relații de prietenie, tot, tot, tot”, a spus Forrai Szerénke – redactorul care a realizat interviul cu Andrea.

De obicei, pe coperta revistei “Nöileg” este locul VIP-urilor din Transilvania: oameni de ştiinţă, politicieni sau activişti. “Nu mă încadrez neapărat în această serie ilustră... Sunt o persoană destul de obişnuită: lucrez în mai multe locuri pentru a mă putea întreţine, îmi petrec serile libere cu seriale, încerc să evit ciocolata şi să termin teza de doctorat la care am visat de când am ajuns la facultate. Ne convine sau nu, orice persoană cu deficienţe de vedere care apare în public afectează felul în care sunt priviţi toţi ceilalţi nevăzători. Am mereu grijă să afişez o imagine cât mai bună, dar mărturisesc că m-a luat un pic prin surprindere pregătirea”, a spus Andrea Nagy.

Ca persoană cu deficienţă de vedere, pentru Andrea Nagy a fost dificil să fie relaxată când a participat la şedinţa foto. Tânăra povesteşte însă ca profesionalismul celor cu care a colaborat a făcut ca totul să decurgă fără probleme.

“Am sosit la şedinţa foto cu un rucsac plin de haine; după care s-a dovedit că Szerénke a adus, pentru orice eventualitate, o varietate de accesorii care să se potrivească cu orice, de la pijamale la costum spaţial. Fotograful a fost profesionist şi din punct de vedere psihologic găsea cu precizie glumele potrivite, întrebările perfecte pentru a face să treacă timpul fără să cobor garda, în timp ce el se ocupa de cele vreo 200 de poze. Eram foarte concentrată pe aspectul profesional, pe diferenţele de abordare: eu, ca realizator de interviuri, încerc să liniştesc interlocutorul cu conversaţie uşoară înainte de înregistrare. El, în schimb, îmi sugera uneori să mă aşez în poziţii incomode, pentru ca mai apoi, când renunţ la ele, să par relaxată. Am fost foarte surprinsă de toată aprecierea primită în urma apariţiei revistei, le mulţumesc în special colegilor de la radio şi TV pentru susţinere”, adaugă Andrea.

Deşi nevăzătoare, Andrea Nagy este absolventă de jurnalism cu master și doctoratul început. Când a întâlnit membrii echipei de realizatori a emisiunii “Fără prejudecăţi”, căuta un loc de muncă. O misiune aproape imposibilă, fiind nevăzătoare. Atitudinea ei a impresionat, iar aceştia i-au propus să se alăture emisiunii TVR. În scurt timp, a fost remarcată şi de către colegii de la Radio Cluj și angajată ca redactor.

“Nu permit nimănui să-mi stabilească limite: să-mi impună ce ar trebui să fie normal pentru mine, fie că e vorba de job sau de valori personale. Şi mai am o trăsătură: când instituţiile reprezentative ale persoanelor cu dizabilităţi iau decizii negândite, când organizaţiile îşi pierd vremea cu forme fără fond şi uită de beneficiari, când colegii din presă uită să se informeze înainte de a lăuda o tehnologie care e doar PR, nu mi-e jenă să fac gălăgie. Dar, despre independenţă vorbesc, cred, mai mult ca despre orice altceva. Uneori oamenii vor încerca să o erodeze din iubire, alteori din nepăsare, uneori le e lene să depună efort pentru a o asigura, alteori efortul bine intenţionat e nepractic. Iar independenţa e cel mai mare lux pe care îl poate avea o persoană cu dizabilităţi”, a mai spus reporterul emisiunii “Fără prejudecăţi”.

(w882)

8:00 Repere sacre

Duminica a patra din Advent Comentariu: Părintele Tarciziu Şerban, preot colaborator Producător: Claudia Robu Transmisiune directă de la Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif din Bucureşti

9:00 Ferma

*Anul 25 *Editia 1201

Nu mai aveti loc la oras ? Încercati la tară !

Emisiune pentru actuali șsi viitori tineri fermieri.

*E BINE DE STIUT* IARBA VERDE DE ACASĂ

În lunca Oltului, un inginer constructor , care a lucrat multi ani în Israel șsi în Canada , s-a întors în țtară după ce a primit în urma retrocedărilor 1700 ha de teren. A înfiintat la început o fermă vegetală apoi a preluat un fost I.A.S. în comuna Cilieni si câteva terenuri într-o zonă neproductivă pe care le-a amenajat pentru păsunat. A creat o exploatatie zootehnică, la început cu căteva vaci Băltate. Acum are doar bovine de carne, în jur de 400 de capete, achizitionate din Tările de Jos, Irlanda si Scotia.A cumpărat prin Asociatia Aberdeen-Angus, al cărei presedinte a devenit,13 tauri de mare valoare genomică, la o licitatie din Germania.

Această rasă este rezistentă, avănd un temperament docil șsi usor de întretinut ,fără să necesite amenajări tehnice speciale. Foloseste păsunea minim 8 luni pe an si un singur îngrijitor se poate ocupa de peste 150 de capete. Conditiile pedoclimatice de la noi ,cadrul natural liber șsi semisălbatic reprezintă mediul perfect pentru bunăstarea lor. Au fătări usoare, sunt rezistente la boli, au un spor mediu zilnic ridicat, un randament mare la sacrificare, având șsi o carne de calitate superioară, marmorată. Pe lângă grajduri, padocuri, depozit pentru furaje, ferma are șsi lagune pentru dejectii dar șsi alte dotări specifice vitelor de carne.

Fermierul Marcel se îngrijeste de 2000de ha teren arabil pe care îl cultivă cu cereale si plante furajere. Asociatia pe care o conduce are 1450 de membri, cu peste 120.000 de taurine. Este acreditată pentru Registrul Genealogic al rasei Angus si cu Controlul Oficial al Performantelor.

Subventiile acordate de stat in cresterea șsi exploatarea acestor bovine sunt substantiale șsi includ-Pachetul pentru agromediu, Sprijinul cuplat zootehnic( S.C.Z.) si Ajutorul National tranzitoriu(ANT)

Conduce ca un general exploatatia agrozootehnică, fiind al patrulea Marcel dintr-o familie de generali.

Participă ing. Marcel Olteanu-fermier , comunaCilieni, jud. Olt

Presedintele Asociatiei Aberdeen Angus

Jurnalist tv Sergiu Marinescu

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

 
Horia Roman Patapievici:

"Nu au învins nici confiscarea ei, nici violenţa mineriadelor din simplul motiv că ideile lor nu s-au impus. Conţinutul revoluţiei a impus alte ...

De Crăciun, momente unice și programe pentru toţi la TVR 2 și TVR Cultural

Atmosferă de sărbătoare, transmisiuni speciale și spectacole de excepție – acestea sunt ingredientele care transformă programele de Crăciun ale ...

Iarba verde de acasă

Iarba verde de acasă

publicat: joi, 19 decembrie 2024

În lunca Oltului, un inginer constructor, care a lucrat mulţi ani în Israel și în Canada, s-a întors în țară după ce a primit în urma ...

 

#tvr2