Un personaj atipic la „Mic dejun cu un campion”: dr. Adrian Silvan Ionescu
vineri, 23 aprilie 2021
„Jocul de-a istoria este cuceritor, copleşitor şi recompensant! Cu puterea minţii săpânesc „maşina timpului” şi mă pot transporta, cu uşurinţă, în orice an al Epocii moderne”, dr. Adrian Silvan Ionescu.

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Critic şi istoric de artă, profesor, cercetător, publicist şi curator de expoziţii, directorul Institutului de Istoria Artei ’’George Oprescu’’, Adrian Silvan Ionescu este un personaj atipic.

Pragmatic şi totuşi aparţinând parcă unei alte epoci. Parfumul istoriei l-a îmbătat şi l-a făcut să caute a o înţelege altfel decât ar face-o confraţii săi. Îl întâlnim deseori la vernisaje, lansări de carte, concerte, ocazii mai mult sau mai puţin protocolare, purtând ţinute care respectă întru totul statutul celor cu care se vede, evenimentul şi locul pe care-l frecventează. Este un „personaj„ pentru că, noi toţi, parcă ne-am schimbat.

(w640)

„Nu pot spune că sunt adaptat vremurilor de astăzi. Eu trăiesc foarte mult, dacă nu chiar total, în vis!’’. Şi poate că tocmai de aceea, petrecându-şi atât de mult timp răscolind poveştile trecutului despre oameni, locuri şi genealogii ale familiilor aristocrate dar şi despre picanteriile mahalalelor are atâtea de povestit, de scris, de descoperit. Este şarmant, tobă de carte, un povestitor înnăscut, plin de har şi cu poftă nestăvilită de a provoca istoria epocilor trecute, repunând-o în drepturi, reînviind-o, simulând exerciţii militare, baluri şi petreceri la care ţinuta era obligatorie. El însuşi îşi arogă rolul de amfitrion gentil care conduce cu o mână de fier derularea fiecărui cadril sau conversaţii într-o regie bine pusă la punct, ca într-un film de epocă.

„Jocul de-a istoria este cuceritor, copleşitor şi recompensant! Cu puterea minţii săpânesc ’maşina timpului’ şi mă pot transporta, cu uşurinţă, în orice an al Epocii moderne, de la 1789, la 1916 – 1919. Sau, în civilie, care sunt eu dintre următorii ale căror straie le port: laird scoţian, cu tam-o’shanter sau glengarry pe cap, kilt şi tartan Mackenzie, au erzherzog tirolez cu haină verzulie cu nasturi din corn şi pălărie cu pampon din coadă de cerb, sau trapperul în haină de piele cu franjuri şi căciulă de raton, ori căpetenie inka învelită în poncho din lână de alpaca? Deci, cine sunt? All in one! Sunt toţi aceştia, în mine este o picătură din fiecare, în toţi mă recunosc şi la toţi mă adaptez la ţinută, alură şi comportament. Nu este aceasta o viaţă dusă într-un perpetuu carnaval? Poftiţi să o vizitaţi. Sau, să o citiţi. Căci între aceste coperţi se află rădăcinile şi sămânţa vieţii mele din vis!’’ (24 martie 2020, în lazaret - ’’Baluri în România modernă. 1790 – 1920’’)

Şi a găsit în Daniela Zeca Buzura partenerul cel mai potrivit care, l-a fel de iscoditoare ca de obicei, ştie cum să stârnească o discuţie incitantă, la o cafea de sâmbătă dimineaţă.

’’Pentru că era vorba despre baluri, ne-am pregătit să valsăm împreună printre câte un zâmbet, cuvinte şi idei – declară Daniela Zeca Buzura. Dar, frigul din cafenea ne-a deturnat: invitatul meu nici nu şi-a lăsat deoparte mantoul şi căciula, pe când eu am uitat de pantofii de dans’’.

„Sunt nostalgic după acea lume apusă, după acea lume exclusivistă, care ştia să îşi ţină şi să îşi arate/afirme statutul prin veşmânt. Modernitatea a pierdut stilul şi gustul rafinat. S-au pierdut demnitatea şi respectul de sine! Şi de ceilalţi…”, afirmă cu convingere invitatul din această dimineaţă prea friguroasă pentru o primăvară cam capricioasă.

(w640)

Lansarea unei cărţi remarcabile semnată de Adrian Silvan Ionescu, ’’Baluri în România modernă. 1790 – 1920’’, apărută la Editura Vremea în 2020 în colecţia ’’AristoCărţi’’ şi dedicată cu dragoste filială mamei sale, Nicoletta, alintată Nyka, o pasionată dansatoare a fost punctul de plecare pentru întâlnirea din această dimineaţă de la Mic Dejun cu un Campion.

Debutul în cercetarea costumului l-a făcut în 1974 odată cu organizarea unei expoziţii cum nu se mai văzuse până atunci. Ca muzeograf la Muzeul Municipiului Bucureşti (Palatul Şuţu) a avut ocazia de a pune în valoare o colecţie de piese vestimentare şi obiecte care nu mai fuseseră expuse. Astfel încât, alături de istoricul propriei familii şi plăcerea pe care o încercase încă de copil pentru serbări şi deghizări, această abordare ca cercetător i s-a potrivit ca o mănuşă. Începe să descopere în arhive fapte relatate în presa timpului. Aşa aduce la viaţă personaje şi o lume dispărute care l-au fascinat iremediabil şi care l-au determinat să scrie fără încetare.

Fotografiile pe care le colecţionează sau cele păstrate în albumele familiei, piese de vestimentaţie, mânuşi, jobenuri şi evantaie, lornioane şi costume de militari, smokinguri şi ghetre, carneţele de bal şi câte şi mai câte se înghesuie în locuinţa sa până la refuz. ’’Din copilărie am crescut cu poveşti despre baluri, acelea ale bunicilor, mai fastuoase, mai şic, şi acelea ale mamei şi tatei. Ale mamei, de la Craiova şi la Călimăneşti, vara, în perioada băilor, ale tatei, ca student la arhitectură, la Charlottenburg, între 1930 – 1936 şi apoi în Bucureşti, în puţinii ani dinantea războiului. Toate păreau desprinse din basme...’’

Adrian Silvan Ionescu este prizonierul propriei pasiuni, un drum al istoriei reconstituit din costum şi obiecte pe care le tezaurizează cu sfinţenie şi care definesc o lume bine rânduită. Ocazional încearcă s-o readucă în atenţie fie prin baluri, fie prin punerea în scenă a unor aplicaţii militare – foarte la modă peste tot în lume – fie prin cărţi, precum cea pe care o avem astăzi în platoul emisiunii, cea mai recent lansată şi care, cu siguranţă vă va încânta citind-o sau ascultându-l pe autorul ei, aici, de faţă.

(w640)

„Îl cunosc pe Silvan de foarte mulţi ani şi întotdeauna mi s-a părut un personaj insolit. Foarte deschis, curios, mereu la curent cu tot ce se întâmplă în breaslă, prezent la întâlnirile şi expoziţiile colegilor. Ceea ce-l distinge de contemporanii săi este acea distincţie care se moşteneşte, cu siguraţă, o prestanţă ce impune pentru că urmează principii de viaţă în care crede, cuvântul dat şi respectul pentru celălalt. Această conştiinţă a onoarei, vine dintr-un cod de conduită pe care Silvan l-a cultivat toată viaţa sa în raport cu toţi cei cu care este prieten sau cu care colaborează. De aceea nu-şi permite niciodată să fie inacvat locului, momentului, contextului unde trebuie să fie prezent. Uneori se şi joacă, pentru că pasiunea sa este atât de mare, încât poate interpreta oricând un rol, care nu vine dintr-un scenariu, ci din el însuşi, în orice costum s-a îmbrăca’’, spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii.

Portret de artist: Theodor Aman (1831 - 1891) – pictor şi gravor, fondatorul şcolii româneşti de artă. El este cel care a impus, într-un fel, statutul pictorului în societatea din Principatele Române. Într-o perioadă în care viaţa artistică era destul de redusă, când primele şcoli de artă de abia începuseră să funcţioneze, când mulţi artişti români studiau în străinătate, Aman introduce ideea că artistul este un om de lume, cultivat, care poate juca un rol important în societate. Întors în ţară de la studiile pe care şi le-a perfecţionat la Paris, Theodor Aman aducea cu sine o nouă mentalitate: artistul şi atelierul său trebuiau deschise pentru public. Personaj şarmant, cu darul conversaţiei şi al relaţiilor de tot felul, Aman organizează curent în casa - atelier din Bucureşti, petreceri ce aveau darul de a strânge laolaltă, lumea din înalta societate şi pe iubitorii de artă. În acest context se înscrie şi ’’Serata’’ (pictată după 1878, ulei pe pânză), un tablou cu vădite influenţe impresioniste, în care forfota, murmurul şi muzica, poate frivole, se îmbină perfect cu interiorul sălii de bal, tapetate cu lucrările artistului, dintre care, unele pot fi văzute şi astăzi pe simezele Muzeului de Artă din Bucureşti.

Recomandarea de lectură a acestei ediţii este un roman publicat în Canada, tradus în româneşte şi apărut recent, în 2021, la Editura Vremea. ’’A doua şansă pentru Adam’’ semnat de Felicia Mihali, care împărtăşeşte povestea de viaţă a unui cuplu de români emigraţi pe continentul nord american. Obsesia trecutului, motivaţia dependenţei în cuplu, condiţionările interioare şi cele ale unei societăţi străine în care au trebuit să se integreze, apartenenţa la o comunitate de imigranţi, toate acestea definesc o carte plină de substanţă, ancorată într-o realitate complexă în care individul caută resurse de adaptare. ’’Un roman despre iubire şi iertare’’, publicat în Canada, iniţial în limba engleză, ’’reprezintă o contribuţie majoră la ceea ce poate fi considerată a treia singurătate, cea reprezentată de imigranţi’’ aprecia Caroline Jarry, în ’’Le Devoir’’ în 2016. Felicia Mihali, o scriitoare care a plecat din România, care activează din anul 2000 atât de departe de ţară şi al cărei parcurs literar este considerat de Raymond Desmarteau, RDI International (2018), drept ’’unul dintre cele mai interesante de pe planetă’’. Jurnalistă, romancieră, profesoară cu un master în istorie, ea a publicat până acum trei titluri scrise în limba română, nouă romane în franceză și două în engleză la edituri de prestigiu din Quebec. În prezent, Felicia Mihali scrie și traduce în trei limbi și conduce editura ’’Hashtag’’ din Montreal.

***

Program de difuzare:

TVR2: sâmbătă, 24 aprilie 2021, ora 10:00

Reluare TVR2: marţi, 27 aprilie 2020, ora 5:00

TVR3: duminică, 25 aprilie 2020, ora 7:55

TVRI: sâmbătă, 1 mai 2021, ora 7:00

TVR MOLDOVA: sâmbătă, 1 mai 2020, ora 7:00

 • 16:30
  România…în bucate
  TVR Moldova * Bruschetti și ravioli cu ricotta și spanac. Prezintă Mihaela Rudenco Producător Luminița Popa Emisiune realizată de TVR Moldova Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 17:00
  Educaţie la înălţime
  Educaţie la înălţime şi… de la înălţime! Despre zone de vis şi oameni speciali, personalităţi şi pionieri ai lumii, despre mistere şi legende, mitologie, istorie şi geografie, despre parcuri naţionale şi case memoriale, dar şi despre muzee şi locuri speciale. Totul presărat cu reportaje, jocuri şi experimente care dau aripi profesorilor şi elevilor. Cu emisiunea Educaţie la înălţime, procesul de învăţare este plin de surprize şi poveşti captivante, iar informaţiile necesare la şcoală sunt mult mai uşor de înţeles şi reţinut de către elevi. Aşa că… vă aşteptăm în faţa micilor ecrane, în fiecare vineri, de la ora 17,00, pe TVR2, la un nou sezon al emisiunii Educaţie la înalţime, o emisiune relizată cu drona de specialişti şi profesionişti pentru toate şcolile din România şi Republica Moldova. * TURNUL EIFFEL Are peste 300 de metri înălţime, este pe schelet din oţel, oţel ce ar fi fost fabricat la Reşiţa, iar tehnologia folosită la construcţia sa a fost inventată de inginerul Gheorghe Pănculescu. Turnul Eiffel este cel care a fost inaugurat în 1889 cu prilejul expoziţiei Universale, organizată cu ocazia centenarului Revoluţiei franceze. Iar echipa de la Educaţie la înălţime nu putea să rateze unul dintre simbolurile Franţei. Vă aşteptăm vineri, 9 decembrie de la ora 17,00, pe TVR2 să vedeţi una dintre lecţiile eveniment prezentată de profesorii Irina Constantinescu și Marcel Bartic. O emisiune realizată de Asociaţia Însemne, în parteneriat cu Departamentul pentru o Dezvoltare Durabilă, Guvernul României. Producător: Alice Săceanu Coproducţie TVR-SC Media Factory Unit SRL
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:55
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători : Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 50 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Gala umorului
  Emisiunea "Gala umorului" continuă seria momentelor comice și în grila de toamnă a canalului TVR2, avându-i ca gazde pe Corina Dănilă și Dragoș Huluba, în fiecare vineri seara, de la ora 20:00. În noul sezon, cel de-al 18-lea, pe lângă fabuloasele secvențe selectate din Arhiva de Aur a Televiziunii Române, vă propunem și scenete comice în premieră, din a căror distribuție fac parte: Rodica Popescu Bitănescu (invitat special) și mai tinerii actori de comedie Mirela Zeța, Marius Rizea, Adrian Ciobanu și Silviu Debu. "Pensionarii, la raport..." Prezintă: Corina Dănilă şi Dragoş Huluba Producător: Cosmin Dumitru
 • 22:00
  Reţeaua de idoli
  Producător: Irina Păcurariu din 05 decembrie / /
 • 23:00
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 49 Dramă. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan din 08 decembrie / /
 • 00:00
  RIVALII…cu Marina Almăşan
  * Emisiunea RIVALII…cu Marina Almășan, îsi propune să aducă față-n față cele două tabere : tinerii și vârstnicii, primii-cu forța și entuziasmul și celelalte “instrumente” și caracteristici specifice vârstei, ceilalți-cu înțelepciunea, experiența și cumpatarea, pe care le-o oferă anii din buletin. Prezintă: Marina Almășan Comoderator: Costin Teodorescu Producator: Marina Almășan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damianşi Daniela Guţu
 • 02:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 02:45
  Mic dejun cu un campion
  Producător: Ileana Ploscaru Panait
 • 03:35
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 03:50
  Teleşcoala
  *Limba română pentru ucraineni Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:15
  Teleşcoala
  Limba semnelor române Producator: Sinziana Milosoiu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 04:40
  Documentar 360°
  * Slovenia, regatul albinelor (LA SLOVÉNIE, LE ROYAUME DES ABEILLES, Franţa-Germania, 2020) Realizator: Therese Engels Redactor: Delia Clonaru