loader
Foto

Un nou episod din seria de documentare ”Grădini de vis”, la TVR 2

Luni, 25 martie, TVR 2 ne-a dat întâlnire la Grădina botanică regală din Edinburgh. Gazda a fost arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier.  

 

Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă în seria ”Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016. Regia: Lelio Moehr) spectaculoasele grădini ale lumii. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc mereu soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

(w882)

Grădina botanică regală din Edinburgh

A fost înfiinţată în anul 1670, în perioada marilor expediţii, când botaniştii străbăteau globul, colectau şi studiau plante şi le prezentau publicului, studenţilor şi amatorilor pasionaţi. Totul a început aici din inițiativa unor medici, de la o mică grădină în care erau cultivate plante medicinale.

(w882)

Până în secolul al XVI-lea, plantele fuseseră folosite exclusiv în tratarea anumitor boli sau drept hrană, după care au fost colecţionate pentru a fi clasificate şi studiate, astfel punându-se bazele Botanicii.

În acest episod descoperiți cum trăiesc în echilibru de ani întregi specii aduse din toată lumea și de cât de multă pasiune și muncă este nevoie pentru a menține o astfel de grădină.

(w882)

Este o expediție veritabilă, atât pentru specialiștii care vin aici să studieze anumite specii de plante, cât și pentru cei care vor doar să se relaxeze în natură.

(w882)

Aflăm de la experții care se ocupă de acest spațiu despre contribuția lui George Forrest (1873 – 1932), botanistul explorator (unul dintre primii exploratori occidentali ai provinciei îndepărtate din sud-vestul Chinei, Yunnan), considerat cel mai prolific colecționar de plante din istorie și vedem plantele pe care le-a adus din călătoriile sale.

(w882)

(w882)

Sunt 20.000 de specii de plante ce se întind pe 28 hectare de teren. Grădina este un centru de conservare și de studiu deopotrivă, în care fiecare zonă este dedicată câte unui tip de vegetație. Serele adăpostesc mai mult de 2400 de plante foarte speciale ce provin din zone diferite ale globului, de la munții din Indonezia, la pădurile australiene, la deșert sau pădurea amazoniană.

(w882)

Documentarul s-a difuzat pe TVR 2 și online pe TVR+, luni, 25 martie, la ora 17:00.

Foto: ARTE

 

8:00 Opera comică pentru copii

Sezon Nou

*Opera copiilor

Producător: Valentina Băinţan

9:00 Generaţia Fit

Sezon Nou

Emisiunea" Generaţia Fit" oferă cea mai bună reţetă de stil de viaţă sănătos-antrenamente pe care le poţi face în sala de fitness, nutriţie corectă şi alimentaţie sănătoasă, antrenamente atractive de grup, reţete delicioase şi rapide, exerciţii pe care le poti face acasă, dar şi secretele stilului de viaţă sănătos ale vedetelor, persoanelor publice şi sportivilor de performanţă.

Emisiunea "Generaţia Fit" promovează un stil de viaţă sănătos, care include sportul, mişcarea, dar şi alimentaţia sănătoasă, şi educă publicul, oferind astfel noţiuni esenţiale privind practicarea corectă a activităţii sportive şi alimentaţia corectă.

Producător: Iulia Popescu

Coproducţie TVR şi Federaţia Română de Culturism şi Fitness

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2