loader
Foto

Un Erou în platoul emisiunii "Mic Dejun cu un Campion"

Dialogurile matinale ale moderatoarei Daniela Zeca Buzura au continuat pe 12 noiembrie cu o întâlnire aparte: plutonierul adjutant principal Marius Apostol, rănit în războiul din Afganistan. "Mic Dejun cu un Campion" - ora 10:00 la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Nu este nicio îndoială. Armata Română este instituţia statului care conferă cea mai mare încredere cetăţenilor ei. Un sentiment de mândrie şi apartenenţă la valorile naţionale, umaniste şi democratice, animă inima oricărui român care vede înălţat pe catarg drapelul ţării. Uniforma militară, pasul cadenţat al militarilor, unisonul vocilor şi faptele lor de arme sunt garanţia că România are forţă, prestanţă, demnitate. Dacă ţara noastră se bucură azi de credibilitate este, fără îndoială, aportul acestor oameni frumoşi şi bravi care nu o dată au aură de eroi.

Printre atâţia militari de nădejde, se numără şi invitatul nostru de astăzi, plutonierul adjutant principal Marius Apostol, rănit în războiul din Afganistan.

”Punctual ca un ceasornic, Marius Apostol străbate cadenţat aleea Grădinii Verona. Nici nu-mi puteam închipui efortul de a menţine acel ritm de mers. L-am văzut de departe şi mă pregăteam să-l întâmpin. S-a prezentat protocolar întregii echipe. L-am rugat să ne scuze pentru ultimele retuşuri care mai trebuiau făcute înaintea filmării. M-a impresionat prin emoţia caldă, dar reţinută. Prin economia de vorbe nerisipite în van. Nu este obişnuit cu lumina reflectoarelor. Acţiunile sale sunt determinante doar pe câmpul de luptă. Vedeţi? Cât de mult suntem tributari unor stereotipuri? Mă aşteptam să văd un om cât un munte, cu o statură impunătoare şi glas autoritar. În locul acestei imagini, îmi apare în faţă un om mărunţel, drept, încordat ca un arc. Şi mi-am zis: cât de mult ne pot înşela aparenţele!” – spune producătorul emisiunii, Ileana Ploscaru Panait.

Marius Apostol a acceptat invitaţia Danielei Zeca Buzura pentru că vrea să fie vocea atâtora care s-au jertfit: ’’Nu sunt un erou, ci un profesionist al Armatei. Legământul meu e să vă apăr, să-mi apăr ţara’’.

(w235) Marius ApoÎn semn de distincţie, a venit în uniforma uzuală, nu în cea de paradă. Pe pieptul său mai multe trese şi decoraţii sunt dovada curajului său. ”Sunt cartea mea de vizită” – spune mândru invitatul nostru, surprinzând privirea iscoditoare a Danielei Zeca Buzura care l-a cunoscut la o manifestare dedicată Zilei Armatei. Noi, ca civili, nu ştim să desluşim acest limbaj cifrat al simbolurilor şi distincţiilor militare, dar ele strâng în ele semnificaţia şi scopul unei vieţi.

Plutonierul adjutant principal Marius Apostol – pentru a numi întreaga sa calitate ca militar – a povestit cum îşi îndeplinea misiunile, viaţa de zi cu zi a ostaşilor români şi felul în care interacţionează cu populaţia civilă marcată de o existenţă săracă, fără perspectivă într-o ţară sfărâmată de război.

Haina militară a fost croită pentru el prin tradiţia familiei. De tânăr a fost prezent pe fronturile din Bosnia, Irak şi Afganistan. A luptat departe de ţară pentru ca aici să fie linişte şi siguranţă.

Iar ca el sunt mulţi tineri înrolaţi.

Din cei 780 de militari români care sunt alocaţi misiunilor internaţionale, 629 se află numai în Afganistan, în punctul cel mai fierbinte al confruntărilor. Armata României a pierdut în teatrele de operaţiuni 28 de militari, iar peste 180 au fost răniţi.

Ca semn al respectului nostru, atât în cadrul episodului de astăzi, cât şi pe pagina de Facebook dorim să redăm lista completă a militari români căzuţi la datorie pe fronturile din Irak şi Afganistan, decoraţi cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu însemne de război şi cu Ordinul "Virtutea Militară" în grad de Cavaler, cu însemne de război:

Sublocotenentul (pm) Adrian Vizireanu - 7 mai 2016 * Sublocotenentul (pm) Iulian Dumitrescu - 7mai 2016 * Sublocotenentul (pm) Claudiu Constantin Ştefan Vulpoiu - 30 martie 2014 * Sublocotenentul (pm) Adrian Postelnicu - 22 septembrie 2013 * Sublocotenentul (pm) Vasile Claudiu Popa - 22 septembrie 2013 * Sublocotenentul (pm) Ion Lucian Leuştean - 9 mai 2012 * Sublocotenentul (pm) Cătălin Ionel Marinescu - 10 mai 2011 * Sublocotenentul (pm) Constantin Laurenţiu Lixandru - 5 mai 2011 * Sublocotenentul (pm) Cristian Petru Filip - 1 octombrie 2010 * Sublocotenentul (pm) Marius Florin Sfecheş - 1 octombrie 2010 * Sublocotenentul (pm) Dan Ciobotaru - 23 iunie 2010 * Sublocotenentul (pm) - Paul Caracudă - 23 iunie 2010 * Sublocotenentul (pm) Valerică Leu - 12 mai 2010 * Sublocotenentul (pm) Florin Bădiceanu - 23 februarie 2010 * Maiorul (pm) Iuliu Vasile Unguraş - 7 aprilie 2009 * Maiorul (pm) Tiberius Marcel Petre - 3 aprilie 2009 * Sublocotenentul (pm) Claudiu Chira - 26 februarie 2009 * Sublocotenentul (pm) Dragoş Traian Alexandrescu - 31 august 2008 * Sublocotenentul (pm) Claudiu Marius Covrig - 13 iunie 2008 * Sublocotenentul (pm) Ionuţ Cosmin Sandu - 20 martie 2008 * Sublocotenentul (pm) Ioan Grosaru - 21 septembrie 2007 * Sublocotenentul (pm) Aurel Marcu - 6 septembrie 2007 * Sublocotenentul (pm) Ionel Gheorghiţă Drăguşanu - 20 iunie 2006 * Sublocotenentul (pm) Bogdan Valerian Hâncu - 27 aprilie 2006 * Sublocotenentul (pm) Narcis Şonei - 24 aprilie 2005 * Sublocotenentul (pm) Mihail Anton Samuilă - 14 noiembrie 2003 * Sublocotenentul (pm) Iosif Silviu Fogaraşi - 11 noiembrie 2003 * Sublocotenentul (pm) Remus Brânzan - 17 septembrie 1996.

Cinste lor!

Marius Apostol este unul dintre marii răniţi ai războiului din Afganistan. La graniţa dintre viaţă şi moarte, el a luptat nu numai pentru ţară, dar şi pentru a rămâne în viaţă. Recuperat în urma unei groaznice explozii a vehiculului de luptă cu care se afla în patrulare pe şoseaua morţii, plutonierul Marius Apostol şi-a petrecut luni de zile pe paturile de spital în grija doctorilor români, germani şi americani.

Graţie unei tehnologii de vârf, dar şi unei extraordinare voinţe de a trăi şi de a-şi revedea familia şi copiii, astăzi, plutonierul adjutant Marius Apostol este unul dintre veteranii-eroi ai Armatei Române. Şi, pentru că a experimentat pe propria-i piele avatarul atâtor suferinţe extreme şi al unei recuperări anevoioase, a decis ca alături de alţi tovarăşi de arme să înfiinţeze Asociaţia veteranilor de război şi a veteranilor cu dizabilităţi, al cărei preşedinte este. O asociaţie care funcţionează de trei ani, are şapte mii de membri şi care vine în sprijinul celor care, ca şi el, au trecut prin experienţe similare şi care au nevoie de recuperare medicală asistată, de consiliere psihologică ca parte a recuperării, de socializare şi de incluziune socială.

(w882) Marius Apo

’’Un an am stat la pat şi în căruţul cu rotile şi nu aveam unde face recuperare’’ – spune invitatul nostru. ’’Am întâlnit multă bunăvoinţă, dar nu se putea face mai mult’’.

Aşa s-a născut ideea înfiinţării unui centru specializat de recuperare pentru care Marius Apostol se luptă acum să găsească sprijin pentru a-l construi şi dota aşa cum se cuvine. Pentru a atinge acest scop, colegii din Trupa ’’Armya’’ au conceput un program artistic şi au lansat un videoclip al primului lor hit, ’’Afganistan’’. O trupă de muzicieni militari aşa cum rar s-a mai văzut: solist vocal, Maria Magdalena Mireanu, absolventă de Teologie, o voce caldă şi expresivă care cântă din suflet. Alături de ea, la baterie – plutonier adjutant principal Jean Marian Micu, la chitară bas - plutonier adjutant Daniel Curceanu, la clape – sergent Valentin Petruţa, la chitară solo - plutonier adjutant Gabriel Brutaru, muzica şi versurile sunt semnate de locotenent Marius Mocanu, fotografia de maistrul militar cls. a IV-a – Claudiu Taşbac, director de imagine – căpitan Marius Gheorghe, realizator – maior Constantin Mireanu. Un videoclip de şapte minute filmat în Afganistan – scenele de luptă şi la vulcanii noroioşi din România – melodia, care rezumă în sine o realitate şi o trăire sublimată prin artă, prin emoţie şi mesaj. Iată că Armata Română a secolului XXI, nu mai înseamnă doar câmp de luptă, ordine şi disciplină militărească, ci şi înnoire şi o mentalitate deschisă.

’’Dar nu numai atât. Marius Apostol, alături de camarazii şi superiorii săi, s-a întors în teatrul de operaţiuni din Afganistan ca parte a procesului de recuperare. O exorcizare a răului şi fricii – ar spune unii. O dovadă de curaj – aş spune eu! Pentru că, ce altceva poate însemna, să pui din nou piciorul acolo unde ştii că ai fi putut muri? Şi nu într-o zi oarecare, ci cu prilejul Zilei Armatei României’’ – mai spune Ileana Ploscaru Panait.

O delegaţie a Ministerului Apărării Naţionale, condusă de secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Ştefan Tinca, i-a vizitat pe militarii români aflaţi în misiune în teatrul de operaţiuni din Afganistan. O premieră a constituit-o tocmai delegaţia celor nouă combatanţi răniţi, care se aflau în stare critică în momentul evacuării medicale şi care au revenit în acest teatru de operaţiuni pentru a se întâlni cu colegii lor aflaţi în prezent în misiune, dar, mai ales, pentru a se putea întoarce din nou acasă conştienţi şi mândri că, în final, şi-au încheiat misiunea. A fost o vizită emoţionantă şi bărbătească pentru că veteranii au luat parte la pregătirea unei misiuni de luptă şi au vizitat spitalul de tip ROL III din Kandahar.

Pentru invitatul emisiunii noastre din această dimineaţă, plutonierul adjutant principal Marius Apostol, dar şi pentru colegii săi, căpitanii George Olteanu şi Dănuţ Nicola, plutonierii majori Nicuşor Bica, Daniel Riza, Marius Barbu, Dumitru Paraschiva şi plutonierii Ionuţ Butoi şi Adrian Creţu, această vizită a reprezentat o dovadă de curaj şi de tărie de caracter.

Adresăm mulţumirile noastre Ministerului Apărării Naţionale, Direcţiei Informare şi Relaţii Publice a MapN, domnului colonel Constantin Spînu, Trustului de Presă al MapN, domnului colonel Ion Ciontea, Cercului Militar Naţional şi Serviciului Muzicilor Militare, domnului colonel Aurel Gheorghiţă, dar şi colegilor noştri militari (operatori, editori de imagine, realizatori) care ne-au pus la dispoziţie imagini preţioase fără de care această ediţie a Micului Dejun nu ar fi fost posibilă.

***

„Dorim să mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea TVR a emisiunii.

***

Emisiunea este difuzată şi pe TVR HD (sâmbătă, 12  noiembrie, ora 10:00/ în reluare duminică, 13 noiembrie, ora 11:00), TVR Internaţional (marţi, 15 noiembrie, ora 10:30 / în reluare vineri, 18 noiembrie, ora 15:00) şi TVR Moldova (sâmbătă, 19 noiembrie, ora 9:00)

***

Emisiunea poate fi urmărită livestream pe TVR+ pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

9:00 Puternici, impreuna (R)

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(Reluare)

10:00 Teleshopping

 
Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

Dive ale Televiziunii Române, legende și artiști iubiți la ”Drag de România mea!”

Cel de-al 12-lea sezon din... ”Drag de România mea!” a continuat duminică, 14 aprilie, la TVR2, de la ora 15:00.  

 

#tvr2