loader
Foto

Galerie foto

Un cowboy încăpăţânat şi 3 premii Oscar: Dallas Buyers Club

Pe 8 octombrie, în seria Filmului de Artă, TVR 2 difuzează „Dallas Buyers Club”, lungmetrajul din 2013 care i-a adus lui  Matthew McConaughey premiul Oscar pentru Cel mai bun Actor în rol principal. Filmul poate fi urmărit de la ora 22:10.

 

Laurențiu Damian
Filmul de artă

Ron Woodroof, electrician din Dallas, descoperă la un control medical de rutină că a contractat virusul HIV. Anul este 1985, SIDA abia a intrat în atenţia publică, iar societatea americană nu e pregătită să facă faţă situaţiei.

Ron îşi dă seama că degeaba aşteaptă ajutor din partea sistemului; luându-şi destinul în mâini, se va război cu instituţiile medicale şi cu firmele farmaceutice pentru a face rost de tratament pentru el însuşi şi pentru alte victime ale bolii. El începe o contrabandă cu medicamente aduse din străinătate în Texas, neaprobate de FDA (The Food and Drug Administration). Acestea se dovedesc eficiente și sunt distribuite prin intermediul reţelei „Dallas Buyers Club”.

Lansat în 2013, filmul a fost recompensat cu 79 de premii şi 71 de nominalizări. Academia Americană de Film i-a oferit trei premii Oscar pentru: Cel mai bun Actor într-un Rol principal (Matthew McConaughey), Cel mai bun Actor într-un rol secundar (Jared Leto) şi cel mai bun machiaj. Pelicula a primit şi două Globuri de Aur la categoriile Cel mai bun Actor în rol principal şi Cel mai bun Actor în rol secundar, dar şi două premii la Screen Actor's Guild.

Pentru cotidianul The Guardian, interpretarea celor doi actori (McConaughey şi Leto) „ridică nivelul dramei socio-medicale din tărâmul normalului în ceva de-a dreptul remarcabil. În timp ce dramatica scădere în greutate a lui mcConaughey a ţinut titlurile presei, interpretarea lui înseamnă mai mult decât pierderea celor aproape 14 kilograme. Continuând reinventarea sa (a se citi „McConaissance”) (...) McConaughey este extrem de convingător în rolul său de cowboy amator de rodeo căruia i se dă 30 de zile să trăiască după ce-i diagnosticat cu virusul HIV, dar care refuză cu încăpăţânare să se întindă şi să moară”.

În fiecare săptămână, TVR 2 aduce Filmul de artă: un adevărat regal cinematografic, unde vom putea urmări filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori. În plus, regizorul Laurenţiu Damian vine, la fiecare ediţie, cu câte o scurtă prezentare a fiecărei producţii.

De altfel, filmul de sâmbătă, 8 octombrie, este precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier, Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.

22:00 Educatia la putere

Sezon Nou

* Emisiunea „Educatia la putere” revine în cel de-al doilea sezon cu editii în premieră, de luni până joi, la TVR 2 șsi online pe TVR+. De la ora 22.00 (fiecare editie putând fi urmărită în reluare a doua zi, cu începere de la ora 16:00), realizatoarea Monica Ghiurco șsi echipa ei vă invită să urmăriti analize șsi dezbateri având ca subiect educatia, în multiplele ei forme. Vor fi abordate cele mai importante probleme ale sistemului românesc de învătământ șsi, implicit, ale societătii, cu oameni dedicati scolii si educatiei, profesori, părinti si elevi. Din noul sezon, dezbaterile șsi interviurile din cadrul emisiunii „Educatia la putere” vor alcătui o platformă interactivă pentru toti cei implicati, direct sau indirect, în procesul de educatie: profesori, elevi, familie, societate civilă șsi autorităti.

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

23:30 Familia Borgia

Serial* Familia Borgia (The Borgias-SUA, Ungaria, Canada-2011-2013)

*ep.5

Cu: Jeremy Irons, Holliday Grainger, Francois Arnaud, Joanne Whalley

*Nominalizare la premiul Globul de Aur 2012 pentru cel mai bun actor (Jeremy Irons)

*Două premii Emmy 2011-pentru costume şi muzică originală

*Dramă istorică. La sfârşitul secolului XV, în Italia Renascentistă, familia Borgia ajunge în cele mai înalte cercuri ale puterii. Folosindu-se de averea şi de influenţa sa, temutul cap al familiei, Rodrigo Borgia (Jeremy Irons), se instalează pe scaunul papal, devenind Papa Alexandru al VI-lea. Pentru a-şi consolida puterea, acesta îşi mobilizează apropiaţii să depună un jurământ de răzbunare contra celorlalte familii nobile care s-au opus ambiţiilor sale. Pontificatul lui Alexandru va fi dominat de corupţie fără limite şi de crunte lupte politice, în interiorul Italiei, dar şi contra capetelor încoronate ale Europei. Şi relaţiile complicate nu se opresc aici, căci patriarhul Borgia are trei copii-Cesare, Juan şi Lucrezia-care, după chipul şi asemănarea tatălui lor, sunt la fel de lacomi de putere şi de averi.

*

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan

 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2