loader
Foto

Un cititor în stele la „Luminiţa de la miezul nopţii”

Prima ediţie a emisiunii „Luminiţa de la miezul nopţii” i-a adus pe telespectatorii insomniaci de la TVR 2 alături de realizatoarea Luminiţa Velciu pentru a discuta împreună problemele care ne macină peste zi.

 

Cum a fost prima ediţie „Luminiţa de la miezul nopţii”? „Copleşitor. Vorbele trebuie să vină când ai nevoie de ele, trebuie să se aşeze corect gramatical, oamenii sunt momiţi să deschidă televizorul şi o fac pentru tine, iar tu trebuie să fii şi deştept şi deşteaptă! Adică să fii treaz de-a binelea şi să spui lucruri interesante. Nu ştiu dacă mi-a ieşit în totalitate, că orice început e greu...", spune cu emotie realizatoarea Luminita Velciu dupa întâlnirea cu telespectatorii.

„Luminiţa de la miezul nopţii” (difuzată în fiecare noapte de luni până joi, de la ora 0.00) este emisiunea care ii aduce  pe telespectatorii insomniaci de la TVR 2 la o întâlnire cu Luminiţa Velciu pentru a discuta alături de invitaţi problemele care ne macină pe fiecare dintre noi peste zi, şi, uneori, par să se „răzbune” noaptea.

Uniţi într-o emisiune de suflet, „Luminiţa de la miezul nopţii”, realizatoarea speră ca în acest mod să-i ajute pe oameni să iasă de sub imperiul spaimelor şi al informaţiilor agasante, iar emisiunea TVR 2 să readucă atât echilibrul şi o stare de bine, cât şi sentimentul că tot ce e rău şi trist nu ni se întâmplă numai nouă.

De ce „Luminiţa de la miezul nopţii”?

„Jocul ne ţine tineri. Îmi place să mă joc. M-am jucat odată cu numele meu. Cel mai cunoscut joc şi la îndemână este „Luminiţa de la capătul tunelului”. Toţi vor să o vadă, uitând că tunelul e, de fapt, parcursul vieţii noastre în care se face deseori lumină, dar nu o observăm.

Şi atunci, i-am găsit un joc al meu, cu numele ce-l port. În urmă cu doi ani am început şi am ţinut vreo 60 de zile, noapte de noapte rubrica „Luminiţa de la miezul nopţii” pe contul meu personal de facebook. De cum mi-a venit numele acesta (nu ştiu de unde!) gândul mi-a şi fugit ghiduş iar eu mi-am spus: ce tare ar fi să pot sta de vorbă cu oamenii taman când se desparte o zi de alta, aşa, tainic şi în direct, cu lumini frumoase care să dea speranţă sufletelor obosite, deznădăjduite, derutate! Acum credeţi că e adevărată vorba: fii atent ce-ţi doreşti!?”, explică Luminiţa Velciu.

„Vreau să rămân în viaţă măcar de curiozitate, să văd ce urmează!”

"Când au început să sune telefoanele, am aflat şi am rămas cu un gând: dacă tot ne temem de tot ce vine, iată: „vreau să rămân în viaţă măcar de curiozitate, să văd ce urmează!” a spus o telespectatoare care a trecut prin multe suferinţe. Mi se pare cool şi foarte altfel această abordare în aceste timpuri bezmetice rău.

Iar la noapte…Eeei, la noapte trecem deja la teme practice împreună cu profesori emeriţi. Prima lecţie: „Cum să ne-mprietenim cu noaptea” Invitat…nu vă spun, dar o să-l iubiţi. Doar atât: e un…cititor în stele.

Vă aştept să vorbim în direct la numerele de telefon:021/3199005 şi 021/3199010”, adaugă Luminiţa Velciu.

 

20:00 Clara -România, 2023

Film* Clara -România, 2023

Regia: Sabin Dorohoi

Cu: Olga Török, Ovidiu Crișan, Elina Leitl, Luca Puia

*Premiul Publicului la Cottbus International Film Festival 2023 (Germania)

*Şase nominalizări la premiile Gopo-inclusiv pentru rol principal feminin (Olga Török)

*Dramă. Clara e o mamă singură care lucrează în străinătate, asemeni milioanelor de românce care muncesc departe de familie. Are grijă de o fetiță de 6 ani, de care s-a atașat foarte mult, lucrând la o familie din Ulm, un oraș german de pe malurile Dunării. În contextul migrației economice, a fost nevoită să-și părăsească băiatul de 12 ani, care e acum în grija bunicului. Cei doi locuiesc într-un sat românesc, aflat tot pe malurile Dunării. Dezamăgit și simţindu-se abandonat de mama sa, băiatul fuge de acasă, într-o încercare copilărească de a ajunge la Clara: pleacă cu o barcă pe Dunăre. Clara trebuie să se întoarcă acasă şi să-şi conștientizeze răspunderea pentru acțiunile fiului ei. Când se întoarce în România, băiatul este deja în siguranță, la spital, dar sentimentele lui față de ea s-au schimbat mult.

Într-o lume sumbră, cu bătrâni și copii lăsați în urmă, fără șanse reale de a-și asigura un trai decent, Clara se luptă să repare relația cu fiul ei. E sfâșiată între dragostea pentru propriul copil și sentimentele materne pentru fetița pe care o îngrijește în Germania.

21:25 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016) PREMIERA

Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

* Ep.27: Taman Ujung-Indonezia

Construite între 1912 şi 1921, grădinile plutitoare de la Taman Ujung sunt opera regelui Anak Agung, ultimul care a guvernat regiunea din estul insulei Bali.

La acea vreme, Indonezia era posesorat olandez, dar regii din provincii exercitau un control local. Locul a fost ales cu multă atenţie pentru a beneficia de prezenţa apelor sacre. Regele avea datoria de a transmite poporului său valori spirituale, şi concepţia acestei grădini ilustrează din plin acest proces.

 
Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

publicat: vineri, 25 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Declin periculos în sistemul educațional românesc | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 16:00,  la TVR 2 și TVR+, Monica Ghiurco vă propune un interviu cu Marian Staş despre declinul educațional românesc.

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...

 

#tvr2