Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand POLITICA COOKIES Vezi și Politica de Confidenţialitate care face referire la modul în care colectăm, folosim şi partajăm datele dumneavoastră pentru a va oferi serviciile TVR precum şi modul în care folosim platformele sociale.
Umbria... o degustare, la „Cap Compas”
Luni, 05 Decembrie 2016
Echipa „Cap Compas” vă propune o călătorie sui generis în Umbria gastronomiei rafinate, duminică, 11 decembrie, de la ora 13:00, la TVR 2 şi online pe TVR+.
Cap compas, mancare
Cap compas, Perurgia
Cap compas, Umbria
Cap compas, universitate 2
Cap compas, umbria munti
Cap compas, umbria
Cap compas, Perurgia
Cap compas, perugia
Cap compas, maslini
Cap compas, fabrica de ulei
cap compas, fabrica de ulei
Cap compas, muzeu
Cap compas, presa de ulei
Cap compas, ulei
Cap compas
Cap compas, mancare
Cap compas, Perurgia
Cap compas, Umbria
Cap compas, universitate 2
Cap compas, umbria munti
Cap compas, umbria
Cap compas, Perurgia
Cap compas, perugia
Cap compas, maslini
Cap compas, fabrica de ulei
cap compas, fabrica de ulei
Cap compas, muzeu
Cap compas, presa de ulei
Cap compas, ulei
Cap compas
Alte legături
Cap Compas

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Italia este recunoscută pentru specialităţile tradiţionale iar Perugia este locul în care se găseşte una dintre puţinele Universităţi din lume pentru studiul gastronomiei - Universita dei Sapori.

Universitatea Sapori este fără îndoială un spaţiu al excelenţei într-un domeniu mai puţin cunoscut în resorturile sale intime. „Universitatea Gusturilor” îşi construieşte zi după zi epopeea formării unor generaţii tinere care să înteleagă mai înainte de toate că a prepara mâncare şi mai ales a mânca nu ţine de atavic ci face parte din evoluţia civilizaţiei umane. Cursurile se desfăşoară la fel ca la orice universitate iar înţelegerea mecanismelor care interacţionează în industria alimentară şi mai ales în arta culinară constituie o bază semnificativă a educaţiei viitorilor angajaţi în activităţile cu character gastronomic. Alimentaţia nu este o simplă ecuaţie alcătuită din bani cu care achiziţionezi produse şi mai apoi finalizată în galantar sau pe farfuria din restaurant. Universitatea Sapori este un exemplu, dar poate fi şi un model pentru o dezvoltare durabilă şi sustenabilă, nu numai a activităţilor care generează produse finite gastronomic, dar şi pentru multe alte îndeletniciri care fac parte din lanţul trofic al nevoilor de bază ale societăţii umane.

(w640) Cap compas

Profesioniştii italieni în ştiinţa alimentului, în tehnologie şi nutriţie, contribuie în mod continuu la progresul din productia alimentara, inovând tehnici şi metode noi pentru conservare, procesare, depozitare şi distribuţie prin implementarea fundamentelor ştiinţifice faţă de aceste domenii de cercetare. Gastronomia în cele din urmă este o disciplină vocaţională iar ca ştiinţă este corelată cu biologia, chimia, biochimia, biotehnologia, microbiologia, inginerie, cu ştiinţele nutriţionale şi chiar cu medicina.

(w640) Cap compas

Îndreptându-ne spre sud de Perugia, încercăm să identificăm originalitatea gastronomică a Umbriei pe străzile medievale ale oraşului Orvieto. Suntem în ţinuturile în care în antichitate trăiau etruscii, megiesi cu umbrienii şi împreună lucrători pentru prosperitatea acestor regiuni. Magazinele pline de bunătăţi şi vinurile din zonă confirmă încă odată faptul că dacă ştii să te respecţi ca producător sau ca vânzător şi să alegi ce e mai bun din cele bune ale tale cu siguranţă rezultatele muncii proprii devin declinări ale prosperităţii. Producţia de alimente cu specific local influenţează cultura regională, păstrează diversitatea şi contribuie la stabilitatea socio-economică locală.

(w640) Cap compas

Colinele şi văile Umbriei se constituie într-o moştenire esenţială a patrimoniului natural italian. Fie că este vorba despre turism, fie că sunt apreciate plantaţiile de măslini şi podgoriile locale, fie că ne îndreptăm atenţia către artizanat sau gastronomie, toate se adună în definiţia locului prin oameni şi îndeletniciri devenite dovezi ale permanenţei. Dincolo de vechile ziduri ale Perugiei şi de suburbiile devenite în timp cartiere ale capitalei Umbriei, descoperim un crâmpei de viaţă care se compune din educaţie, ştiinţă, îndeletnicire şi multă pasiune. Drumul nostru în căutarea esenţelor gusturilor Umbriei începe de la o instituţie de învăţământ, aflată pe colinele care te pot călăuzi deopotrivă spre albia Tibrului sau către culmile Apeninilor.

(w640) Cap compas

Fabrica de ulei Bartolomei se află în apropiere de Orvieto, în aria cătunului medieval Montechio. Este o imagine vie a istoriei cultivării măslinului şi a bucuriei extragerii uleiului din fructul acestui arbore despre care se spune că ar fi nemuritor. Homer numea uleiul de măsline lichidul de aur. Familia Bartolomei a conservat într-un muzeu tot ceea ce a considerat că ţine de întelegerea acestui proces laborios care înseamnă drumul uleiului de la sădirea măslinului până la fruct şi apoi până la extragerea preţiosului untdelemn. Recoltarea măslinelor se face manual începând de la jumătatea lunii octombrie şi până la început de decembrie.

(w640) Cap compas

Alături de Rita Bartolomei am înţeles că oricât de moderne ar fi tehnologiile şi oricât de mare este eficienţa producţiei, costul uleiului extravirgin este relativ mare şi profitul mic. Dincolo de evidenţierea produselor natural, Rita ne-a spus că ceea ce ni se poate oferi la raft cu titlul ulei extravirgin de masline sub 10 euro per litru nu prea are multe în comun cu măslinele.

(w640) Cap compas

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii.

  • 11:00
    Gala umorului
    Prezintă: Diana Cavallioti şi Dragoş Huluba Producător Cosmin Dumitru
  • 12:00
    Documentar 360°-GEO
    * Arhipelagul Aland-În aşteptarea îngheţului (L'archipel d'Aland et ses postiers, Franţa-Germania,2014) Realizator: Hilde Bechert Insulele Aland din vestul Finlandei alcătuiesc un arhipelag situat la 40 de kilometri de coasta Suediei. Aici, vara durează doar câteva săptămâni şi în această scurtă perioadă turiştii iubitori de natură împânzesc insulele. Iarna, însă, lucrurile stau cu totul altfel. Cum temperatura scade mult, arhipelagul este înghiţit de gheţuri şi se aşterne singurătatea. O dată pe săptămână un mic vas poştal aduce proviziile pentru Ake şi Monica Finnermann, care trăiesc complet izolaţi pe insula Björkö. Pe cât de mult se bucură de vară cu lungile ei zile şi valurile de vizitatori, în aceeaşi măsură sunt încântaţi de pacea şi liniştea lunilor de iarnă. Redactor: Delia Clonaru
  • 13:00
    Telejurnal TVR2
    * Sport *Meteo Transmisiune directă Translator mimico-gestual Lena Dermengiu * ACEST PROGRAM SE ADRESEAZA ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENTE DE AUZ
  • 13:40
    Teleshopping
  • 14:00
    Cultura minorităţilor
    .Identităţi (alte minorităţi) *O lecție de viata și de frumos Realizator Irina Irşai
  • 14:35
    Se zice că…
    Prezintă:Nuami Dinescu, Florina Constantinescu,Ioana Voicu *redifuzare Invitaţi: Viorica, Margherita şi Ioniţă din Clejani Jurnalişti TV: Andrea Tolcsvai, Monica Colceriu, Luiza Caravasile, Alexandra Tiniche, Nicolae Cozma. Realizator Ştefan Stănescu
  • 15:30
    Vlaşinii
    Serial * Episodul 8, "Caocana " al filmului serial "Vlasinii", adaptare cinematografica, in regia lui Mircea Dragan, dupa ciclul de romane omonime al scriitoarei Ioana Postelnicu, realizata de Studioul de film al TVR in colaborare cu Centrul National al Cinematografiei (Studiourile din Buftea).
  • 16:40
    Femei de 10, bărbați de 10
    *Prezentatori:Marina Almășan și Claudiu Bleonţ redifuzare Tema: Cancerul poate fi prevenit? Invitaţi: Dr. Dragos Median -oncolog, DR. Monica Oana Radu, Monica Enache- psiholog Producător Marina Almășan Realizatori :Dana Grigore și Elena Cristescu. Redactori: Laura Demeter, Costin Teodorescu Coproducție TVR-SC CONTERA MEDIA SRL
  • 17:40
    Legendele dragonilor
    * Legendele dragonilor (SIX FLYING DRAGONS-Coreea de Sud, 2015)Episodul Cu: Yoo Ah-in, Kim Myung-min, Shin Se-kyung Dramă istorică, aventuri. Redactori: Mirela Străinu, Maria Barandiaran
  • 18:50
    E vremea ta!
    Prezintă Cristina Soare E vremea ta sa primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Curiozitățile și sfaturile utile legate de vreme și climă vor face subiectul rubricilor pe care și tu le vei putea completa cu poze, informații sau filmulețe făcute de tine, în situații determinate de vreme. Redactori: Cristina Dănilă, Cristina Spiru, Călin Petrescu, Adrian Bănuţă, Laurenţiu Mandu, Cătălin Heson Producători:Camelia Boştină şi Raluca Brumariu Înregistrat
  • 19:00
    Telejurnal TVR2
    Transmisiune directă
  • 19:45
    Sport
    Transmisiune directă
  • 20:00
    Destine ca-n filme
    * Prezintă Iuliana Marciuc redifuzare *Povestea regizorului Andrei Negoiţă , a medicului Marek Vâlcu şi povestea lui Emil Cioclea , căutatorul de comori. O coproductie TVR-SC GLOBAL MEDIASAT SRL Producător: Iuliana Marciuc
  • 21:00
    D’ale lu’ Mitică
    Prezintă Mitică Popescu Reporter Marian Marin Producător Liliana Vlad.
  • 22:10
    Anatomia lui Grey
    Serial * (GREY’ S ANATOMY-SUA, 2011) Sezonul 8. Episodul 14 Cu: Ellen Pompeo, Patrick Dempsey, Sandra Oh, Chandra Wilson Dramă. La spitalul Seattle Grace, echipa de medici şi tineri rezidenţi se confruntă zilnic cu cazuri dificile şi riscante, dar şi cu propriile lor temeri, probleme şi dileme sentimentale. Meredith Grey şi Derek Sheperd vor să adopte o fetiţă, dar demersurile şi chiar căsnicia lor sunt periclitate de o eroare profesională a lui Meredith. Christina Yang, fidelă principiului său de a nu avea niciodată copii, decide să facă o întrerupere de sarcină, riscându-şi relaţia cu Owen Hunt. După ce a condus mulţi ani secţia de chirurgie, Richard Webber demisionează, iar plecarea lui aruncă întreaga echipă în derivă. În plus, rezidenţii trebuie să se pregătească intens pentru momentul hotărâtor de la sfârşitul anului, un examen de care depind viitoarele lor cariere. Redactori: Adriana Vulpe, Corina Feleaga
  • 23:00
    Vara amintirilor
    *Divertisment (Arhiva TVR) Redactor Liliana Gheorghiu Bulat
  • 00:10
    Furia unei mame
    Film* Furia unei mame (A MOTHER'S RAGE-SUA, 2013) Regia: Oren Kaplan Cu: Lori Loughlin, Kristen Dalton *Thriller. Redactor: Anca Radu
  • 01:45
    E vremea ta!
    Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu Realizator: Cristina Dănilă Producători: Camelia Boştină, Raluca Brumariu
  • 02:05
    Se zice că…
    Prezintă:Nuami Dinescu, Florina Constantinescu,Ioana Voicu Jurnalişti TV: Andrea Tolcsvai, Monica Colceriu, Luiza Caravasile, Alexandra Tiniche, Nicolae Cozma. Realizator Ştefan Stănescu
  • 03:00
    Femei de 10, bărbați de 10
    Producător Marina Almășan Coproducție TVR-SC CONTERA MEDIA SRL
  • 03:50
    Poate nu ştiai
    Realizator Călin Petrescu
  • 04:00
    Câştigă România!
    Prezintă Virgil Ianţu Producător Diana Pascal
  • 04:50
    100 de poveşti despre Marea Unire-5 minute de istorie cu prof. dr. Adrian Cioroianu
    EP.167-România 1914-1923 Producători :Irina Ifrimache, Dana Ioniță Preluare TVRi
  • 05:00
    Gala umorului
    Prezintă: Diana Cavallioti şi Dragoş Huluba Producător Cosmin Dumitru
  • 05:55
    Imnul României