Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand POLITICA COOKIES Vezi și Politica de Confidenţialitate care face referire la modul în care colectăm, folosim şi partajăm datele dumneavoastră pentru a va oferi serviciile TVR precum şi modul în care folosim platformele sociale.
Umbria... o degustare, la „Cap Compas”
Luni, 05 Decembrie 2016
Echipa „Cap Compas” vă propune o călătorie sui generis în Umbria gastronomiei rafinate, duminică, 11 decembrie, de la ora 13:00, la TVR 2 şi online pe TVR+.
Cap compas, mancare
Cap compas, Perurgia
Cap compas, Umbria
Cap compas, universitate 2
Cap compas, umbria munti
Cap compas, umbria
Cap compas, Perurgia
Cap compas, perugia
Cap compas, maslini
Cap compas, fabrica de ulei
cap compas, fabrica de ulei
Cap compas, muzeu
Cap compas, presa de ulei
Cap compas, ulei
Cap compas
Cap compas, mancare
Cap compas, Perurgia
Cap compas, Umbria
Cap compas, universitate 2
Cap compas, umbria munti
Cap compas, umbria
Cap compas, Perurgia
Cap compas, perugia
Cap compas, maslini
Cap compas, fabrica de ulei
cap compas, fabrica de ulei
Cap compas, muzeu
Cap compas, presa de ulei
Cap compas, ulei
Cap compas
Alte legături
Cap Compas

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Italia este recunoscută pentru specialităţile tradiţionale iar Perugia este locul în care se găseşte una dintre puţinele Universităţi din lume pentru studiul gastronomiei - Universita dei Sapori.

Universitatea Sapori este fără îndoială un spaţiu al excelenţei într-un domeniu mai puţin cunoscut în resorturile sale intime. „Universitatea Gusturilor” îşi construieşte zi după zi epopeea formării unor generaţii tinere care să înteleagă mai înainte de toate că a prepara mâncare şi mai ales a mânca nu ţine de atavic ci face parte din evoluţia civilizaţiei umane. Cursurile se desfăşoară la fel ca la orice universitate iar înţelegerea mecanismelor care interacţionează în industria alimentară şi mai ales în arta culinară constituie o bază semnificativă a educaţiei viitorilor angajaţi în activităţile cu character gastronomic. Alimentaţia nu este o simplă ecuaţie alcătuită din bani cu care achiziţionezi produse şi mai apoi finalizată în galantar sau pe farfuria din restaurant. Universitatea Sapori este un exemplu, dar poate fi şi un model pentru o dezvoltare durabilă şi sustenabilă, nu numai a activităţilor care generează produse finite gastronomic, dar şi pentru multe alte îndeletniciri care fac parte din lanţul trofic al nevoilor de bază ale societăţii umane.

(w640) Cap compas

Profesioniştii italieni în ştiinţa alimentului, în tehnologie şi nutriţie, contribuie în mod continuu la progresul din productia alimentara, inovând tehnici şi metode noi pentru conservare, procesare, depozitare şi distribuţie prin implementarea fundamentelor ştiinţifice faţă de aceste domenii de cercetare. Gastronomia în cele din urmă este o disciplină vocaţională iar ca ştiinţă este corelată cu biologia, chimia, biochimia, biotehnologia, microbiologia, inginerie, cu ştiinţele nutriţionale şi chiar cu medicina.

(w640) Cap compas

Îndreptându-ne spre sud de Perugia, încercăm să identificăm originalitatea gastronomică a Umbriei pe străzile medievale ale oraşului Orvieto. Suntem în ţinuturile în care în antichitate trăiau etruscii, megiesi cu umbrienii şi împreună lucrători pentru prosperitatea acestor regiuni. Magazinele pline de bunătăţi şi vinurile din zonă confirmă încă odată faptul că dacă ştii să te respecţi ca producător sau ca vânzător şi să alegi ce e mai bun din cele bune ale tale cu siguranţă rezultatele muncii proprii devin declinări ale prosperităţii. Producţia de alimente cu specific local influenţează cultura regională, păstrează diversitatea şi contribuie la stabilitatea socio-economică locală.

(w640) Cap compas

Colinele şi văile Umbriei se constituie într-o moştenire esenţială a patrimoniului natural italian. Fie că este vorba despre turism, fie că sunt apreciate plantaţiile de măslini şi podgoriile locale, fie că ne îndreptăm atenţia către artizanat sau gastronomie, toate se adună în definiţia locului prin oameni şi îndeletniciri devenite dovezi ale permanenţei. Dincolo de vechile ziduri ale Perugiei şi de suburbiile devenite în timp cartiere ale capitalei Umbriei, descoperim un crâmpei de viaţă care se compune din educaţie, ştiinţă, îndeletnicire şi multă pasiune. Drumul nostru în căutarea esenţelor gusturilor Umbriei începe de la o instituţie de învăţământ, aflată pe colinele care te pot călăuzi deopotrivă spre albia Tibrului sau către culmile Apeninilor.

(w640) Cap compas

Fabrica de ulei Bartolomei se află în apropiere de Orvieto, în aria cătunului medieval Montechio. Este o imagine vie a istoriei cultivării măslinului şi a bucuriei extragerii uleiului din fructul acestui arbore despre care se spune că ar fi nemuritor. Homer numea uleiul de măsline lichidul de aur. Familia Bartolomei a conservat într-un muzeu tot ceea ce a considerat că ţine de întelegerea acestui proces laborios care înseamnă drumul uleiului de la sădirea măslinului până la fruct şi apoi până la extragerea preţiosului untdelemn. Recoltarea măslinelor se face manual începând de la jumătatea lunii octombrie şi până la început de decembrie.

(w640) Cap compas

Alături de Rita Bartolomei am înţeles că oricât de moderne ar fi tehnologiile şi oricât de mare este eficienţa producţiei, costul uleiului extravirgin este relativ mare şi profitul mic. Dincolo de evidenţierea produselor natural, Rita ne-a spus că ceea ce ni se poate oferi la raft cu titlul ulei extravirgin de masline sub 10 euro per litru nu prea are multe în comun cu măslinele.

(w640) Cap compas

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii.

  • 23:35
    Anatomia lui Grey
    Serial *Anatomia lui Grey (GREY'S ANATOMY-SUA, 2013) *Sezonul 10, episodul 18 Cu: Ellen Pompeo, Sandra Oh, Justin Chambers, Chandra Wilson, Sara Ramirez *Dramă Redactor: Delia Clonaru
  • 00:30
    Câştigă România!
    Prezintă: Virgil Ianţu Regia artistică: Larry Maronesse Producător: Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
  • 01:30
    Omul liniştit
    Telecinemateca *Omul liniştit (THE QUIET MAN-SUA, 1952) 130 ’ Prezentare Radu F. Alexandru 5’ Regia: John Ford Cu: John Wayne, Maureen O’Hara, Barry Fitzgerald *1953-Două premii Oscar (Cel mai bun regizor, Cea mai bună imagine), plus alte 5 nominalizări *1952-Festivalul de Film de la Veneţia-3 premii; o nominalizare; *1953-Globurile de Aur-două nominalizări; *Comedie Redactor: Vlad Ţurcan
  • 03:45
    Cap compas
    Producator: Elena Dinu
  • 04:10
    Documentar 360°-GEO
    *India-medicina ayurvedică ( Inde, la médecine ayurvédique, Franţa-Germania, 2016) Realizator: Andrea Oster Redactor: Delia Clonaru
  • 05:05
    Gala umorului
    Prima parte Prezintă: Corina Dănilă şi Dragoş Huluba Producător: Cosmin Dumitru
  • 05:55
    Imnul României
  • 06:00
    Poate nu ştiai
    Realizator: Călin Petrescu
  • 06:15
    Teleshopping
  • 07:00
    Iubire dincolo de timp
    Serial *Iubire dincolo de timp (ALEM DO TEMPO-Brazilia, 2015) *Episodul 65 Cu: Alinne Moraes, Rafael Cardoso, Irene Ravache, Paola Oliveira, Ana-Beatriz Nogueira *Dramă romantică Redactor: Maria Barandiaran
  • 08:00
    Oanapp
    Moderator: Oana Mareş Jurnalişti: Luiza Caravasile, Savina Bantaș, Antoanela Dececco, Cătălin Heson Producător: Ştefan Stănescu
  • 09:00
    Documentar 360°-GEO
    India-medicina ayurvedică (Inde, la médecine ayurvédique, Franţa-Germania, 2016) Realizator: Andrea Oster Redactor: Delia Clonaru
  • 10:00
    Câştigă România!
    Prezintă: Virgil Ianţu Regia artistică: Larry Maronesse Producător: Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
  • 11:00
    În direct cu viaţa
    O emisiune prezentată de Liana Stanciu! Scenarist: AImee Dalbon Producator: Diana Pascal
  • 12:00
    Telejurnal TVR2
    *Sport*Meteo Transmisiune directă Translator mimico-gestual Lena Dermengiu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
  • 12:40
    Teleshopping
  • 13:00
    Cultura minorităţilor
    Maghiara de pe doi Excursie prin împrejurimile Vărşagului (jud. HR) Redactor: Bartha Ágnes In memoriam Kakuts Ágnes- poezii de Labiș recitate de actriță Redactor: Kentelki Gábor Producător: Kacsó Edith
  • 13:30
    Natură şi aventură
    Realizatori: Dan Păvăloiu, Dan Curean, Radu Puşcaş (TVR Cluj-Napoca)
  • 14:00
    Documentar 360°-GEO
    *Arhipelagul Aland-în aşteptarea îngheţului (L'archipel d'Aland et ses postiers, Franţa-Germania,2014) Realizator: Hilde Bechert *Insulele Aland din vestul Finlandei alcătuiesc un arhipelag situat la 40 de kilometri de coasta Suediei. Aici, vara durează doar câteva săptămâni şi în această scurtă perioadă turiştii iubitori de natură împânzesc insulele. Iarna, însă, lucrurile stau cu totul altfel. Cum temperatura scade mult, arhipelagul este înghiţit de gheţuri şi se aşterne singurătatea. O dată pe săptămână un mic vas poştal aduce proviziile pentru Ake şi Monica Finnermann, care trăiesc complet izolaţi pe insula Björkö. Pe cât de mult se bucură de vară cu lungile ei zile şi valurile de vizitatori, în aceeaşi măsură sunt încântaţi de pacea şi liniştea lunilor de iarnă. Redactor: Delia Clonaru
  • 15:00
    Oanapp
    Sezonul 2 Moderator: Oana Mareş Invitaţi: Jurnalişti: Luiza Caravasile, Savina Bantaș, Antoanela Dececco, Cătălin Heson Producător: Ştefan Stănescu Transmisiune directă
  • 16:00
    Iubire dincolo de timp
    Serial *Iubire dincolo de timp (ALEM DO TEMPO-Brazilia, 2015 ) *Episodul 66 Cu: Alinne Moraes, Rafael Cardoso, Irene Ravache, Paola Oliveira, Ana-Beatriz Nogueira Dramă romantică Redactor: Maria Barandiaran
  • 17:00
    România…în bucate
    TVR Iaşi O nouă emisiune pentru pasionaţii bucătăriei tradiţionale: „România... în bucate!”. De luni până vineri, de la ora 17.00, telespectatorii sunt invitaţi să însoţească reporterii TVR în diverse locuri din România şi să afle secretele mâncărurilor specifice zonei respective. Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu
  • 17:40
    În direct cu viaţa
    O emisiune prezentată de Liana Stanciu! Scenarist: AImee Dalbon Producator: Diana Pascal Transmisiune directă
  • 18:45
    Sport
    Transmisiune directă
  • 19:00
    Telejurnal TVR2
    Transmisiune directă
  • 19:35
    E vremea ta!
    Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori: Cristina Dănilă, Mirela Goldic, Adrian Bănuţă, Laurenţiu Mandu, Cătălin Heson Producători: Camelia Boştină şi Raluca Brumariu
  • 20:00
    Câştigă România!
    Sezonul 6 Prezintă: Virgil Ianţu Regia artistică: Larry Maronesse Producător: Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
  • 21:10
    Masca ucigaşului
    Film*Masca ucigaşului (THE KILLER DOWNSTAIRS-Canada, 2019) Premieră Regia: Tony Dean Smith Cu: Cindy Busby, Marcus Rosner *Thriller . Pierzându-şi slujba la o firmă mare de avocatură, Alison Peters apelează la măsuri disperate pentru a se putea întreţine şi îşi închiriază apartamentul de la subsolul casei. James, noul chiriaş, e un bărbat atrăgător, dar pe măsură ce relaţia lor devine mai apropiată, în mintea lui Alison se strecoară bănuiala că, dincolo de masca tânărului cuceritor, se ascund secrete sinistre. Redactor: Corina Feleagă
  • 22:45
    Discover Romania
    Jean Constantin Producător: Cecilia Melinescu
  • 23:00
    Anatomia lui Grey
    Serial *Anatomia lui Grey (GREY'S ANATOMY-SUA, 2013) *Sezonul 10, episodul 19 Cu: Ellen Pompeo, Sandra Oh, Justin Chambers, Chandra Wilson, Sara Ramirez *Dramă Redactor: Delia Clonaru
  • 23:55
    Câştigă România!
    Prezintă: Virgil Ianţu Regia artistică: Larry Maronesse Producător: Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
  • 00:55
    Masca ucigaşului
    Film *Masca ucigaşului (THE KILLER DOWNSTAIRS-Canada, 2019) Regia: Tony Dean Smith Cu: Cindy Busby, Marcus Rosner *Thriller Redactor: Corina Feleagă
  • 02:20
    Pescar hoinar
    Prezintă: Eugen Roibu şi Ştefan Stoica Producător: Ligia Baboş
  • 02:45
    România…în bucate
    TVR Târgu Mureş Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu
  • 03:15
    Sport
  • 03:30
    Telejurnal TVR2
  • 04:05
    Documentar 360°-GEO
    *Arhipelagul Aland-în aşteptarea îngheţului (L'archipel d'Aland et ses postiers, Franţa-Germania,2014) Realizator: Hilde Bechert Redactor: Delia Clonaru
  • 05:00
    Gala umorului
    * Partea a doua Prezintă: Corina Dănilă şi Dragoş Huluba Producător: Cosmin Dumitru
  • 05:55
    Imnul României