loader
Foto

Galerie foto

TVR 2 difuzează dezbaterea „Brâncuşi, sculptorul luminii”

Vineri, 19 februarie, de la ora 19:00, ați urmărit dezbaterea moderată de Daniela Zeca Buzura. Realizată în 2013, la împlinirea a 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului „Calea Eroilor”, emisiunea i-a avut ca invitaţi pe  Cornel Mihalache şi Pavel Şuşară.

 

Daniela Zeca Buzura

Moderatoarea Daniela Zeca Buzura i-a avut invitaţi pe criticul şi istoricul de artă Pavel Şuşară şi pe realizatorul de televiziune Cornel Mihalache, regizor şi scenarist al documentarului „Codul lui Brâncuşi”, care a fost difuzat în cadrul Campaniei TVR „Mari Români”. Este o emisiune spumoasă, de o subtilă ironie, un dialog lejer şi acid despre unul dintre cele mai reprezentative simboluri ale spiritualităţii şi culturii româneşti

Daniela Zeca Buzura îi invită pe telespectatori să-l cunoască pe omul şi pe artistul Constantin Brâncuşi şi să afle detalii mai puţin cunoscute despre viaţa şi creaţia sa, dincolo de numărul impresionant de cărţi, de articole sau de studii care descriu realizările sale de geniu.

„Simplitatea nu este un ţel în artă, dar ajungi fără voie la ea pe măsură ce te apropii de sensul real al lucrurilor”, obişnuia să spună Brâncuşi. Astăzi, artistul figurează în dicţionarele de artă drept sculptor francez de origine română, fapt care se datorează refuzului guvernului comunist din România, din 1950, de a primi lucrările pe care marele artist le dăruise, prin testament, ţării sale natale. Brâncuşi voia să se întoarcă acasă. Atelierul parizian era ca o mică Românie pe care dorea s-o repatrieze înainte de dispariţia sa. Acest mare dar i-a fost refuzat, iar Brâncuşi s-a decis să renunţe la cetăţenia ţării sale.

„Ce nu se înţelege la  noi şi cu atât mai puţin în Europa Occidentală şi cu atât mai  puţin în Anglia (sculptura engleză fiind tributară lui Brâncuşi), este faptul că Brâncuşi este un artist răsăritean. Răsăritean nu în sensul strict geografic, ci răsăritean ca spirit. El vine dintr-o zonă a non-figuraţiei fundamentale”, povesteşte criticul şi istoricul de artă Pavel Şuşară.

La 27 octombrie 2013 s-au împlinit 75 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu care cuprinde Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului. Un sit de sculptură monumentală unic, care nu a fost lipsit nici atunci, şi, din păcate, nici acum, de neînţelegere şi de exces de imagine. Iar ceea ce s-a întâmplat în acestă perioadă cu intervenţia abuzivă asupra Porţii Sărutului nu este decât o consecinţă a dezinteresului şi lipsei de profesionalism în ceea ce priveşte Patrimoniul Cultural Naţional.

Un exemplu îl oferă Cornel Mihalache, remarcând obiceiul de a face poze la Poarta Sărutului. „Ştim cu toţii că acolo nunţile se fac la poarta sărutului. Bun, e o poveste românească. Nunta-moarte vine din Mioriţa, arhitrava are pe ea o horă de patruzeci de ideograme ale sărutului, doar că poarta e totuşi un monument funera.  La un moenument funerar, la o porată, la o trecere către o lume de dincolo nu te duci să faci nuntă”, spune realizatorul TVR.

***

Campania „Brâncuşi, sculptorul luminii”

Din 19 februarie, Televiziunea Română marchează împlinirea a 140 de ani de la naşterea sculptorului printr-o serie de producţii-eveniment. Timp de o lună, telespectatorii vor putea urmări diferite documentare, reportaje şi materiale de arhivă despre viaţa şi lucrările „sculptorului luminii”.

 

10:00 Mic dejun cu un campion

Redifuzare

* Invitat: Cassian Maria Spiridon -poet, eseist, critic literar, jurnalist de presă scrisă şi televiziune şi, de 30 de ani, director al revistei ’’Convorbiri literare’’ Filiala Iaşi, membru al Uniunii Scriitorilor din România (din 2009 este şi preşedinte al Filialei Iaşi) ’’Poezia este emoţie pură. Este singura noastră şansă de a ne vedea sufletul’’. Cassian Maria Spiridon a ales să fie un om onest, discret, eficient, dedicat vocaţiei sale de intelectual. Anul viitor se împlinesc 30 de ani de când a fost ales în unanimitate ca director al revistei ’’Convorbiri literare’’ de la Iaşi. O publicaţie de renume care poate intimida prin notorietate, la care au publicat cei mai importanţi scriitori şi critici literari din istoria României. Tocmai de aceea, asumatea acestui rol, nu l-a speriat pe Cassian Maria Spiridon (din latinescul cassios, însemnând ’’neînfricatul’’) ci, dimpotrivă, i-a insuflat nu doar un cult al responsabilităţii dar şi al continuităţii. Volumele de poezie scrise de Cassian Maria Spiridon sunt traduse în peste 20 de limbi. În cariera sa a primit peste 25 de premii, diplome, distincţii şi brevete relevante printre care amintim doar Premiul ’’Mihai Eminescu’’ acordat de Academia Română, două premii ale Uniunii Scriitorilor pentru Eseu, Premiul Internaţional de Poezie acordat în 2018 în cadrul Festivalului de Poezie Li Bai-Du Fu de la Tianshui/China şi Ordinul ’’Meritul Cultural’’ în grad de ofiţer, acordat în 2004 de preşedinţia României. Petrecem împreună o dimineaţă sub semnul celei mai elevate forme de frumuseţe: Poezia. Rostiri, mărturisiri, recitări şi... bucuria împărtăşită de Cassian Maria Spiridon în compania Danielei Zeca Buzura, cu toţi prietenii noştri fideli care, suntem convinşi, nu vor fi dezamăgiţi. Ca de obicei, sâmbătă dimineaţă la 10:00, la TVR2 şi duminică, de la aceeaşi oră, la TVRCultural.

Producător: Ileana Ploscaru Panait

Moderator: Daniela Zeca Buzura

11:00 D’ale lu’ Mitică (R)

Scenariu: Cristian Vlad

Reporter: Marian Marin

Producător: Liliana Vlad

(Reluare)
 
Sportivii români, în direct la TVR, de la Jocurile Olimpice. David Popovici, Simona Radiş, Ancuţa Bodnar şi Eliza Samara concurează din primul weekend

Jocurile Olimpice Paris 2024 sunt în plină desfăşurare, iar în weekend-ul 26-28 iulie, telespectatorii îi pot vedea, în direct la TVR 1 şi TVR ...

Confruntări pline de emoţii, umor şi voie bună, la ”Drag de România mea!”

Duminică, 28 iulie, de la ora 15:00, la TVR 2, vă invităm să revedeţi o ediţie ”Drag de România mea!” cu provocări îndrăzneţe.​

Încep Jocurile Olimpice. TVR, “official broadcaster” Paris 2024

În perioada 26 iulie – 11 august, Televiziunea Română transmite în direct 280 de ore de la cel mai aşteptat eveniment sportiv al anului, ...

 

#tvr2