loader
Foto

Galerie foto

Turnuri, case şi bastioane din Clujul medieval

Sâmbătă, 18 iunie, Emilia Nicolaescu ne-a aşteptat la o nouă incursiune alături de emisiunea „Locuri, oameni şi comori”. De la ora 18:30, la TVR 2 şi TVR HD, ea ne-a prezentat Clujul medieval.

 

Locuri, oameni şi comori

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Clujul are foarte multe dovezi ale unei existenţe înfloritoare în perioada medievală. Astăzi vom merge pe firul primului zid de apărare a Clujului, construit în secolul al 13-lea şi vom descoperi secretele celor mai vechi turnuri, case şi bastioane din cetate. Se spune că zidurile nu vorbesc. În cazul Clujului, ele nu numai că vorbesc, dar ne povestesc aproape în detaliu aventurile prin care au trecut şi multe despre constructorii sau locatarii lor.

Urmele vechiului zid de incintă sunt încă vizibile în curţile de pe străzile Virgil Fulicea şi Emile Zola; ele pot fi de asemenea surprinse în câteva dintre curţile de pe latura vestică a străzii Regele Ferdinand. Un fragment al vechiului zid de incintă - cu adăugiri şi refaceri ulterioare, datorate integrării sale în noua incintă fortificată de la începutul secolului al XV-lea - se păstrează în curtea Liceului „George Bariţiu". Turnul colţului de sud-est al incintei fortificate (cunoscut sub numele de Turnul Cetăţii Vechi), refăcut în secolul al XVI-lea, a fost încorporat în secolul al XVIII-lea în clădirea închisorii oraşului.

În 1405, împăratul romano-german Sigismund de Luxemburg, devenit şi rege al Ungariei, a acordat în Clujului rangul unui Oraș Liber Regesc, scoțându-l astfel de sub autoritatea voievodului Transilvaniei; acest ac a ajutat urbea să devină un centru pentru producția și schimbul de mărfuri şi i-a oferit dreptul de a-şic lădir ziduri, bastioane şi turnuri de apărare.

Descoperim aceste poveşti şi mărturii arheologice alături de Vladimir-Alexandru Bogosavlievici​, profesor de istorie la Colegiul Național „George Barițiu” din Cluj-Napoca. Un iubitor al istoriei locale, el a lucrat la înfiinţarea unui curs opţional pentru elevi, prin care aceştia să descopere oraşul şi a colaborat la scrierea volumului colectiv „Povești despre Cluj”.

***

Locuri, oameni şi comori este o serie de 20 de episoade, care îşi propune dezvăluirea poveştii din spatele unei piese de muzeu sau a unui eveniment istoric. În spatele fiecărui lucru se află o poveste. Iar atunci când poveștile sunt despre comori, imaginația nu mai poate fi ținută în frâu.

Noua emisiune de pe postul TVR 2 dă viaţă unor exponate de muzeu. Ele nu pot vorbi explicit, dar aşteaptă resemnate ca cineva să le dezvăluie aventurile, importanţa şi semnificaţia. „Am descoperit locuri unice, oameni-eroi și comori fabuloase. În fiecare emisiune vom afla cum valori inestimabile ale istoriei naționale, au fost pierdute sau furate și cum multe dintre ele au fost recuperate și aduse acasă”, spune Emilia Nicolaescu, realizatoarea producţiei TVR.

***

Emisiunea poate fi urmărită și online pe TVR+.

 

10:00 Mic dejun cu un campion

Sezon Nou

* Invitat: Lari Giorgescu-actor

’’Libertatea e o formă de destin’’ este de părere Lari Giorgescu, un actor pe care îl cunoaştem demult, deşi e tânăr, căci a fost un colaborator statornic al Televiziunii Române. L-am văzut în multe spectacole, i-am urmărit traiectoria, ne-am bucurat de întâlnirile providenţiale pe care le-a avut cu oameni care l-au propulsat în carieră. Joacă pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti chiar de la absolvirea facultăţii. La 23 de ani făcea parte déjà din prestigioasa trupă a teatrului. Carismatic, talentat şi harnic mărturisea la un moment dat că a ajuns să joace un rol în peste 230 de reprezentaţii ale aceluiaşi spectacol, ceea ce pentru un actor tânăr este o mare şansă. La cei 38 de ani, Lari Giorgescu a jucat roluri importante, a colaborat cu unii dintre cei mai emblematici regizori şi colegi de scenă. Este un actor complet şi plin de har care emoţionează prin abordările rolurilor ce i se propun. Joacă doar dacă este convins că partitura i se potriveşte şi se implică total în înţelegerea rolului ce i se propune. Nu se dă în lături din a experimenta modalităţi noi de interpretare, expresie şi mişcare scenică. ’’Eu sunt actor. Şi asta înseamnă atât de mult. Mă las vrăjit de fiecare rol şi mă implic total. Sunt şi foarte curios. Nu mă feresc de întrebări şi mă simt liber şi fericit când sunt pe scenă. Deşi, şi libertatea, şi fericirea sunt nişte noţiuni atât de vaste’’. Sâmbătă dimineaţă de la ora 10:00 la TVR2 aveţi întâlnire cu Daniela Zeca Buzura şi un minunat om de teatru ce a depăşit demult etapa de tânără speranţă şi care este astăzi un actor consacrat şi plin de surprize.

Producător: Ileana Ploscaru Panait

Moderator: Daniela Zeca Buzura

11:00 Zice el, Aricitotel

*Aricitotel pleacă pe Lună

Producator: Liliana Cazacu

 
Freÿr, o comoară belgiană

Freÿr, o comoară belgiană

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Stânci ameţitoare, un râu care sculptează valea, totul înconjurat de o pădure vastă. Iar în centrul acestui peisaj pitoresc ni se dezvăluie ...

Istorii de bun gust: Marile familii

Istorii de bun gust: Marile familii

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

În ultimele sute de ani, câteva familii au condus România. Au fost elita aristocratică a țării. Strămoșii lor bogați, culți, rafinați, școliți ...

„Tu votezi România!” – maraton jurnalistic şi emisiuni speciale la TVR, pe 24 noiembrie

Sub genericul „Tu votezi România!”, Televiziunea Română difuzează, pe 24 noiembrie, jurnale şi ediţii speciale dedicate primului tur al ...

 

#tvr2