loader
Foto

Galerie foto

Turnuri, case şi bastioane din Clujul medieval

Sâmbătă, 18 iunie, Emilia Nicolaescu ne-a aşteptat la o nouă incursiune alături de emisiunea „Locuri, oameni şi comori”. De la ora 18:30, la TVR 2 şi TVR HD, ea ne-a prezentat Clujul medieval.

 

Locuri, oameni şi comori

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Clujul are foarte multe dovezi ale unei existenţe înfloritoare în perioada medievală. Astăzi vom merge pe firul primului zid de apărare a Clujului, construit în secolul al 13-lea şi vom descoperi secretele celor mai vechi turnuri, case şi bastioane din cetate. Se spune că zidurile nu vorbesc. În cazul Clujului, ele nu numai că vorbesc, dar ne povestesc aproape în detaliu aventurile prin care au trecut şi multe despre constructorii sau locatarii lor.

Urmele vechiului zid de incintă sunt încă vizibile în curţile de pe străzile Virgil Fulicea şi Emile Zola; ele pot fi de asemenea surprinse în câteva dintre curţile de pe latura vestică a străzii Regele Ferdinand. Un fragment al vechiului zid de incintă - cu adăugiri şi refaceri ulterioare, datorate integrării sale în noua incintă fortificată de la începutul secolului al XV-lea - se păstrează în curtea Liceului „George Bariţiu". Turnul colţului de sud-est al incintei fortificate (cunoscut sub numele de Turnul Cetăţii Vechi), refăcut în secolul al XVI-lea, a fost încorporat în secolul al XVIII-lea în clădirea închisorii oraşului.

În 1405, împăratul romano-german Sigismund de Luxemburg, devenit şi rege al Ungariei, a acordat în Clujului rangul unui Oraș Liber Regesc, scoțându-l astfel de sub autoritatea voievodului Transilvaniei; acest ac a ajutat urbea să devină un centru pentru producția și schimbul de mărfuri şi i-a oferit dreptul de a-şic lădir ziduri, bastioane şi turnuri de apărare.

Descoperim aceste poveşti şi mărturii arheologice alături de Vladimir-Alexandru Bogosavlievici​, profesor de istorie la Colegiul Național „George Barițiu” din Cluj-Napoca. Un iubitor al istoriei locale, el a lucrat la înfiinţarea unui curs opţional pentru elevi, prin care aceştia să descopere oraşul şi a colaborat la scrierea volumului colectiv „Povești despre Cluj”.

***

Locuri, oameni şi comori este o serie de 20 de episoade, care îşi propune dezvăluirea poveştii din spatele unei piese de muzeu sau a unui eveniment istoric. În spatele fiecărui lucru se află o poveste. Iar atunci când poveștile sunt despre comori, imaginația nu mai poate fi ținută în frâu.

Noua emisiune de pe postul TVR 2 dă viaţă unor exponate de muzeu. Ele nu pot vorbi explicit, dar aşteaptă resemnate ca cineva să le dezvăluie aventurile, importanţa şi semnificaţia. „Am descoperit locuri unice, oameni-eroi și comori fabuloase. În fiecare emisiune vom afla cum valori inestimabile ale istoriei naționale, au fost pierdute sau furate și cum multe dintre ele au fost recuperate și aduse acasă”, spune Emilia Nicolaescu, realizatoarea producţiei TVR.

***

Emisiunea poate fi urmărită și online pe TVR+.

 

7:50 Documentar 360°GEO

* Georgia-din dragoste pentru vin (Géorgie, pour l’amour du vin, Franţa-Germania, 2009) Redifuzare

*În epoca sovietică, Georgia era considerată pivniţa cu vinuri a URSS-ului. După prăbuşirea comunismului, vinul a rămas unul dintre principalele produse pentru export ale ţării, până la declararea embargoului de către Moscova, ceea ce a dus la scăderea considerabilă a exportului.

Dar viile din Caucaz continuă să producă din plin şi Georgia caută noi pieţe de desfacere. Reportajul-documentar prezintă o regiune viticolă în plină transformare, prinsă între tradiţii milenare, moştenirea sovietică şi regulile moderne ale economiei de piaţă.

Realizatori: Pierre Goetschel, Irma Inaridze

Redactor: Adriana Vulpe

8:45 Teleshopping

 
„Mi-a fost dor de voi!

După un sezon cu provocări, confruntari între vedete, jocuri, întrebări şi dedicații muzicale, Paul Surugiu-Fuego ne invită duminică, 9 iunie, un ...

Familii muzicale şi emoţii puternice la

Duminică, de la ora 15.00, la TVR 2 vă aducem în dar o gală plină de emoţie, de vorbe de suflet, de momente speciale, dar și de dezvăluiri unice.

Păsările din România au rubrica lor, la „E vremea ta!” | VIDEO

„E vremea ta!” are o rubrică nouă, dedicată speciilor de păsări din România. În fiecare marţi, de la ora 18:50, vă invităm să ne urmăriţi pe TVR ...

 

#tvr2