loader
Foto

Galerie foto

Turnuri, case şi bastioane din Clujul medieval

Sâmbătă, 18 iunie, Emilia Nicolaescu ne-a aşteptat la o nouă incursiune alături de emisiunea „Locuri, oameni şi comori”. De la ora 18:30, la TVR 2 şi TVR HD, ea ne-a prezentat Clujul medieval.

 

Locuri, oameni şi comori

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Clujul are foarte multe dovezi ale unei existenţe înfloritoare în perioada medievală. Astăzi vom merge pe firul primului zid de apărare a Clujului, construit în secolul al 13-lea şi vom descoperi secretele celor mai vechi turnuri, case şi bastioane din cetate. Se spune că zidurile nu vorbesc. În cazul Clujului, ele nu numai că vorbesc, dar ne povestesc aproape în detaliu aventurile prin care au trecut şi multe despre constructorii sau locatarii lor.

Urmele vechiului zid de incintă sunt încă vizibile în curţile de pe străzile Virgil Fulicea şi Emile Zola; ele pot fi de asemenea surprinse în câteva dintre curţile de pe latura vestică a străzii Regele Ferdinand. Un fragment al vechiului zid de incintă - cu adăugiri şi refaceri ulterioare, datorate integrării sale în noua incintă fortificată de la începutul secolului al XV-lea - se păstrează în curtea Liceului „George Bariţiu". Turnul colţului de sud-est al incintei fortificate (cunoscut sub numele de Turnul Cetăţii Vechi), refăcut în secolul al XVI-lea, a fost încorporat în secolul al XVIII-lea în clădirea închisorii oraşului.

În 1405, împăratul romano-german Sigismund de Luxemburg, devenit şi rege al Ungariei, a acordat în Clujului rangul unui Oraș Liber Regesc, scoțându-l astfel de sub autoritatea voievodului Transilvaniei; acest ac a ajutat urbea să devină un centru pentru producția și schimbul de mărfuri şi i-a oferit dreptul de a-şic lădir ziduri, bastioane şi turnuri de apărare.

Descoperim aceste poveşti şi mărturii arheologice alături de Vladimir-Alexandru Bogosavlievici​, profesor de istorie la Colegiul Național „George Barițiu” din Cluj-Napoca. Un iubitor al istoriei locale, el a lucrat la înfiinţarea unui curs opţional pentru elevi, prin care aceştia să descopere oraşul şi a colaborat la scrierea volumului colectiv „Povești despre Cluj”.

***

Locuri, oameni şi comori este o serie de 20 de episoade, care îşi propune dezvăluirea poveştii din spatele unei piese de muzeu sau a unui eveniment istoric. În spatele fiecărui lucru se află o poveste. Iar atunci când poveștile sunt despre comori, imaginația nu mai poate fi ținută în frâu.

Noua emisiune de pe postul TVR 2 dă viaţă unor exponate de muzeu. Ele nu pot vorbi explicit, dar aşteaptă resemnate ca cineva să le dezvăluie aventurile, importanţa şi semnificaţia. „Am descoperit locuri unice, oameni-eroi și comori fabuloase. În fiecare emisiune vom afla cum valori inestimabile ale istoriei naționale, au fost pierdute sau furate și cum multe dintre ele au fost recuperate și aduse acasă”, spune Emilia Nicolaescu, realizatoarea producţiei TVR.

***

Emisiunea poate fi urmărită și online pe TVR+.

 

13:30 Cum vă merge ? (R)

Producător: Cătălin Heson

(Reluare)

14:00 D’ale lu’ Mitică (R)

Scenariu: Cristian vlad

Reporter: Marian Marin

Producător: Liliana Vlad

(Reluare)
 
Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care cântăm, ne distrăm și ne ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

Ecranizarea din 2019 a romanului „Numele trandafirului

Miniseria „Numele trandafirului" este difuzată în premieră, în patru părți, pe TVR2. Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 22.00, este programată a ...

 

#tvr2