loader
Foto

Djerba - mai aproape de cer | VIDEO

Echipa emisiunii "Cap Compas" v-a invitat la o călătorie inedită în Tunisia, un itinerar consacrat valențelor multiculturale din insula Djerba. Sâmbătă, 12 noiembrie, ora 12.30, la TVR 2 și TVR+.

 

Cap Compas

Situată în sudul Tunisiei insula Djerba este apreciată în primul rând pentru plajele cu nisip fin scăldate de apele mai mereu calde ale Mediteranei.

Binomul amenajărilor hoteliere complete și al plajelor de care beneficiază fiecare unitate turistică este omniprezent dacă urmărești conturul insulei și treci de la un complex care seamănă cu un oraș în miniatură la altul.

(w882) 3

(w882)

Sunt  oferite în egală măsură beneficiile de tip all inclusive cât și alternative prin facilitățile de cazare în locuri intime aflate în vile risipite ici colo mai peste tot în insulă.

(w882)

(w882) 5

Pentru Tunisia și pentru tunisieni turismul nu este o activitate periferică a economiei statului ci un veritabil motor de dezvoltare care asigura până la 14% din produsul intern brut oferind 400 mii de locuri de muncă și o cifra de afaceri de peste un miliard și 500 milioane de euro anual. Tunisia asociază prin oferte polivalente vacanțele standard petrecute în hoteluri de la țărmul marii cu pachete opționale prin care vizitatorii pot cunoaște minunatele spații interioare ale țării și un patrimoniu monumental și natural unic.

(w882) turism fin

Moscheea Fadhloun aflată în orășelul Midoun este unul dintre monumentele islamice de referință ale insulei. Edificiul de cult ridicat în stilul arhitectonic propriu sudului tunisian este un reper remarcabil destinat înțelegerii rosturilor religioase ale acestui spațiu. Cu minaret la care se poate ajunge atât din interior cât și urcând câteva trepte exterioare având  în curte și un mihrab adică locul orienat spre Mecca de unde se rostește rugăciunea înconjurat de un fel de chilii inzidite în pereții care aveau și rol de apărare acest ansamblu de cult este o bijuterie cum arareori întâlnești în arhitectură sacră islamică.

(w882) mf3

Pot fi descifrate atât funcțiunile sacre ale edificiului cât și cele profane pentru că asemenea unei mici cetăți aici erau asigurate funcțional toate cele necesare vieții de la cisternă, moară, granar și brutărie până la incinte de odihnă, școală coranică. În fapt acest tip de zidire este propriu tipului de construcții aflat pe a două linie de apărare a insulei și locul era folosit și că punct militar de observație.

(w882) mf6

Considerată atât în traseele turistice cât și în ambientul spiritual drept reper insolit micul lăcăș de cult al Sf. Iosif este considerat notă de originalitate a unui centru urban în care se intersectează drumurile tuturor și mai ales simbol al toleranței și al înțelegerii oamenilor care mai înainte de toate sunt megieși și prieteni din generație în generație.

(w882) iosif 4

Biserica Sf. Iosif a fost ridicată de pescari italieni și maltezi în anul 1848, extinsă în 1955, cedată autorităților locale în 1964 pentru funcțiuni administrative și educative și în cele din urmă reconfigurată pentru funcțiuni cultuale începând din 2005.

(w882) bsi 1

Biserica are altarul orientat spre sud și nu spre răsărit, iar inițial a fost dedicat Fecioarei Maria de pe Muntele Carmel. Decorațiile și reprezentările sacre realizate în mozaic fac parte din patrimoniul creștin descoperit în diferite locuri din Tunisia.

(w882) iosif 3

Cea mai mare insulă din nordul Africii are puțin peste 160 mii locuitori. Majoritatea sunt musulmani însă există și o comunitate unică de evrei, precum și familii de creștini ce își întrețes aici viață de mii de ani în bună conviețuire.

Grădiniță și școală religioasă mozaică asigură în primul rând preservarea identității iudaice a celor mai tineri membri ai comunității evreilor din Djerba care în prezent numără aproape 2000 membri. Fiecare copil sau tânăr știe că prin proclamarea credinței proprii aparține unei etnii și unei religii în timp ce asemenea părinților și bunicilor se raportează la un etos local și se afirmă în egală măsură că tunisieni.
.
(w882) si1
.
(w882) si5
.
(w882) si2
.
Sinagogă El Griba din satul Hara Seghira sau Erriadh este un edificiu unic atât prin configurația arhitectonică cât și prin aura legendara pe care este fundamentat pelerinajul care are loc anual în sărbătoarea Lag BaOmer care în calendarul iudaic este a 33 a zi după sărbătoarea Pesah. Formele și culorile interioare te poartă mai degrabă în magistralul univers estetic oriental exprimat aici printr-o voluptate plastică total diferită de austeritatea obișnuită a interiorului unei sinagogi. Legendă construcției primei sinagogi este îmbinată cu tradiții orale care duc până în vremea împăratului persan Nabucodonosor deci cu aproape 700 ani înaintea erei creștine.
.
(w882) sinag 1
.
(w882) sinag 2
.
.În componentă pelerinajului un loc aparte îl are o menoră sfeșnic ce este așezat la începutul sărbătorii în curtea caravanseraiului construit în 1950 și de care femeile leagă eșarfe că semn al unirii dintre poporul lui Israel și divinitate.
.
(w882) naframa
.
(w882) 4fc
.
Sinagogă edificată în această formă în secolul al 19 lea este împărțită în două sectoare prin unirea unei foste curți interioare care se continuă cu zona de rugăciune unde este păstrată Tora și unde se oficiază ceremoniile în mod regulat.
.
(w882) p7
.
(w882) p9
.
Este locul în care legendele au putere mai mare decât istoriografia. Chiar dacă vechimea locului sacru este greu de argumentat cu mărturii istoriografice la două milenii vechime relativul sincretism al ritualurilor confirmă că aici oamenii pun în practică ceva ancestral care s-a conservat în etosul local și s-a perpetuat până în zilele noastre fără a se mai ști de unde provine că act comportamental.
.
(w882) p10
.
O granița subtilă între sacru și profan alcătuiește o țesătură nevăzută care adună sub același acoperiș felurite gesturi și acte pioase.
.
(w882) pp
.
Procesiunea finală cu menoră împodobită cu eșarfe începe din curtea caravanseraiului la ora când soarele apune. În sunet de cântece și acompaniați de instrumente tradiționale pelerinii au a merge cale de câteva sute de metri până în satul din apropiere apoi întorcându-se vor ocoli ansamblul pentru a duce în cele din urmă sfeșnicul acolo unde îi este locul adică deasupra grotei Fecioarei Ghriba.
.
(w882) pp 8
.
(w882) pp888
.
În urmă rămân tainele unui ritual care aproape necesită studiu de specialitate pentru descifrarea amănunțită. Sărbătoarea începută în ziua de 14 a lunii evreiești Yair care corespunde lunii mai a anului calendaristic civil se termină în 18 Yair când printr-o sortire neștiută de oameni cea misterioasă și neacceptată de comunitate personificată în zidirea Ghriba devine patrimoniu al comunitățîi prețuit de toți tunisienii indiferent de religie.
.
(w882) pp 776
.
Producător: Elena Dinu
.

13:00 Cultura minorităţilor

* Maghiara de pe doi Sezon Nou

* Comori din talcioc-fotografiile lui Hajdú Tamás

Redactor: Jakabffy Tamás

*Muzică clasică

Redactor: Szilágyi Ildikó

Producător: Kacsó Edith

13:30 Levintza prezintă

Redifuzare

*In cel de-al treilea sezon al emisiunii LEVINTZA PREZINTA, de la TVR2, doamna Doina Levintza, creatoare si realizatoare celebra de costume, prezinta o emisiune dedicata celor mai creativi designeri, tendintelor, istoriei si meseriilor modei.

Emisiunea este o incursiune in culisele modei, cu colectii pline de creativitate, portrete de designer si manechine, tendinte si istoria modei.

“Levintza prezinta” este singura emisiune de moda din Romania, un spatiu video dedicat celor mai importante si creative colectii, saptamanilor modei de la Paris, Londra, New York sau Milano. Vizionare placuta!

Prezentator: Doina Levintza

Realizator: Doina Levintza

Producator: Claudia Nicolau

Coproducție TVR-SC Levintza costume designer SRL

 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2