Echipa emisiunii "Cap Compas" v-a invitat la o călătorie inedită în Tunisia, un itinerar consacrat valențelor multiculturale din insula Djerba. Sâmbătă, 12 noiembrie, ora 12.30, la TVR 2 și TVR+.
Situată în sudul Tunisiei insula Djerba este apreciată în primul rând pentru plajele cu nisip fin scăldate de apele mai mereu calde ale Mediteranei.
Binomul amenajărilor hoteliere complete și al plajelor de care beneficiază fiecare unitate turistică este omniprezent dacă urmărești conturul insulei și treci de la un complex care seamănă cu un oraș în miniatură la altul.
Sunt oferite în egală măsură beneficiile de tip all inclusive cât și alternative prin facilitățile de cazare în locuri intime aflate în vile risipite ici colo mai peste tot în insulă.
Pentru Tunisia și pentru tunisieni turismul nu este o activitate periferică a economiei statului ci un veritabil motor de dezvoltare care asigura până la 14% din produsul intern brut oferind 400 mii de locuri de muncă și o cifra de afaceri de peste un miliard și 500 milioane de euro anual. Tunisia asociază prin oferte polivalente vacanțele standard petrecute în hoteluri de la țărmul marii cu pachete opționale prin care vizitatorii pot cunoaște minunatele spații interioare ale țării și un patrimoniu monumental și natural unic.
Moscheea Fadhloun aflată în orășelul Midoun este unul dintre monumentele islamice de referință ale insulei. Edificiul de cult ridicat în stilul arhitectonic propriu sudului tunisian este un reper remarcabil destinat înțelegerii rosturilor religioase ale acestui spațiu. Cu minaret la care se poate ajunge atât din interior cât și urcând câteva trepte exterioare având în curte și un mihrab adică locul orienat spre Mecca de unde se rostește rugăciunea înconjurat de un fel de chilii inzidite în pereții care aveau și rol de apărare acest ansamblu de cult este o bijuterie cum arareori întâlnești în arhitectură sacră islamică.
Pot fi descifrate atât funcțiunile sacre ale edificiului cât și cele profane pentru că asemenea unei mici cetăți aici erau asigurate funcțional toate cele necesare vieții de la cisternă, moară, granar și brutărie până la incinte de odihnă, școală coranică. În fapt acest tip de zidire este propriu tipului de construcții aflat pe a două linie de apărare a insulei și locul era folosit și că punct militar de observație.
Considerată atât în traseele turistice cât și în ambientul spiritual drept reper insolit micul lăcăș de cult al Sf. Iosif este considerat notă de originalitate a unui centru urban în care se intersectează drumurile tuturor și mai ales simbol al toleranței și al înțelegerii oamenilor care mai înainte de toate sunt megieși și prieteni din generație în generație.
Biserica Sf. Iosif a fost ridicată de pescari italieni și maltezi în anul 1848, extinsă în 1955, cedată autorităților locale în 1964 pentru funcțiuni administrative și educative și în cele din urmă reconfigurată pentru funcțiuni cultuale începând din 2005.
Biserica are altarul orientat spre sud și nu spre răsărit, iar inițial a fost dedicat Fecioarei Maria de pe Muntele Carmel. Decorațiile și reprezentările sacre realizate în mozaic fac parte din patrimoniul creștin descoperit în diferite locuri din Tunisia.
Grădiniță și școală religioasă mozaică asigură în primul rând preservarea identității iudaice a celor mai tineri membri ai comunității evreilor din Djerba care în prezent numără aproape 2000 membri. Fiecare copil sau tânăr știe că prin proclamarea credinței proprii aparține unei etnii și unei religii în timp ce asemenea părinților și bunicilor se raportează la un etos local și se afirmă în egală măsură că tunisieni.
.

.

.






.

.

O granița subtilă între sacru și profan alcătuiește o țesătură nevăzută care adună sub același acoperiș felurite gesturi și acte pioase.


.

.

Producător: Elena Dinu
.