loader
Foto

Galerie foto

Tigrul Alb: despre traumele şi bătăliile unui război

Pentru a treia săptămână consecutiv, explorăm universul cinematografic al lui Şahnazarov, iar în această sâmbătă, 21 mai, de la ora 22:10, la TVR 2 ați putut urmări drama din 2012: Tigrul alb. Filmul a început cu o prezentare din partea criticului Laurenţiu Damian.

 

Laurențiu Damian
Filmul de artă

Drama „Tigrul alb” spune povestea soldatului tanchistul Ivan Naidenov, grav rănit într-o luptă din Al Doilea Război Mondial, care se vindecă miraculos după ce a suferit arsuri. Dar pentru că armata are mare nevoie de tanchişti, Ivan este trimis înapoi pe front.

Exasperat de daunele provocate de un tanc german poreclit „Tigrul alb", despre care se vorbeşte că ar fi posedat de un spirit malefic, însuşi mareşalul Jukov ordonă construirea de urgenţă a unui tanc experimental mult îmbunătăţit, care să distrugă maşinăria demonică germană. Iar cel ales să-l conducă în luptă este chiar Ivan.

Realizat în urmă cu patru ani, filmul arată în ce măsură lumea (artistică) rusă de astăzi îşi stăpâneşte – sau nu – demonii trecutului, vindecată – sau nu – de rănile războiului.

Regizat de Karen Şahnazarov, „un prolific şi subapreciat regizor rus”, după cum îl descria The New York Times, filmul „Tigrul alb” are scenariul construit pe baza romanului Tankist, ili „Belyy tigr” de Ilya Boyashov, iar în rolurile principale ne întâlnim cu actorii Aleksei Vertkov, Vitali Kişcenko şi Vladimir Ilin. Filmul a fost nominalizat la Premiile Nika, pentru Cel mai bun film, Cele mai bune costume, Cel mai bun sunet) şi a fost propunerea Rusiei pentru o nominalizare la Oscarul pentru Cel mai bun film străin.

„Acest film nu este obişnuitul film de divertisment care te ajută să evadezi. Lungmetrajul testează natura vieţii şi a războiului şi lansează ipoteze cum că viaţa este propriul său război şi este caracterizată printr-o continuă luptă care s-ar putea să nu fie câştigată niciodată, deşi suntem obsedaţi să încercăm”, îl descria site-ul ItsjustMovies.com

***

În fiecare săptămână, TVR 2 aduce Filmul de artă: un adevărat regal cinematografic, unde vom putea urmări filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori. În plus, regizorul Laurenţiu Damian vine, la fiecare ediţie, cu câte o scurtă prezentare a fiecărei producţii.

De altfel, filmul de sâmbătă, 7 mai, este precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier, Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.

15:30 Teleşcoala

* Limbi străine Sezon Nou

* Limba japoneza

Producator: Sinziana Milosoiu

16:00 Educatia la putere (R)

*Ne-am pierdut încrederea în educatie? Educatia a ajuns un domeniu al extremelor? Ne confruntăm cu lipsa de educatie sau cu negarea ei? Aceste întrebări vor fi puse în dezbatere, de marti până vineri de la ora 16:00. Monica Ghiurco va media, cea mai curajoasă dezbatere a momentului. Profesori, elevi, părinti, psihologi, specialisti si strategi sunt invitati să îsi spună părerea șsi să vă propună solutii pentru cele mai grele probleme din sfera educatiei. Vom crea împreună o platformă de susţinere a discuţiilor constructive, cu profesionalim si maturitate.

Realizator șsi moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco șsi Monica Colceriu.

(Reluare)
 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Plecăm iarăși la drum pentru noi aventuri în natură. Duminică, 31 martie, de la ora 10:30, la TVR 2.  

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

 

#tvr2