loader
Foto

Galerie foto

Ţărmuri crimeene: Yalta şi Bakhchysarai

Într-o nouă incursiune crimeană, „Cap compas” a conturat frontiere imaginare pornind de la un traseu configurat din repere geografice şi istorice, sâmbătă, 30 decembrie, de la ora 15.00, la TVR 2 şi TVR HD.

 

Cap Compas

Crimeea este complementară unor paradigme vizuale care te poartă spre asocierea cu un covor a cărui urzeală înseamnă vremuri şi istorii cu fapte şi cuvinte memorabile.

Oraşul Yalta este, pentru est-europeni şi în special pentru români, sinonim, în cele mai multe cazuri, cu celebra Conferinţă de la Ialta, din 1945, când s-a stabilit de către Roosevelt, Churchil şi Stalin forma finală a zonelor de influenţă, după cel de-al Doilea Război Mondial.

Ţarul Nicolae al II-lea a făcut singura vizită în România, la Constanţa, pentru a se întâlni cu regele Carol I, în anul 1914, pornind pe Marea Neagră din Ialta. Pentru România, Ialta este jalonul istoric care marchează intrarea forţată, pentru jumatate de secol, în grupul dictaturilor comuniste.

Liderii naţiunilor victorioase din cea de-a doua conflagraţie mondială s-au întâlnit la Palatul Livadia, aflat în apropierea oraşului. Este mai puţin cunoscut faptul că Preşedintele Americii, Franklin Delano Roosevelt, i-a făcut o ofertă lui Stalin, dorind să cumpere pentru sine Livadia. Sir Winston Leonard Spencer Churchill, premierul Regatului Unit al Marii Britanii, avea o pasiune aparte pentru a locui la Palatul Vorontsov, situat la câţiva kilometri de Livadia şi de Palatul Massandra, care era reşedinţa de vară a lui Stalin.

(w882) Cap compas

foto: Palatul Livadia

Peste istorie nu se poate trece. Memoria este aceea care nu ne lasă să facem salturi peste timp. Toţi vrem să aflăm adevăruri, toţi avem nevoie de rădăcini, toţi avem nevoie de seva din care să ne hrănim prezentul şi viitorul.

Palatul Vorontsov este considerat ca fiind unul dintre cele mai exotice castele din peninsula Crimeea. Amestecul neobişnuit de stiluri, gotic la faţada de nord şi marocan la cea sudică, încântă ochiul şi aminteşte de tonurile arhitecturii eclectice. Arhitectul minunatei reşedinţe a fost englezul Edward Blore, cel are a conceput unele părţi ale Palatului Buckingham, ale Palatul St. James şi la multe alte clădiri importante din Anglia şi Scoţia.

(w882) Cap compas

Curiozitatea ne face să vrem să vedem şi să ştim. Într-o călătorie este esenţial să cauţi rezonanţa cu locul şi să intri pe frecvenţa acestuia. Un alt palat, de data aceasta romantic, cu donjoane şi creneluri se află pe un promontoriu la marginea Mării Negre.

Cuibul Rândunicii, cum i se mai spune, surprinde cu dimensiunile sale modeste. Pe un colţ de stâncă, la o înălțime de aproximativ 40 de metri faţă de nivelul apei, se înalţă o clădire de 12 metri înălţime, având doar două dormitoare, un living, un hol şi două băi.  Inedita construcţie este opera unei arhitect de origine rusă, pe numele său Leonid Sherwood, care a gândit o veritabilă bijuterie arhitecturală în stil neo-gotic. Construit între 1911 şi 1912, castelul a fost ridicat pe locul unde se aflase, cu două decenii mai înainte, cocheta cabană din lemn a unui general rus, botezată Castelul iubirii.

(w882) Cap compas

Tradiţia spune că undeva la răspântia secolelor al 8-lea şi al 9-lea, în apropierea oraşului tătăresc Bakhchysarai, pe locul unde s-a descoperit cândva o miraculoasă icoană a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, s-a săpat în stâncă un lăcaş închinat Adormirii Maicii Domnului, care avea să devină, din secolul al XV-lea, centrul ortodoxiei din Taurida Crimeii. Cu o istorie tumultoasă, ca şi pământul pe care a fost ridicată, mănăstirea a fost închisă şi redeschisă în câteva rânduri.

În timpul războiului de la jumatatea secolul al 19-lea, mănăstirea a devenit spital, iar în cimitirul ei au fost îngropaţi mulţi dintre soldaţii căzuţi pe câmpul de luptă. După anul 1859, a redevenit mănăstire şi s-a extins, apărând cu timpul alte cinci biserici şi mai multe clădiri.  În secolul XX, în urma jafurilor bolşevicilor, mănăstirea a fost închisă, iar după o restaurare complexă, în anul 1993, afost redeschisă.

În Crimeea nu se poate face abstracţie de tătari. Tătarii crimeeni sunt o stirpe aparte, diferiţi de cei de pe Volga. O anumită nobleţe se citeşte pe chipurile acestora. Deportarea din vremurile staliniste nu poate fi uitată uşor.

Calm şi liniştit, aşezat într-una dintre cele mai verzi văi ale Crimeii, Bakhchysarai a fost capitala puternicului Hanat crimeean. Considerat şi astăzi unul dintre cele mai interesante oraşe din regiune, Bakhchysarai şi-a păstrat graniţele naturale intacte. O mulţime de clădiri medievale unice şi peisajele minunate au transformat orașul într-un adevarat magnet pentru vizitatori.

Palatul Bakhchysarai se întinde pe o mare suprafaţă de teren şi este un adevarat oraş, având două moschee, un cimitir cu două mausolee, un harem, o poartă cu doua minarete, mai multe băi publice şi havuzuri. Construit în anul 1532, pe malul râului Churuksu, de către hanul Sahib I din dinastia Giray, care a condus Hanatul Crimeii între 1428 şi 1783, palatul este o adevărată bijuterie arhitecturală. Vicisitudinile istoriei au făcut ca acesta să fie în mod repetat distrus şi reconstruit. Cel mai grav a fost deteriorat în urma incendiului din anul 1736. După acest moment Khan-Sarai a reînviat din propria-i cenuşă. Muzeul amenajat în incinta acestuia ne vorbeşte despre valorile culturii tătare din Crimeea.

(w882) Cap compas

Fântâna Lacrimilor este cu adevarat cel mai romantic element al palatului. Potrivit legendei, Khan-ul din Crimeea a construit-o în memoria iubitei sale soții, care a fost otrăvită, din gelozie, de o femeie din harem. Poetul A.S Puskin a zămislit în versuri nemurirea acestei fântâni.

Asemenea multor situri arheologice sau construcţii cu valoare istorică, palatul din Bakhchysarai se află în lista UNESCO a moştenirilor intangibile ale umanităţii.

* Peninsula Crimeea este teritoriul reprezentat de Republica Autonomă Crimeea, conform Constituţiei Ucrainei respectiv Republica Crimeea, după asumarea unilaterală a independenţei.

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valenţe de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

 

 

21:40 Drag de România mea! (R)

Drag de România mea!

​Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu

(Reluare)

23:35 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă (R)

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Regia: Lelio Moehr

*Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2